Συνέντευξη

Κωνσταντίνος Γιάνναρης: «Είμαστε όλοι Ανθρωποι στη Θάλασσα»!

στα 10

Δύο χρόνια μετά την πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, το «Μan at Sea» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες. To Flix συνάντησε τον σκηνοθέτη στη μέση αυτής της διαδρομής και μίλησε μαζί του για όλα όσα μας κάνουν να μοιάζουμε «άνθρωποι στη θάλασσα».

Κωνσταντίνος Γιάνναρης: «Είμαστε όλοι Ανθρωποι στη Θάλασσα»!

Το «Man at Sea» μοιάζει με κάποιον τρόπο με τον πρωταγωνιστή του, τον Αλεξ, έναν καπετάνιο που βρίσκεται στη μέση του ωκεανού ανάμεσα σε ένα παρελθόν που έχει αφήσει νωπά τα τραύματά του και ένα δίλημμα που θα καθορίσει το μέλλον του.

Εχοντας κάνει την πρεμιέρα του στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, στο τμήμα Panorama Special, το «Man at Sea» επέστρεψε στην Ελλάδα, για να ξαναμονταριστεί και να παρουσιαστεί στη νέα του εκδοχή στο 52ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενο από ένα πλήρες αφιέρωμα στο έργο του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Το Flix είχε συναντήσει τον Κωνσταντίνο Γιάνναρη το Σεπτέμβριο του 2011 και μίλησε μαζί του για την περιπέτεια της πιο φιλόδοξης ταινίας του, ένα πλωτό μελόδραμα που με αφορμή την εισβολή του «ξένου» - μόνιμο θέμα στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη - ανοίγεται σε μια ταινία γύρω από την απώλεια, την ανάγκη του άλλου, τον ωκεανό των ενοχών και την τρικυμία που έχει αλλάξει το πρόσωπο της σύγχρονης Ευρώπης - όπως την ξέραμε.

Ενα χρόνο μετά όλα όσα λέει ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης μοιάζουν σαν να ειπώθηκαν σήμερα, σαν η ταινία του να μοιάζει η πιο καίρια παραβολή για την πτώση του Δυτικού Πολιτισμού, βγαλμένα όχι μόνο από τη σοφία ενός ακούραστου δημιουργού αλλά και ενός ενεργού πολίτη που δεν σταμάτησε ποτέ να «βυθίζεται» στην ακούραστη προσπάθεια του να δείξει με το σινεμά του μια σανίδα σωτηρίας απ' όλα όσα θα μας κρατούν για πάντα αβοήθητους μπροστά στα κοινωνικά και τα προσωπικά μας ναυάγια.

«Ο ναυτικός όρος «man at sea», «άνθρωπος στη θάλασσα», ο ναυαγός που χρειάζεται διάσωση σίγουρα μας αξίζει εμάς, αξίζει και στους λαθραίους που έρχονται από τη Μυτιλήνη, αξίζει και στους πληθυσμούς της ίδιας της Ευρώπης που βλέπει όλο αυτόν τον τρόπο ζωής που έχει χτίσει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ουσιαστικά να καταρρέει. Κι αν δεν καταρρέει σε κάποιες χώρες, τα θεμέλια αρχίζουν και τρίζουν. Και μήπως αυτό, λέω δυστυχώς, έχει να κάνει με μια μεγαλύτερη αλλαγή ιστορική, πέρα από τον έλεγχο μας που είναι ότι ουσιαστικά ότι μπορεί οι λαθρομετανάστες να έρχονται προς Δυσμάς αλλά μήπως η Ιστορία μεταναστεύει προς Ανατολή;»

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και παρακολουθήστε το video essay με τον ίδιο να ανατρέχει σε ολόκληρη τη φιλμογραφία του:



Το «Man at Sea» θα προβάλλεται στις αίθουσες από την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Περισσότερος Κωνσταντίνος Γιάνναρης: