Άποψη

Κινηματογραφικός Οδηγός Επιβίωσης για το... τέλος του κόσμου!

στα 10

Αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές πριν τις 21/12/2012 και πιστεύετε στις προφητείες για το επικείμενο τέλος του κόσμου, ακολουθήστε κατά γράμμα όσα μας έμαθε το σινεμά για να επιβιώσουμε της καταστροφής. Αν το ημερολόγιο σας δείχνει οποιαδήποτε ημερομηνία μετά τις 21/12/2012, προσθέστε τον παρακάτω οδηγό επιβίωσης στα bookmarks για την επόμενη φορά!

Κινηματογραφικός Οδηγός Επιβίωσης για το... τέλος του κόσμου!

Επειδή δεν θα ζούμε για να δούμε πώς θα τελειώσει ο κόσμος, το σινεμά φρόντισε από πολύ νωρίς να εικονογραφήσει την πιθανότητα με κάθε λογής φυσικές ή όχι καταστροφές που εξολοθρεύουν τη Γη και μαζί ό,τι περπατάει πάνω σε αυτήν.

Ταυτόχρονα, οι δεκάδες ταινίες για το τέλος του κόσμου πρότειναν και τρόπους για να ζήσουμε τις τελευταίες ώρες της ζωής μας, να εμποδίσουμε το κακό ή απλά να παραδοθούμε στη μοίρα μας.

Ο οδηγός που ακολουθεί μπορεί να μην σας σώσει την μαύρη εκείνη ώρα, αλλά μπορεί να σας κάνει να δείτε πως μερικές φορές το τέλος είναι μια κάποια λύση...

Ξεκινάμε. Οσο προλαβαίνουμε...

time of the wolf 607

Μην προσπαθήσετε να συζητήσετε λογικά με άλλους επιζώντες. Ή γενικά να τους απευθύνετε το λόγο. Ή να τους κοιτάξετε στα μάτια. Και σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε πως θα έρθει ένα τρένο για να σας σώσει. | Η Ωρα του Λύκου του Μίκαελ Χάνεκε (2003)

ον τηε βε

Αρνηθείτε να πάρετε τα χάπια αυτοκτονίας που προσφέρει αφειδώς η κυβέρνηση ή να σκοτώσετε το ανήλικο παιδί σας για να μην υποφέρει. Μείνετε στην παραλία και περιμέντε ένα σημάδι. Ακόμη κι αν δεν έρθει, θα έχετε ζήσει τις χαρές της θάλασσας για τελευταία φορά | On the Beach του Στάνλεϊ Κρέιμερ (1959)

armag

Εμπιστευτείτε μια ομάδα από ρεμάλια για να σώσουν τον κόσμο, αλλά θυσιάστε μόνο τον Μπρους Γουίλις για να κάνει τη «δουλειά». Πριν το τολμήσετε, ζητήστε από τους Aerosmith να παίξουν μια μπαλάντα για μουσική υπόκρουση! | Armageddon του Μάικλ Μπέι (1998)

the day the

Μην ακούσετε την κόρη σας και ανοίξετε στο σπίτι σας και άλλους επιζώντες. Κάποιος από αυτούς θα είναι πιο σκοτεινή περίπτωση απ' όσο φαίνεται στην πραγματικότητα. Σχεδόν χειρότερος και από ένα γιγάντιο τέρας που εξολοθρεύει τα πάντα στο πέρασμά του. | The Day the World Ended του Ρότζερ Κόρμαν (1955)

Songs

Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα γιατί είναι σχεδόν μαθηματικά σίγουρο ότι τη μέρα που θα τελειώσει ο κόσμος θα έχετε κολλήσει στην κίνηση. Την ίδια στιγμή κάποιος θα ξερνάει σε ένα μπαρ, κάποιος θα καίει την επιχείρηση του πιστεύοντας ότι θα προλάβει να πάρει τα λεφτά της ασφάλειας. Γενικά δεν θα βρίσκετε το δρόμο σας και σαν χαμένοι θα εναποθέσετε όλες τις ελπίδες σας σε ένα φορτηγό που κουβαλάει Εσταυρωμένους. Δεν θα σας βοηθοήσουν, πιστέψτε μας! | Songs from the Second Floor του Ρόι Αντερσον (2000)

δρ

Μην αφήσετε την τύχη του κόσμου σε διαφόρους ανίκανους πολιτικούς. Εμπιστευτείτε τον πιο τρελό επιστήμονα που έχετε συναντήσει ποτέ. Εχει σχέδιο! | Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (1964)

world

Αν ένας τρελός σας πείσει πως μπορεί να σας μεταφέρει σε έναν άλλο πλανήτη, μην τον αγνοήσετε. Μπορεί να το κάνει η κυβέρνηση, αλλά αυτός θα βρει βοήθεια από ιδιώτες και με κλήρωση θα μαζέψει μια ομάδα γήινων που θα σωθούν. Φυσικά μια εξέγερση θα ανατρέψει όλα τα σχέδια, αλλά η θέα της Γης να κατατστρέφεται από το έξω διάστημα αξίζει τον κόπο. Για όσους επιζήσουν! | When Worlds Collide του Ρούντολφ Ματέ (1951)

ι

Αν αρχίσετε να βλέπετε παραμορφωμένα μωρά, μεταλλαγμένα δέντρα, λουλούδια που τρώνε πουλιά, ένα τεράστιο σύννεφο πάνω από το κεφάλι σας και μια επικείμενη επιδρομή νυχτερίδων, είστε σωστά στην ημέρα που θα τελειώσει ο κόσμος. Ωστόσο, μπορείτε να συνεχίσετε να ζείτε επικινδύνως, να τρέχετε με τις μηχανές σας και να πιστεύετε πως ο Νοστράδαμος τα είχε πει όλα - εκτός από το πως να σωθείτε! | The Last Days of Planet Earth του Τοσίο Μασούντα (1975)

