Συνέντευξη

Γιώργος Χωραφάς: «Οι Ελληνες επιδιώκουμε την ελευθερία επειδή μας λείπει…»

στα 10

Κρατώντας ένα ρόλο – κλειδί στο «Παπαδόπουλος & Σια», ο Γιώργος Χωραφάς μίλησε στο Flix για τη σχέση του με την Ελλάδα, το σινεμά της και την προσπάθειά του να βοηθήσει την ακτινοβολία της στο εξωτερικό.

Γιώργος Χωραφάς: «Οι Ελληνες επιδιώκουμε την ελευθερία επειδή μας λείπει…»

Ο Γιώργος Χωραφάς μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γαλλία κι όπου αλλού τον οδηγήσει η δουλειά του, αλλά, όπως λέει, «τώρα, περισσότερο από ποτέ, η προσοχή μου είναι στη χώρα μου». Ο «Σπύρος», ο ρόλος που υποδύεται στην ταινία του Μάρκου Μάρκου, «Παπαδόπουλος & Σία» [διαβάστε και δείτε περισσότερα], είναι αυτός του χαρακτηριστικού Ελληνάρα, παρορμητικού, αναξιόπιστου, αλλά με χρυσή καρδιά.

Στην πρώτη προβολή της ταινίας στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Χωραφάς μίλησε στο Flix για τη συνεργασία του με τον Μάρκο Μάρκου, για το πόσο το φιλμ ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα αλλά, κυρίως, για την ελληνική ιδιοσυγκρασία – μέσα κι έξω από την οθόνη – και το πώς ο ελληνικός σύγχρονος πολιτισμός χρειάζεται υποστήριξη και πίστη.

Κι αυτό μοιάζει να κάνει κι ο ίδιος ο Χωραφάς, διασκευάζοντας Καζαντζάκη για το γαλλικό θέατρο, συμμετέχοντας στην επόμενη ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη, «Η Χαρά και η Θλίψη του Σώματος», διοργανώνοντας, μαζί με τον Κώστα Γαβρά, το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι ένα νέο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Και προφυλάσσοντας, όπως μάς εξηγεί, την ελληνική σκέψη από την ταπείνωση.

Η ταινία «Παπαδόπουλος & Σία» προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου.