Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «8» της Χαράς Δέλα

στα 10

Εν αναμονή του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2013: «8» της Χαράς Δέλα

Η ταινία

Η ταινία «8» πραγματεύεται την ιστορία της Μελίνας μίας νεαρής κοπέλας, σκηνοθέτη στο επάγγελμα, η οποία έχασε την αγαπημένη δίδυμη αδερφή της σε δυστύχημα, όταν την παρέσυρε με το αυτοκίνητο του ένας τύπος, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών.Η Μελίνα ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το θάνατο της αδερφής της, με την οποία ήταν άρρητα συνδεδεμένη, μέχρι που μία ταινία που ανέλαβε να σκηνοθετήσει της άλλαξε τη στάση της για τη ζωή. Μία κοινωνική ταινία μυστηρίου, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.

Η σκηνοθέτης

Η Χαρά Δέλα γεννήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου με καταγωγή και από την Αλεξανδρούπολη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της ΑΣΟΕΕ και του τμήματος Mass Communication and Media Arts / Film and TV Directing του Queen Margaret University. Εργάστηκε σε διάφορες παραγωγές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, διευθύντρια παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτη στο post production και script girl. Η ταινία «8» είναι η πρώτη της ταινία μικρού μήκους.

2

Τέσσερις ερωτήσεις για το «8»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η ταινία «8» πηγάζει από μία αληθινή ιστορία που με έχει σημαδέψει. Η αφορμή που με οδήγησε στη δημιουργία της είναι η απουσία ενός αγαπημένου ανθρώπου στο οποίο και την αφιερώνω και τα θετικά και δυνατά μηνύματα ζωής που άφησε πίσω η ιστορία του.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Είναι μια δραματική ταινία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, που μας επιδεικνύει πώς η ζωή είναι ένας τροχός που πάντα θα γυρίζει, πως δεν πρέπει να καταδικάζουμε τους ανθρώπους χωρίς να τους δικάζουμε, καθώς και το πόσο σημαντική είναι η αναγνώριση και η αποδοχή των προβλημάτων μας για να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά.

1

Εκτός από τη χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Φυσικά. Η μικρού μήκους ταινία δεν εμπεριέχει μόνο το χρόνο στον ορισμό της, αλλά και μία διαφορετική φιλοσοφία ως προς τη δημιουργία της. Απαιτεί την εύρεση έντεχνων δραματουργικών στοιχείων που θα εξοικονομίσουν σημαντικό χρόνο στο ξεδίπλωμα της πλοκής και θα βοηθήσουν το θεατή στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας, καθώς και μία λιτή ξεκάθαρη προσέγγιση ως προς το θέμα που πραγματεύεται ο σκηνοθέτης , έξυπνα δοσμένη μέχρι και το στάδιο της ανατροπής. Ενώ κατά τα άλλα αποτελεί πιστεύω τον πρόδρομο της πρακτικής και εμπειρίας ενός δημιουργού για την επίτευξη μίας μετέπειτα μεγάλου μήκους δουλειάς.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά σε μια χώρα που από την μια βρίσκεται σε κρίση κι από την άλλη ο κινηματογράφος της κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον;

Είναι μία μεγάλη πρόκληση και μία ευχάριστη ανακάλυψη συνάμα. Πρόκληση γιατί είναι πολύ δύσκολο να κάνεις σινεμά κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που φέρνει η οικονομική κρίση, γεγονός που σου δίνει όμως δύναμη και πείσμα να φέρεις επιτυχώς σε πέρας εκείνο που αγαπάς και να αγωνιστείς σκληρά για αυτό. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η αγάπη που εισπράτεις από την ομάδα που σε βοηθά και πιστεύει στο έργο σου κάτι που σου δίνει ακόμη περισσότερη δύναμη να παλεύεις, όχι μόνο για τον εαυτό σου αλλά για όλους τους συνεργάτες σου. Οι ελληνικές μας επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο μου θυμίζουν και κάποια λόγια από τον Κώστα Λειβαδίτη που χαρακτηρίζουν το ελληνικό δαιμόνιο τη στιγμή που κάποιοι προσπαθούν να φιμώσουν την εξέλιξή μας – τα παραθέτω εδώ ελαφρώς παραφρασμένο «Τι να την κάνουμε την πραγματικότητα, εμείς έχουμε το όνειρο!»

3

Info:

Σκηνοθεσία: Χαρά Δέλα / Σενάριο: Φέη Μανουσάκη, Χαρά Δέλα / Διεύθυνση Φωτογραφίας-Μοντάζ: Νίκος Εμμανουηλίδης / Υποβρύχιες Λήψεις: Αθανάσιος Ζερβόπουλος / Ηχοληψία-Sound Design-Μίξη: Αλέξανδρος Καρανικόλας / Επιμέλεια Post Production / Τάνια Χρήστου / Μουσική: Μαρία Πανοσιάν / Ενδυματολόγος: Μυρτώ Κωτσονάρου / Σκηνογραφία: Χαρά Δέλα / Make-Up: Σταυρούλα Κυριακοπούλου / Εκτέλεση Παραγωγής: Λίλιαν Αποστολοπούλου / Παραγωγή: Anna Marcouli Batcheler, Χαρά Δέλα / Παίζουν: Νίνα Λαμπριανίδη, Γιάννης Στόλλας, Παναγιώτης Ανδρεάκος, Φάνης Τασιάς, Ρένα Κουμπαρούλη, Θανάσσης Κουσσαθανάς, Υρώ Αληθεινού, Ιωάννα Πουλλιδάκη, Δημήτρης Μαυροφοράκης, Κλειώ Φικίρη, Άδωνης Σταμούλης,Πάνος Καλλίρης, Αντώνης Γκρεμός, Σταυρούλα Κυριακοπούλου, Θεμιστοκλής Δασκαλάκης, Θάνος Καπράνος.

Δείτε το teaser-trailer του «8»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.