Συνέντευξη

Ο Φερντινάντο Τσίτο Φιλομαρίνο ξέρει πως είναι να γυρίζεις μια διεθνή παραγωγή στην Ελλάδα σήμερα

στα 10

Ο σκηνοθέτης του «Beckett», της πρώτης ταινίας του Netflix γυρισμένης εξολοκλήρου στην Ελλάδα, μιλάει στο Flix για την εμπειρία.

Ο Φερντινάντο Τσίτο Φιλομαρίνο ξέρει πως είναι να γυρίζεις μια διεθνή παραγωγή στην Ελλάδα σήμερα

Ενώ βρίσκεται για διακοπές στην Ελλάδα, ο Αμερικανός τουρίστας Μπέκετ γίνεται στόχος σε ένα ανθρωποκυνηγητό μετά από ένα ολέθριο ατύχημα. Καθώς αναγκάζεται να τρέξει για να σωθεί, παλεύοντας να διασχίσει τη χώρα μέχρι να φτάσει στην Αμερικανική Πρεσβεία, για να καθαρίσει το όνομά του, οι εντάσεις κλιμακώνονται, ενώ οι αρχές πλησιάζουν τα ίχνη του, οι πολιτικές αναταραχές κορυφώνονται και ο Μπέκετ βυθίζεται ακόμη πιο βαθιά σε έναν επικίνδυνο ιστό συνωμοσίας.

Αυτή είναι η σύνοψη της νέας ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη Φερντινάντο Τσίτο Φιλομαρίνο «Beckett» σε παραγωγή του Λούκα Γκουαντανίνο, και η πρώτη ταινία παραγωγής του Netflix η οποία γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα, όπως στο Φαράγγι του Βίκου, και στην αστική ζούγκλα της Αθήνας, Κι όλα αυτά με ένα λαμπερό χολιγουντιανό καστ όπως τους Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Αλίσια Βικάντερ και Βίκι Κριπς.

Το Flix είχε την τύχη να μιλήσει μαζί με τον σκηνοθέτη Φερντινάντο Τσίτο Φιλομαρίνο και να τον ρωτήσει για τι ήταν αυτό που τον τράβηξε στην Ελλάδα για να γυρίσει την ταινία του, αλλά και για την εμπειρία και τις δυσκολίες των γυρισμάτων.

Το «Beckett» θα κάνει την πρεμιέρα του στο Netflix στις 13 Αυγούστου.

beckett

Για την την επιλογή της Ελλάδας, και κυρίως της Αθήνας, ως το κύριο location για την ταινία του.

Το σενάριο μιλούσε για μια χώρα η οποία βίωνε καθημερινά διαδηλώσεις στους δρόμους και διαμαρτυρίες για τα τελευταία δέκα χρόνια, το οποίο αποτέλεσε και μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον να εξερευνήσω όλο αυτό, ακόμα κι αν ήταν στο παρασκήνιο, λόγω της σημασίας που έχει για την χώρα, αλλά κι επειδή έρχεται σε αντιπαράθεση με την ιστορία του πρωταγωνιστή ο οποίος έχει συνηθίσει στο να μην αντιδρά σε πολλά πράγματα και βλέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν, για πρώτη φορά ίσως στην ζωή τους, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Επίσης η Ελλάδα είναι πανέμορφη και χρειαζόμασταν αρκετές περιοχές για αυτή την ταινία και μου άρεσε η ιδέα να βρω ένα μέρος όπου δεν κάνει την εμφάνισή του αρκετά στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η ενδοχώρα της Ελλάδας έχει αρκετές δυνατότητες εξερεύνησης μιας και, εκτός του ελληνικού σινεμά, στο παγκόσμιο σινεμά κυρίως βλέπουμε νησιά και καλοκαίρι και μου άρεσε η ιδέα του να χαθεί κάποιος στην ενδοχώρα.

beckett

Για την εμπειρία και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Γυρίσαμε την ταινία το 2019 και είχαμε αρκετές δυσκολίες κατά την διάρκεια των γυρισμάτων. Πρόκειται για μια αρκετά φιλόδοξη ταινία και αρκετά πράγματα έπρεπε να γίνονται ταυτόχρονα στην οθόνη. Κι όλα αυτά έπρεπε να γυριστούν στην Ελλάδα όπου τέτοιου είδους σκηνές σπανίως γυρίζονται, οπότε ήταν μια πρόκληση για εμάς το τις δημιουργήσουμε με ένα συνεργείο με μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρά τις όποιες δυσκολίες όμως ήταν και αρκετά διασκεδαστικό. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να αντιμετωπίσεις αυτές τις δυσκολίες είναι να έχεις μια εξαιρετική ομάδα γύρω σου όπου ασχολούνταν κυρίως με αυτά κι εγώ είχα να αντιμετωπίσω τις δικές μου, σκηνοθετικές, δυσκολίες.

Η Ελλάδα είναι πανέμορφη και χρειαζόμασταν αρκετές περιοχές για αυτή την ταινία και μου άρεσε η ιδέα να βρω ένα μέρος όπου δεν κάνει την εμφάνισή του αρκετά στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Η ενδοχώρα της Ελλάδας έχει αρκετές δυνατότητες εξερεύνησης μιας και, εκτός του ελληνικού σινεμά, στο παγκόσμιο σινεμά κυρίως βλέπουμε νησιά και καλοκαίρι και μου άρεσε η ιδέα του να χαθεί κάποιος στην ενδοχώρα.»

beckett

Πώς ήταν η συνεργασία του με τους Ελληνες ηθοποιούς και συνεργείο.

Ηταν υπέροχη. Ολοι τους ήταν αρκετά ενθουσιασμένοι να δουλέψουν σε αυτή την ταινία, ακόμα και μερικοί αρκετά σπουδαίοι Ελληνες ηθοποιοί ήταν αρκετά χαρούμενοι να έρθουν να δουλέψουν για μόλις 1-2 μέρες μερικές φορές. Το ελληνικό συνεργείο βοήθησε πάρα πολύ στο να βρει λύσεις σε μερικά αρκετά δύσκολα και περίεργα προβλήματα, όπως πως μπορούμε να τρακάρουμε ένα αυτοκίνητο εδώ ή το πως μπορούμε να τοποθετήσουμε εκατοντάδες κομπάρσους σε ένα σημείο και σε άλλα διάφορα πράγματα τα οποία έχρηζαν μια ειδική μεταχείριση. Ηταν αρκετά διασκεδαστικοί και ανοιχτόμυαλοι και έκανα πολλούς φίλους σε όλη αυτή την διάρκεια των γυρισμάτων.

Το «Beckett» θα κάνει την πρεμιέρα του στο Netflix στις 13 Αυγούστου.