Άποψη

Γνωρίζοντας τον Ρίκι Τζερβέιζ, ένα τολμηρό αστείο τη φορά!

στα 10

Ενας αθεόφοβος κάφρος ή μια κωμική διάνοια; Ο προκλητικός performer αποδεικνύει με δουλειά δεκαετιών ότι το γέλιο θέλει θράσος.

Γνωρίζοντας τον Ρίκι Τζερβέιζ, ένα τολμηρό αστείο τη φορά!
photo credit, Giles Keyte

Μετά την περσινή του εμφάνιση ως παρουσιαστή στην απονομή των Χρυσών Σφαιρών, ο κόσμος (τουλάχιστον όσοι ασχολούνται με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση!), κρατά την ανάσα του περιμένοντας το τι θα ξεστομίσει φέτος, το βράδυ της Κυριακής, ο αθεόφοβος Ρίκι Τζερβέιζ στη φετινή τελετή.

Μόνο που ο Ρίκι Τζερβέιζ δεν είναι μόνο αυτό: ένας αθυρόστομος, κάφρος, προκλητικός κωμικός που ξεμπροστιάζει όποιον βάλει μάτι. Για την ακρίβεια, δεν είναι τίποτα λιγότερο από τη μεγαλύτερη κωμική διάνοια από την εποχή των Monty Python, ένας ιερόσυλος performer που δε σταματά σε κανένα όριο ή φραγμό, αποφασισμένος να κάνει τον κόσμο, οικειοθελώς άλλωστε, να δει τα πράγματα όπως πραγματικά είναι.

Ο Τζερβέιζ έχει κερδίσει το στοίχημα με τη διασημότητα εδώ και μια δεκαετία, πρώτα στην Αγγλία και σιγά σιγά σε ολόκληρο τον κόσμο, παρότι απευθύνεται σε γερά στομάχια και μόνο. Η δική του κωμωδία είναι επιθετική, αλλά και απελευθερωτική: μπορεί να μένεις με το στόμα ανοιχτό, να ντρέπεσαι για τις εκρήξεις γέλιου που ακούς από τον εαυτό σου, γρήγορα όμως συνειδητοποιείς ότι η εξαλλοσύνη του κρύβει τη μεγαλύτερη ανθρωπιά: αυτή που δέχεται όχι τα καλά, αλλά και όλα τα πολύ, πολύ κακά των ανθρώπων και τα κοροϊδεύει ακομπλεξάριστα, με αγάπη, ως ίσος προς ίσο, χωρίς προστασία.

Το νόημα στο σύνολο της κωμωδίας του Τζερβέιζ είναι παραπάνω από σοβαρό: οι όμορφες λέξεις καλύπτουν όχι και τόσο όμορφα πράγματα. Αν, λοιπόν, οι λέξεις γίνουν, απλώς, πραγματικές, τότε και οι άνθρωποι και οι καταστάσεις θ’ απομυθοποιηθούν και θα πάρουν τις πραγματικές τους διαστάσεις.

Για του λόγου το αληθές: να ένα όμορφο πορτρέτο που σχεδιάζει λεκτικά ο Ρίκι Τζερβέιζ για τη Σούζαν Μπόιλ…

Ο Ρίκι Τζερβέιζ είναι πάντα επιθετικά αστείος, διακωμωδώντας σκληρά όποιο τυχαίνει να είναι το αντικείμενο της επιλογής του. Αν οι Αμερικανοί ηθοποιοί σοκαρίστηκαν πέρσι που τους έπιασε στο στόμα τους, είναι περισσότερο ανασφαλείς όχι μόνο από τους αμέτρητους επώνυμους συναδέλφους τους που έχουν συνεργαστεί με τον Ρίκι, αλλά και από τον ίδιο, ο οποίος ασταμάτητα και άτεγκτα αυτοσαρκάζεται και υπονομεύει τη δική του εικόνα για να βγάλει γέλιο. Η κωμωδία του έχει στην ψυχή της τη μιζέρια της καθημερινής ζωής, την απογοήτευση των παραιτημένων ανθρώπων, την αποκαθήλωση των ινδαλμάτων, την πίκρα της ενδοσκόπησης.

