Άποψη

Φανταστικοί Κόσμοι: To Μπαρσούμ και άλλοι 10 τουριστικοί προορισμοί για τολμηρούς ταξιδιώτες

στα 10

Ο κινηματογράφος μας ταξιδεύει, αλλά πού ακριβώς; Ο,τι χρειάζεται να ξέρετε για εκδρομές σε παράλληλα σύμπαντα της οθόνης.

Φανταστικοί Κόσμοι: To Μπαρσούμ και άλλοι 10 τουριστικοί προορισμοί για τολμηρούς ταξιδιώτες
Είναι μακρύς ο δρόμος για το Μπαρσούμ...

Οσο η ζωή συνεχίζεται στην Αριζόνα του 19ου αιώνα, ο Τζον Κάρτερ γνωρίζει μεγάλες περιπέτειες στο μακρινό Μπαρσούμ, έναν τόπο γεμάτο δράση, έρωτες και παράξενα πλάσματα που σε τίποτα δε θυμίζουν ανθρώπους.

Οι ταινίες (και τα βιβλία στα οποία πολλές φορές βασίστηκαν), μας έχουν αποκαλύψει παράλληλα σύμπαντα που κρύβουν καλά τα μυστικά τους, όσο η ζωή που ξέρουμε κυλά ήσυχα και συμβατικά: έτσι η Αλίκη επισκέφθηκε τη Χώρα των Θαυμάτων, κυνηγώντας ένα λαγό κι έτσι ο Πίτερ Παν ήρθε από τη μακρινή Χώρα του Ποτέ φέρνοντας μαζί του αστερόσκονη και διάθεση για ιπτάμενα παιχνίδια.

Επειδή το μόνο που χρειάζεται ένας ριψοκίνδυνος ταξιδιώτης είναι έναν καλό οδηγό, παρακάτω όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για εναλλακτικά ταξίδια κινηματογραφικού τουρισμού, σε μακρινούς κόσμους, κατοικημένους από μύθους.

barsoum«Τζον Κάρτερ: Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους»

Μπαρσούμ

Είναι ο πλανήτης γνωστός, σήμερα, και ως Αρης. Κατοικείται κυρίως από κόκκινους και πράσινους αρειανούς και τον Τζον Κάρτερ.

Πώς θα πάτε: Κοιτάζετε, γενικώς, χαμηλά. Εάν το μάτι σας πάρει μενταγιόν με σφραγίδα, αδράξτε το και κρατήστε το σφιχτά, χωρίς να το τρίψετε. Αφήστε τα υπόλοιπα στη μοίρα και τις κοσμικές δυνάμεις. Η μετάβαση είναι στιγμιαία και δεν προκαλεί jet lag, παρότι μπορεί να αισθανθείτε παράξενα ελαφρύς.

Πού θα μείνετε: Μπορείτε να φιλοξενηθείτε από φιλικούς Ηλιανούς ή Θαρκ, αλλά αποφύγετε κάθε επαφή με τους Ζονταγκανούς. Οι επιλογές σας είναι χωμάτινα καλυβάκια, πέτρινες σπηλιές ή επιβλητικά παλάτια, προστατευμένα από γαλάζιες ενεργειακές ακτίνες.

Τι να δείτε: Μη χάσετε το λίθινο «πέρασμα για το Ηλιον» (όχι Λιόσια), σε μορφή υπερμεγέθους άγριου μανιταριού.

oz«Ο Μάγος του Οζ», 1939

Η Χώρα του Οζ

Είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμη, χωρισμένη σε τέσσερα ισομερή τρίγωνα που προσδιορίζονται από τα σημεία του ορίζοντα, ή απλώς τα αντιστρέφουν. Κατοικείται από παράξενα πλάσματα, κακά και καλά, ζώα που μιλούν και τον Μάγο του Οζ.

Πώς θα πάτε: ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να μεταφερθείτε από ένα δυνατό κυκλώνα, χάνοντας κάθε αίσθηση του δρόμου επιστροφής. Οποιοδήποτε άλλο δρομολόγιο είναι ασύμφορο.

Πού θα μείνετε: Η Χώρα του Οζ βλέπεται καλύτερα με μεγάλους περιπάτους. Μην επενδύσετε σε κατοικία, αλλά περισσότερο σε γερά, ανθεκτικά κι αναπαυτικά υποδήματα, καλυμμένα με ρουμπινί παγιέτα.