The invasion of the body

Αν συναντήσετε στο δρόμο κάποιον που σας μοιάζει, δεν είστε μπροστά σε καθρέφτη, ούτε είστε μάρτυρες μιας πετυχημένης κλωνοποίησης, ούτε έχετε πιει τόσο πολύ ώστε να τα βλέπετε όλα διπλά. Είναι απλά το τέλος του κόσμου, έτσι όπως το φαντάστηκαν οι εφευρετικοί εξωγήινοι και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε να τρέχετε! | The Invasion of the Body Snatchers του Ντον Σίγκελ (1956)

Last Night 607

Περάστε τις τελευταίες ώρες μόνοι σας ή με αυτούς που αγαπάτε ή κάνοντας την προσευχή σας. Αν δουλεύετε σε εταιρία γκαζιού τηλεφωνήστε σε έναν έναν τους πελάτες σας για να τους διαβεβαιώσετε πως θα υπάρχει θέρμανση μέχρι την τελευταία στιγμή. Οργανώστε μια ομαδική αυτοκτονία. Βάλτε τα αγαπημένα σας τραγούδια, ένα ποτήρι κρασί και θυμηθείτε όσο πιο πολλές ευτυχισμένες στιγμές μπορείτε. Ικανοποιήστε όλες τις σεξουαλικές σας φαντασιώσεις μέσα σε λίγες ώρες. Ακόμη κι αν ο κόσμος δεν τελείωσει σήμερα το βράδυ, θα έχετε κάνει περισσότερα πράγματα από όλη σας τη ζωή μαζί. | Last Night του Ντον ΜακΚέλαρ (1998)

Τηρ

Ακόμη κι όταν όλα έχουν πεθάνει, κάτι θα βρεις να φας. Αν είσαι χορτοφάγος, δεν έχεις την παραμικρή ελπίδα! | Τhe Road του Τζον Χίλκοουτ (2009)

melancholia 607

Αναβάλετε το γάμο σας, γιατί λίγο πριν το τέλος του κόσμου θα πάθετε τρελή κατάθλιψη και θα κοιτάτε συνέχεια ψηλά στον ουρανό. Αφήστε που θα κυκλοφορείτε και ολόγυμνη μέσα στα δάση από την παραφροσύνη. Α, και μην ακούτε λέξη απ' όσα λέει η αδερφή σας! | Melancholia του Λαρς φον Τρίερ (2011)

hole

Aν παρόλες τις διαταγές για την εγκατάλειψη εστιών, μείνετε σπίτι σας, ανοίξτε μια τρύπα στο πάτωμα. Στην άλλη άκρη της μπορείτε να συναντήσετε τον έρωτα της ζωής σας. Ή κάτι ακόμη καλύτερο. Αν χορεύετε και καλά μπορεί και να τη σκαπουλάρετε! | The Hole του Τσάι Μινγκ Λιανγκ (1998)

wall-e

Βάλτε να παίζει το αγαπημένο σας μιούζικαλ (κατά προτίμηση το «Ηello Dolly!», κάντε φίλους σας ό,τι έχει απομείνει από την καταστροφή (προαιώνιες φήμες μιλούν για κατσαρίδες) και να είστε πάντα έτοιμοι να ερωτευτείτε οποιονδήποτε τύχει να βρεθεί στο δρόμο σας. | Wall-E του Αντριου Στάντον (2008)

book of life

Αν δείτε έναν γοητευτικό τύπο να μιλάει με μια ωραία γυναίκα (που μοιάζει στην P.J. Harvey), μην τους προσπεράσετε. Είναι ο Χριστός και η Μαρία η Μαγδαληνή που διαφωνούν για το αν πρέπει να συμβεί το τέλος του κόσμου. Κεράστε τους ένα ποτό και ενισχύστε τις αμφιβολίες τους... | Book of Life του Χαλ Χάρτλεϊ (1998)

δα

Αν το τέλος του κόσμου έρχεται επειδή ξύπνησαν τα ζόμπι, μην διανοηθείτε να κρυφτείτε στο κοντινό σας σούπερ - μάρκετ. / Dawn of the Dead του Τζορτζ Ρομέρο (1978)

Εεε

Αν μένουν μόνο λίγες μέρες πριν τελειώσει ο κόσμος, δείτε αυτήν την ταινία και μην κάνετε τίποτα απ' όσα δείχνει. Ακόμη και αν η γειτόνισσα που θα σας αλλάξει τη ζωή είναι η Κίρα Νάιτλι, προσπεράστε την. Καλύτερα με τον σκύλο σας... | Seeking a Friend for the End of the World της Λορίν Σκαφάρια (2012)

λαστ

Aν αποφασίσετε μόνοι σας να μάθετε το λόγο για τον οποίο τελειώνει ο κόσμος, προετοιμαστείτε για το χειρότερο. Και θα ζήσετε μέσα στους εφιάλτες δεν θα σώσετε τον κόσμο! | The Last Wave του Πίτερ Γουίαρ (1977)

σαψ

Θυσιαστείτε για να σώσετε όλα όσα αγαπάτε. Σαν αντάλλαγμα το τέλος του κόσμου μπορεί να μην έρθει ποτέ! | Η Θυσία του Αντρέι Ταρκόφσκι (1986)

επίθεση

Mη σβήνετε τους δέκτες σας. Δυναμώστε τον ήχο της τηλεόρασης. Βλέπετε συνεχώς τηλεόραση. Μην πανικοβάλεστε. Μην αυτοκτονείτε. | Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά του Πάνου Χ. Κούτρα (1999)