Αυτό το χαρακτηριστικό, άλλωστε, ταιριάζει απόλυτα με την παράδοση χρόνων των stand up comedians, τη σεβαστή κάστα στην οποία κατεξοχήν ανήκει ο Τζερβέιζ. Στα τέσσερα stand up shows με τα οποία έκανε μεγάλες περιοδείες από το 2003 ως το 2010, τα «Animals», «Politics», «Fame» και «Science», απέδειξε περισσότερο απ’ ό,τι με όλες του τις αναγνωρισμένες σειρές, ότι είναι πηγαίος κωμικός και έχει τον απόλυτο έλεγχο του κοινού, που δεν παύει να εκπλήσσεται από το έξυπνο και ανατρεπτικό χιούμορ του. Δείτε ένα μικρό απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο, όπου ο Ρίκι Τζερβέιζ, μέσα σε λίγα λεπτά, ξεπετά τον πόλεμο του Ιράκ, τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τον Αϊνστάιν, του ρατσιστές, τους νάνους και τον Στίβεν Χόκινγκ.

Αλλά και οι σημαντικότεροι κωμικοί της εποχής μας αναγνωρίζουν το ταλέντο του Ρίκι Τζερβέιζ. Να τι έχουν πει, με αφορμή το «Extras»:

«Το καλύτερο sitcom που έγινε ποτέ από τη δημιουργία του κόσμου. Εκτός από το δικό μου.» Τζον Κλιζ για το «Extras»

«Οταν βλέπω το ‘Extras’ σκέφτομαι, ‘μακάρι να το είχα εμπνευστεί εγώ αυτό’.» Λάρι Ντέιβιντ («Seinfeld»)

«Ζηλεύω και θαυμάζω το ταλέντο του κυρίου Τζερβέιζ.» Κρίστοφερ Γκεστ («Spinal Tap»)

«Είναι βαθειά, βαθειά αποκαρδιωτικό για ανθρώπους σαν εμένα, που πίστευαν ότι το ‘Office’ ήταν μία και μοναδική επιτυχία. Αλλο ένα αριστούργημα απ’ αυτόν τον χοντρό τύπο.» Ρίτσαρντ Κέρτις («Blackadder»)

Μέχρι τώρα, ο Ρίκι Τζερβέιζ έχει κερδίσει επτά Βραβεία BAFTA, πέντε British Comedy Awards, δύο Emmy και τρεις Χρυσές Σφαίρες, ενώ το 2010, το TIME τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο. Μοιάζει να έχει στις σχέσεις του μια σταθερότητα. Οχι μόνο επειδή μοιράζεται τη ζωή του με την ίδια γυναίκα, την Τζέιν Φάλον, από το 1982. Περισσότερο ακόμα, επειδή το δημιουργικό του ταλέντο το μοιράζεται μόνιμα, απαρέγκλιτα και με τεράστια εμπιστοσύνη, με το άλλο του μισό, τον Στίβεν Μέρτσαντ, τον οποίο γνώρισε στη δεκαετία του ’90 και από τότε δεν έχει αποχωριστεί ποτέ: οι δυο τους γράφουν, παρουσιάζουν, παίζουν, κάνουν παραγωγή, προωθούν, χειρίζονται το ταλέντο και την προκλητικότητά τους.

Ο Ρίκι Τζερβέιζ έχει κάνει τα πειράματά του στο σινεμά, κανένα όμως από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο: ούτε το «Ghost Town» όπου πρωταγωνίστησε ως διορατικός νεκρός, ούτε το γλυκό «The Invention of Lying» που έγραψε και σκηνοθέτησε, ούτε το «Cemetery Junction» που αναδεικνύει μια νέα γενιά βρετανών ηθοποιών μέσα από μια ιστορία μυστηρίου στο Ρέντινγκ του ’70.

Για να γνωρίσετε καλύτερα τη φυσιογνωμία του Ρίκι Τζερβέιζ, μελετήστε τις τέσσερις τηλεοπτικές σειρές που τον οδήγησαν από την ανωνυμία στο… μάτι του κυκλώνα.

«The Office»

office

Ο πρώτος κύκλος του «The Office», με έξι επεισόδια, προβλήθηκε στο BBC2 το καλοκαίρι του 2001. Η τηλεθέαση ήταν χαμηλή, η σειρά δεν απογειώθηκε, αλλά δημιούργησε έντονες συζητήσεις, κυκλοφόρησε γρήγορα σε DVD και προκάλεσε όλο το θόρυβο που της άξιζε… καθυστερημένα. Η ανυπομονησία του κοινού οδήγησε στο δεύτερο κύκλο, πάλι έξι επεισοδίων, που προβλήθηκε στο BBC2 τον Σεπτέμβριο του 2002 με την τηλεθέαση να χτυπάει κόκκινο και τα δύο τελευταία, ειδικά επεισόδια, με τη σφραγίδα του BBC1 πια, το Δεκέμβριο του 2003. Μπορεί να άργησε να πάρει μπρος, αλλά το «The Office» έγινε το πιο επιτυχημένο sitcom του BBC, μετά το «Fawlty Towers». Η σειρά διασκευάστηκε και σε άλλες χώρες, με δημοφιλέστερη φυσικά την αμερικανική, με πρωταγωνιστή τον Στιβ Καρέλ, στην οποία ωστόσο ο Ρίκι Τζερβέις και ο Στίβεν Μέρτσαντ παραμένουν παραγωγοί. Το αμερικανικό «The Office» γνωρίζει τρομερή επιτυχία, παρότι το ύφος έχει μεταφερθεί προς το λιγότερο κυνικό και περισσότερο σλάπστικ και η τολμηρότητα έχει απαλυνθεί για το αμερικανικό κοινό.

