Η ταινία
Ενα νεαρό ζευγάρι ξεκινάει να πάει ένα ταξίδι με τρένο. Το αγόρι, ο Χάρης, είναι ερασιτέχνης DJ και ονειρεύεται καριέρα. Το κορίτσι, η Μαρίνα, είναι μια άνεργη αρχαιολόγος. Το ταξίδι αυτό είναι ένας τρόπος να ανανεώσουν τη σχέση τους. Καθώς ταξιδεύουν με το τρένο, ξεκινάνε να συζητάνε. Καθώς μιλάνε και ο χρόνος περνάει διαπιστώνουν τελικά ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά μεταξύ τους. Τελικά αποφασίζουν να χωρίσουν. Το τρένο σταματάει κι αυτό.
Ο σκηνοθέτης
Ο Αλέξανδρος Ράπτης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε θέατρο στο Τμήμα θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.(υποκριτική κατεύθυνση) και στο μεταπτυχιακό τμήμα του Τμήματος Θεάτρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια κινηματογράφου και θεάτρου, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2006 είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών. Εχει εργαστεί ως ηθοποιός και σκηνοθέτης σε θεατρικές ομάδες, ως βοηθός σκηνοθέτη στη διαφήμιση και τον κινηματογράφο, ενώ έχει σκηνοθετήσει τέσσερις μικρού μήκους ταινίες («Φωνές» 2004, Μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής στο 1ο φεστιβάλ ταινιών βίντεο μικρού μήκους της Νάουσας, «Δόγμα» 2005, Βραβείο σκηνογραφικής επιμέλειας στο 1ο Crashfest Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Θεσσαλονίκης, «Πρόβα» 2007, Συμμετοχή στο 30ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, «Ταξίδι» 2011, Συμμετοχή στο 8th Berlin International Director’s Lounge) και τις θεατρικές παραστάσεις «Δείπνο Ηλιθίων»(Θεσσαλονίκη 2004) και «Travellers Live»(Αθήνα 2009, Θέατρο ΒΕΤΟΝ 7 και Θέατρο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης).
Το 2009 ίδρυσε μαζί με τον Φώτη Δούσο την θεατρική ομάδα Hippo, που ενεργοποιείται στον χώρο του παιδικού θεάτρου και του εκπαιδευτικού Δράματος. Εχουν σκηνοθετήσει μαζί με τον Φώτη Δούσο τρεις παιδικές παραστάσεις («Η Νάντια και ο μαγικό ραβδί», Αθήνα 2010, «Καρμάντηλος», Θεσσαλονίκη 2011, «The Alter Zoo», Λονδίνο 2012), και έχουν σχεδιάσει και εμψυχώσει τα εκπαιδευτικά Δράματα για παιδιά και εφήβους («Το πνεύμα των Χριστουγέννων», 2011, «Ανθρώπινη Φωνή», 2012).
Υπήρξε μέλος των δισκογραφημένων συγκροτημάτων Semper Cras και Δάρνακες. Διηγήματά του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έχει συγγράψει και θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο.
Τρεις ερωτήσεις για το «Ταξίδι»
Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;
Η αφορμή για την ταινία ήταν μια εσωτερική ανάγκη που είχα εκείνο τον καιρό να μιλήσω για τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει ο χρόνος μέσα σε μια ερωτική σχέση. Πράγμα που έχει να κάνει φυσικά με προσωπικά βιώματα.
Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»
Η ταινία μου είναι η αφήγηση της ιστορίας ενός ζευγαριού που χωρίζει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο. Το «Ταξίδι» αφορά τη σχέση δύο ανθρώπων. Ολα τα ταξίδια έχουν να κάνουν με σχέσεις ανθρώπων καθώς και όλες οι εικόνες. Και όλες οι σχέσεις είναι ταξίδια. Ταξίδια που φτάνουν ή δε φτάνουν στον προορισμό τους. Κάθε ταξίδι έχει και τη δικιά του ιστορία, είναι μοναδικό. Ολα όμως μοιάζουν κατά κάποιον τρόπο, εξωτερικά. Οπως και οι σχέσεις των ανθρώπων.
Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;
Η έννοια του «μικρού μήκους» κατά τη γνώμη μου δεν προσδιορίζεται μόνο από τη διάρκεια, αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι μέσα σ' αυτή τη διάρκεια πρέπει να αφηγηθείς μια ολοκληρωμένη ιστορία. Αν μιλούσαμε με όρους λογοτεχνίας θα ήταν σαν να λέγαμε ότι μοιάζει με το διήγημα.
info
Σκηνοθεσία, Σενάριο, Παραγωγή: Αλέξανδρος Ράπτης / Παίζουν: Χάρης Πεχλιβανίδης, Μαρία Χατζηϊωάννου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ελενα Μαργαριτίδη / Ηχος: Κώστας Κολοκάθης / Μοντάζ: Λίλυ Κοντοδήμα / Σκηνικά & Κοστούμια: Πετρούλα Λιώρα / Βοηθός Σκηνοθέτης: Αρίσταρχος Παπαδόπουλος / Μακιγιάζ: Βασιλική Αντωνοπούλου / Actors' coaching: Γιώργος Καραβασίλης / Color Correction: Μιχάλης Ρίζος
Δείτε την προηγούμενη ταινία μικρού μήκους του Αλέξανδρου Ράπτη «Πρόβα»
Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.