Ενημέρωση

Τα «9 Κρεβάτια» και τα «Λουλούδια» της Ισμήνης Δασκαρόλη

στα 10

Η Ισμήνη Δασκαρόλη μας χαρίζει δύο μικρού μήκους ταινίες της.

Flix Team
Τα «9 Κρεβάτια» και τα «Λουλούδια» της Ισμήνης Δασκαρόλη

H Ισμήνη Δασκαρόλη είναι σκηνοθέτης και εικαστικός που εργάζεται στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ διεύρυνε την κινηματογραφική της εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Δραματικών Τεχνών της Στοκχόλμης και το Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου Babelsberg Konrad Wolf. Εχει παρουσιαστεί ως «Future Leader», στο περιοδικό Screen Daily στην έκδοση του Φεστιβάλ των Καννών του 2021 για την δουλειά της ως sales agent κινηματογραφικών ταινιών, ενώ επίσης έχει παρουσιαστεί στο Meet the Scriptwriters του First Films First του Ινστιτούτου Γκαίτε. Πρόσφατα διετέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν προβληθεί και βραβευτεί διεθνώς. Ζωγραφικά της έργα έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Στο Flix παρουσίαζει δύο τις ταινίες: τα «Λουλούδια» του 2019 και τα «9 Κρεβάτια» του 2017.

βεδσ

9 Κρεβάτια

Εννέα διεθνή κρεβάτια, εννέα πρωινά μετά το σεξ, σε εννέα αμήχανα λεπτά. Η Πρώτη φορά, εννέα φορές.

Οχτώ ευρωπαϊκά ζευγάρια + μία γυναίκα, στο πρώτο τους πρωινό ξύπνημα μετά το σεξ. Kάθε περίπτωση και μία διαφορετική γλώσσα. Κάποιοι είναι ερωτευμένοι, άλλοι όχι, μερικοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν, άλλοι θέλουν να φύγουν.

Από τότε που ξεκίνησα να κάνω σχέσεις, φαντάζομαι πως το ιδανικό μέρος για όλη την ανθρωπότητα είναι το κρεβάτι. Συγκεκριμένα εκείνη η στιγμή, που δύο άτομα έχουν συναναστραφεί, όπου τα πράγματα είναι οικεία και αμήχανα, ειλικρινή, παράξενα και όμορφα. Είναι μια όμορφη κατάσταση όπου ιδανικά, νιώθουμε πραγματικά ίσοι. Το 9Κρεβάτια ήταν προϊόν αυτού του ονείρου, που μετατράπηκε σε μια ιδιόμορφη κωμωδία για τη γενιά μου. Ζευγάρια από όλη την Ευρώπη, συναντιούνται σε αυτό το μεγάλο κρεβάτι που υπάρχει σε κάθε σπίτι σε όλο τον κόσμο. Προσπάθησα να δημιουργήσω ένα πορτρέτο των ομοιοτήτων μας πανευρωπαϊκά. Το κρεβάτι είναι παιχνιδιάρικο και δραματικό, ρομαντικό, μοναχικό και κυνικό. Σε αυτό μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα.

9 Κρεβάτια | Παραγωγή: Euphoria Borealis Ry, Φινλανδία - Ελλάδα 2019 | Είδος: Μικρού Μήκους, Κωμωδία | Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ισμήνη Δασκαρόλη | Μοντάζ: Ισμήνη Δασκαρόλη | Φωτογραφία: Γιέρκερ Μπέκμαν | Ηχος: Πίνκκι Τζάιβ / Ρούπερτ Μάννερ | Πρωταγωνιστούν: Αλμπάν Σοφία Σατώ, Κονσταντίν Λέμαν Μπερενκλάου, Εύα Πούτρο, Κέρττου Σόρμουνεν, Όλια Κρασνίκη, Όσκαρ Χάρτμαν, Πάουλα Κοβάνεν, Ράσιντ Αιτουγκάνωφ, Ρίτα Ριούτα, Στέφανι Ράιστ, Τιέρυ Ιπέρ | Φεστιβάλ: Balkans Beyond Borders - Ελλάδα - Οκτώβριος 2019. - Βραβείο Ειδική Μνεία της Κριτικής Επιτροπής. Lago Film Festival - Iταλία - Ιούλιος 2020 . The Greek Film Festival Berlin - Γερμανία - Μάρτιος 2021. Papaya Rocks Film Festival - Πολωνία / Ηνωμένο Βασίλειο - Φεβρουάριος 2021 Υποψηφιότητα Καλύτερης Φωτογραφίας, Sierra International Film Weekend - Βολιβία - Δεκέμβριος 2021, Desenzano Film Festival - Ιταλία - Νοέμβριος 2020, Detmold Film Festival - Γερμανία— Οκτώβριος 2020Thessaloniki Short Film Festival - Ελλάδα - Oκτώβριος 2020, Festival Internacional de curtametraxes de Verin - Ισπανία - Σεπτέμβριος 2020, Karlovci Film Festival - Σερβία - Αύγουστος 2020