Το «The Office» εκτυλίσσεται, φυσικά, σ’ ένα γραφείο και βασίζεται στις ιδιαιτερότητες και τις σχέσεις των εργαζόμενων. Οι βασικοί ήρωες είναι ο Τιμ, ο ευχάριστος, κοινωνικός, πλακατζής υπάλληλος, συμπαθητικός και ειλικρινής, που ζει όμως ακόμα με τους γονείς του κι είναι κρυφά ερωτευμένος με την Ντον. Η γραμματέας Ντον, αρραβωνιασμένη, συμβιβασμένη με τη χωρίς νόημα ζωή της, έρμαιο του αφεντικού της. Ο Γκάρεθ, αντικοινωνικός, ψυχαναγκαστικός σπασίκλας. Και ο διευθυντής Ντέιβιντ Μπρεντ, γελοίος υπερφίαλος loser με υπερβολική και εντελώς αδικαιολόγητη αυτοπεποίθηση.

Παρότι ο Ντέιβιντ Μπρεντ κάνει φιλότιμες προσπάθειες να γίνει αρεστός (μέχρι και αντικείμενο του πόθου ή του φθόνου) από τους υπαλλήλους του, οι προσπάθειές του συνήθως οδηγούν σε απελπιστικές γκάφες ή χοντράδες, τις οποίες ο Μπρεντ πεισματικά ερμηνεύει υπέρ του. Δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη γιορτή του γραφείου, όπου ο Ντέιβιντ Μπρεντ επιμένει ότι είναι, μεταξύ άλλων, και εξαιρετικός χορευτής.

«Extras»

extras

Extras, όπως λέμε κομπάρσοι, ηθοποιοί που ονειρεύονται να έχουν ένα ρόλο με διάλογο, ή ακόμα μια μεγάλη καριέρα, αλλά προς το παρόν γεμίζουν το πλάνο, σιωπηλά, για να βγάζουν χαρτζιλίκι. Τέτοιος είναι και ο Αντι Μίλμαν, που πηγαίνει στις οντιστιόν και στα γυρίσματα με τη φίλη και συνάδελφό του, την αλαφροΐσκιωτη Μάγκι και εναποθέτει όλες του τις ελπίδες στον άχρηστο μάνατζέρ του Ντάρεν Λαμπ, που υποδύεται ο Στίβεν Μέρτσαντ.

Ο πρώτος κύκλος της σειράς, προβλήθηκε στο BBC τον Ιούλιο του 2005 και ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο του 2006, μ’ ένα ειδικό Χριστουγεννιάτικο δίωρο επεισόδιο τον Δεκέμβριο του 2007. Στο κάθε επεισόδειο της σειράς, όπου ο Αντι, η Μάγκι και οι άλλοι extras ταλαιπωρούνται σε κάποιο γύρισμα, εμφανίζονται διάσημοι κινηματογραφικοί σταρς, που με χιούμορ που σπάει κόκαλα ξεφτιλίζουν την εικόνα τους. Ανάμεσά τους, οι Βίνι Τζόουνς, Μπεν Στίλερ, Κέιτ Γουίνσλετ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Πάτρικ Στιούαρτ, Ορλάντο Μπλουμ, Ντέιβιντ Μπάουι, Ντάνιελ Ράντκλιφ, Κρις Μάρτιν, Ιαν ΜακΚέλεν, Κλάιβ Οουεν, Τζορτζ Μάικλ, Ντέιβιντ Τέναντ, ακόμα κι αυτός ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την απρόσμενη συνάντηση του Αντι Μίλμαν – Ρίκι Τζερβέιζ με τον Ντέιβιντ Μπάουι σ’ ένα A-list πάρτυ και το μάλλον όχι πολύ κολακευτικό τραγούδι που εμπνέει ο Αντι να συνθέσει επιτόπου ο μυθικός μουσικός.

«The Ricky Gervais Show»

rickygervaisshow

To 2001, ο Ρίκι Τζερβέιζ και ο Στίβεν Μέρτσαντ ξεκίνησαν μια ραδιοφωνική εκπομπή που κράτησε, με διαλείμματα, πέντε χρόνια. Στο στούντιο συζητούσαν με τον Καρλ Πίλκινγκτον, τον οποίο ο Ρίκι ονομάζει χαϊδευτικά «τον τρελό του παγκόσμιου χωριού», τον άνθρωπο με το ολοστρόγγυλο κεφάλι και τις «αλλιώτικες» ιδέες για τον κόσμο και τη ζωή. Στην ουσία, για είκοσι λεπτά τη φορά, ο Τζερβέιζ και ο Μέρτσαντ έκαναν τον Πίλκινγκτον να εκφράζει τη γνώμη του για διάφορα πράγματα ώστε να τον κοροϊδεύουν. Με αγάπη.

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι ότι κατά βάθος ο τρόπος σκέψης του Πίλκινγκτον αρχίζει να μοιάζει απολαυστικά λογικός και ο ίδιος γίνεται ένας ακόμα πιο αγαπημένος ήρωας από τον Τζερβέιζ. Το 2005, η εφημερίδα Guardian προσέφερε από το site της 12 podcasts από αυτές τις εκπομπές: αυτά τα podcasts έγιναν γρήγορα τα πιο κατεβασμένα στην ιστορία του κόσμου, με πάνω από 260.000 κατεβάσματα ανά επεισόδιο τον πρώτο μήνα.

Το 2010, το HBΟ στην Αμερική (και στη συνέχεια το Channel 4 στην Αγγλία), αποφάσισε να μετατρέψει τις ραδιοφωνικές εκπομπές σε τηλεόραση, χρησιμοποιώντας την ηχητική μπάντα και παρουσιάζοντας τον Τζερβέιζ, τον Μέρτσαντ, τον Πίλκινγκτον και το ραδιοφωνικό στούντιο μ’ ένα απλό, παλιομοδίτικο animation. Η σκανταλιάρικη σειρά κέρδισε το σκεπτόμενο αμερικανικό κοινό και συνέχισε για δεύτερη σεζόν, ενώ φέτος θα ξεκινήσει και η τρίτη.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς προβλέπει ο Καρλ Πίλκινγκτον ότι θα μοιάζει το μέλλον του ανθρώπινου γένους… και τι έχουν να πουν οι οικοδεσπότες του γι’ αυτό!

«Life’s Too Short»

lifestooshort

Η νέα σειρά του Ρίκι Τζερβέιζ είναι, με τα δικά του λόγια, «μια ματιά στη ζωή ενός νάνου της σόουμπιζ». Μην ταράζεστε, η ιδέα ανήκει στον ίδιο τον ηθοποιό Γουόρικ Ντέιβις, ο οποίος οικειοθελώς και με ιδιαίτερο χιούμορ ανταποκρίνεται στα λεκτικά βασανιστήρια του Τζερβέιζ. Τα επεισόδια ακολουθούν τις υποτιθέμενες περιπέτειες του Ντέιβις στη δουλειά και τις συναναστροφές του με συνεργάτες, ενώ διάφοροι επώνυμοι κάνουν χαρακτηριστικά περάσματα. Για παράδειγμα, ο Τζόνι Ντεπ υποδύθηκε μια σατιρική βερσιόν του εαυτού του και βρήκε ευκαιρία να απαντήσει στον Ρίκι Τζερβέιζ και για τα σχόλιά του στην περσινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Το «Life’s Too Short» κέρδισε από την αναπτυσσόμενη φήμη του Ρίκι Τζερβέιζ στην Αμερική, είχε εξαιρετική τηλεθέαση και θα συνεχίσει με τη δεύτερη σεζόν του το 2013. Δείτε στο παρακάτω βίντεο ένα από τα τρέιλερ της σειράς, και επιτρέψτε στον εαυτό σας να γελάσει δυνατά.

Ο Ρίκι Τζερβέιζ είναι ιδιαίτερα δραστήριος στο ίντερνετ. Ολόκληρο το παρελθόν και το παρόν του κωμικού παρουσιάζεται στο υπέροχο website του, «Ricky Gervais… Obviously.», ενώ στο @rickygervais στο twitter μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όχι μόνο τα νέα του, τους αφορισμούς του, τις ανταλλαγές του με φίλους του κωμικούς σαν τον Louis C.K, αλλά και τα σχόλιά του για την απονομή των Χρυσών Σφαιρών, την Κυριακή 15 Ιανουαρίου. Ακόμα καλύτερα, εκεί θα διαβάσουμε και το τι θα έχει να πει ο Ρίκι Τζερβέιζ… μετά την απονομή!