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την Ισμήνη Δασκαρόλη στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook και το Instagram.


flowers

Λουλούδια

Eνας άνδρας, μία γυναίκα και μία εξεταστική συνεδρία. Ο άνδρας διατάζει, η γυναίκα ακολουθεί;

Οταν η Γκαλ ανοίγει την πόρτα στον έξω κόσμο, αμέσως σαγηνεύεται από αυτόν. Είναι η πρώτη φορά που περπατά στο ασταθές του δάπεδο. Από πίσω την ακολουθεί ένας άνδρας. Της φωνάζει να επιστρέψει. Εκείνη τον αγνοεί. Ψάχνει το αγαπημένο της πράγμα στον κόσμο. Της το έχει επιλέξει εκείνος. Δεν θα το βρει ποτέ.

H ιδέα για τα «Λουλούδια» μου ήρθε αφότου παρακολούθησα ένα ντοκιμαντέρ για άνδρες που κάνουν σχέσεις με κούκλες του σεξ. Το πρώτο σχόλιο χρήστη έγραφε ότι θα έρθει ο καιρός που οι γυναίκες δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τα νέα ρομπότ του σεξ και οι άνδρες δεν θα χρειάζεται να τις υπομένουν άλλο. Αμέσως μετά διάβασα μια είδηση ​​ενός νεαρού άνδρα που παντρεύτηκε έναν χαρακτήρα βιντεοπαιχνιδιού. Ο μύθος του Πυγμαλίωνα, (ενός γλύπτη που δημιουργεί ένα άγαλμα και το ερωτεύεται) μου ήρθε αμέσως στο μυαλό και έτσι κατέληξα στα «Λουλούδια».

Μερικές φορές νιώθω ότι οι γυναίκες, στις συντροφικές τους σχέσεις, αισθάνονται σαν ρομπότ. Υπάρχει μία πίεση να χαμογελάμε, να είμαστε εξυπηρετικές, ευχάριστες και ερωτικές. Οπως μας επιθυμεί ο σύντροφος μας.

Η Γκαλ οριοθετείται μέσα από τα μάτια του δημιουργού της. Ο «Αϊνστάιν» φροντίζει το ρομπότ του. Της έχει δώσει ενδιαφέροντα όπως την αγάπη της για τα λουλούδια. Είναι όμως μηχανή δημιουργημένη για τις ανάγκες του, όχι ανθρώπινο ον. Είναι λοιπόν ο Αϊνστάιν καλός άνθρωπος; Δεν ξέρω πραγματικά. Είναι ένα ερώτημα που με απασχολεί. Είναι σίγουρα ένας τραγικός χαρακτήρας. Η Γκαλ θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και είναι ακριβώς αυτό που θέλει εκείνος να ακούσει αλλά όχι απαραίτητα η αλήθεια.

Τα «Λουλούδια» είναι μία ταινία για το ανεκπλήρωτο. Το ανεκπλήρωτο μιας σχέσης. Η Γκαλ δεν βρίσκει τα λουλούδια της και ο Αϊνστάιν δεν θα μάθει ποτέ αν είναι πραγματικά καλός άνθρωπος.

Λουλούδια | Παραγωγή: Film Spring Open, Πολωνία - Ελλάδα 2019 | Είδος: Μικρού Μήκους, Δράμα, Επιστημονική Φαντασία | Σκηνοθεσία / Σενάριο: Ισμήνη Δασκαρόλη | Μουσική: Αλεσσάντρο Μαρτσέλο | Μοντάζ: Ισμήνη Δασκαρόλη | Φωτογραφία: Μάτε Παππ | Ηχος: Αντριάνο Μάντοβα | Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Ντωφάν, Σεμπάστιαν Γκρυγκώ | Φεστιβάλ: PÖFF Tallinn Black Nights IFF - Nοέμβριος 2019 - Εστονία (Παγκόσμια Πρεμιέρα). Abertoir Horror Film Festival - Ηνωμένο Βασίλειο Νοέμβριος 2019, Zeitimpulse Short Film IFF Αυστρία - Ιούνιος 2020, Videomedeja Video Art Association IFF - Σερβία - Οκτώβριος 2020. Hollywood Screenings Film Festival - Ηνωμένες Πολιτείες - Απρίλιος 2021. Aravali IFF - Ινδία - Απρίλιος 2021, Jaipur IFF - Ινδία - Μαρτιος 2021