Τι να δείτε: Δε θεωρείστε αξιοπρεπής επισκέπτης αν δεν περπατήσετε στο Δρόμο με τα Κίτρινα Τούβλα, που συνδέει τη γη των Μάντσκιν με τη Σμαραγδένια Πολιτεία.

inception«Inception», 2010

Η Χώρα των Κατευθυνόμενων Ονείρων

Παίρνει οποιαδήποτε μορφή έχει σημασία για εκείνον που ονειρεύεται, ή για τη διεθνή σπείρα κατασκόπων που την κατοικεί. Ονομάζεται και Χώρα του Inception.

Πώς θα πάτε: Συναντήστε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, κλείστε τα μάτια και αφήστε το υποσυνείδητό σας ξεκλείδωτο. Σε κάθε περίπτωση, θα ταξιδέψετε.

Πού θα μείνετε: μάλλον στο δρόμο, μια και 9 φορές στις 10 τα κτήρια της χώρας γυρίζουν ανάποδα και γίνονται συντρίμμια. Προσέξτε την ασφάλεια των αντικειμένων σας γιατί εδώ γίνονται συχνά κλοπές προσωπικής πραγματικότητας. Εάν έχετε μια μικρή ξύλινη σβούρα, δείξτε την σε όποιον σας πλησιάσει. Υπάρχει περίπτωση όλα να σταματήσουν να γυρίζουν.

Τι να δείτε: στο πίσω μπαλκονάκι, τη Μαριόν Κοτιγιάρ και το γοβάκι της να πέφτει στο κενό. Ποιο μπαλκονάκι; Ποια χώρα;

elm«Ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες», 1984

Ο Δρόμος με τις Λεύκες

Ηταν ένας από τους πιο συνηθισμένους δρόμους στην Αμερική. Μέχρι το 1984, όταν μια (ανεξάντλητη) σειρά από μυστηριώδη εγκλήματα επέβαλε τον τίτλο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες. Από τότε μετονομάστηκε άλλες οκτώ φορές.

Πώς θα πάτε: Θα κοιμηθείτε και θα το ονειρευτείτε. Αλλά όταν ξυπνήσετε, θα το έχετε ζήσει!

Πού θα μείνετε: Δεν έχει καμία σημασία, αρκεί να μπορείτε κάπου να γύρετε.

Τι να δείτε: Τον Φρέντι Κρούγκερ, έναν άντρα με σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο κι ένα post-punk γάντι με κοφτερές λεπίδες για δάχτυλα. Μην ανησυχήσετε αν δεν τον δείτε αμέσως, θα σας βρει αυτός. Μπορεί να χάσετε για πάντα την αθωότητά σας, αλλά θα κερδίσετε μια ματιά στον Τζόνι Ντεπ στον πρώτο ρόλο της καριέρας του!

pan«Ο Λαβύρινθος του Πάνα», 2006

Ο Λαβύρινθος του Πάνα

Είναι το πέρασμα ανάμεσα στον Πάνω και τον Κάτω Κόσμο: αναλόγως από ποια πλευρά θα τον κοιτάξεις, οδηγεί στο Καλό ή στο Κακό. Εχει πυκνή βλάστηση, νεράιδες, σοφά έντομα κι ένα γαλαντόμο Πάνα.

Πώς θα πάτε: Θα βρείτε ένα έντομο, από αυτά που μοιάζουν με κλαράκι. Θα σας δείξει τη διαδρομή μέσα από τον λαβύρινθο. Θα συναντήσετε ένα δέντρο με μια μεγάλη κουφάλα. Θα μπείτε. Παράλληλα θα τραγουδάτε: δε θα περά, δε θα περάσει ο Φασισμός.

Πού θα μείνετε: Αγροτουρισμός. Σε μια ισπανική εξοχική κατοικία της εποχής του Φράνκο, με σιδερένια κρεβάτια και μπανιέρα με ποδαράκια. Αλλά και πάνω σε υγρά σέσκουλα, για ν’ ακούσετε τα μυστικά της φύσης.

Τι να δείτε: τον εν λόγω Πάνα, αλλά μη δεχτείτε αν σας προτείνει να παίξετε ένα παιχνίδι σε τρία στάδια. Θα μπλέξετε. Επίσης, τον Χλωμό Αντρα. Αλλά όχι αν έχετε ή είστε παιδάκι.

bothersome«Den Brysomme Mannen», 2006

Η Χώρα Ενός Διαφορετικού Ανθρώπου

Ονομάζεται και Δυστοπία. Είναι μια φαινομενικά τέλεια χώρα, όπου όλοι είναι απόλυτα κενοί και ανεξήγητα ευχαριστημένοι. Εχει έναν, μόνο, «διαφορετικό» κάτοικο, που ονομάζεται The Bothersome Man

Πώς θα πάτε: Κατευθυνθείτε σ’ ένα σιδηροδρομικό σταθμό. Σταθείτε στην αποβάθρα. Κοιτάξτε τις ράγες. Πέστε πάνω τους. Από εκεί θα σας οδηγήσουν οι υπεύθυνοι.

Πού θα μείνετε: Σ’ ένα σκανδιναβικού design λιτό, στιλάτο και άνετο διαμέρισμα, διαμπερές, πεντακάθαρο και με το ψυγείο του πάντα γεμάτο. Το μόνο που λείπει είναι η ανθρώπινη ζεστασιά. Αλλά έχει ενεργειακό τζάκι Trysil!

Τι να δείτε: Πώς μοιάζει η τέλεια υλιστική ζωή, χωρίς αισθήσεις και αισθήματα. Πώς αποφεύγεται η αυτοκτονία. Πώς ακούγεται το κέικ.

pleasant«Pleasantville», 1998

Pleasantville

Είναι η αρχετυπική κωμόπολη του αμερικανικού ονείρου του ’50. Είναι ένα μέρος όπου η ζωή είναι απλή, οι άνθρωποι είναι τέλειοι και όλα είναι… ασπρόμαυρα!

Πώς θα πάτε: Καθίστε μπροστά στην τηλεόραση. Επιλέξτε το αγαπημένο σας sitcom. Πάρτε στο χέρι το τηλεκοντρόλ. Πιέστε το κουμπί που θα σας οδηγήσει μέσα στην τηλεόραση. Εάν δεν τα καταφέρετε, καλέστε τον τεχνικό, θα σας βοηθήσει.

Πού θα μείνετε: Φυσικά στο σπίτι της οικογένειας Πάρκερ, που είναι μονοκατοικία με κήπο, γκαζόν και λευκό ξύλινο φράκτη. Και για την γκαζόζα σας, στο μαγαζί του κ. Τζόνσον, που μπορεί και να σας κάνει το πορτρέτο.

Τι να δείτε: Την πυροσβεστική να σπεύδει για να κατεβάσει τη γατούλα από το δέντρο. Την ομάδα μπάσκετ να μη χάνει ποτέ καλάθι. Το σεξ και το πάθος να χρωματίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων και τις προσόψεις των κτιρίων της πόλης, στην κυριολεξία. Τη διαφορετική σημασία της λέξης «έγχρωμος».

purple«Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου», 1985

Ο Κόσμος Πίσω από την Οθόνη

Είναι ένας κόσμος στο μεταίχμιο, εκεί όπου η κινηματογραφική μαγεία συναντά την πεζή πραγματικότητα κι όλα μοιάζουν σινεμά. Είναι ο κόσμος όπου ζει το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου.

Πώς θα πάτε: Θα πάτε σ’ ένα σινεμά, θα αγοράσετε ένα εισιτήριο για μια προβολή της αρεσκείας σας. Και ποπ κορν. Μετά θα αγοράσετε πολλά ακόμα εισιτήρια για την ίδια ταινία. Θα τη δείτε ξανά και ξανά και, προτού το καταλάβετε, θα μεταφερθείτε μέσα στην οθόνη.

Πού θα μείνετε: Σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στον Νείλο. Ή μέσα στον τάφο του Φαραώ. Ή σε μια έπαυλη στο Χόλιγουντ, από εκείνες που είναι σημειωμένες στα star maps. Ή όπου μπορεί να σας οδηγήσει η πιο πλούσια κινηματογραφική φαντασία. Ή, απλώς, στο Μανχάταν.

Τι να δείτε: Πολλές ταινίες. Κι εκείνο το μαγικό βήμα που σε περνά από την επίπεδη, υφασμάτινη οθόνη στον τρισδιάστατο, αληθινό κόσμο και το αντίστροφο, γιατί η ζωή και οι ταινίες είναι το ίδιο πράγμα. Και, φυσικά, το μυθικό Πορφυρό Ρόδο. Αν υπάρχει ακόμα.

brazil«Brazil», 1985

Μπραζίλ

Να μη συγχέεται με τη Βραζιλία. Παρότι κι εδώ οι γυναίκες είναι πολύ, πολύ όμορφες, η πλαστική χειρουργική ανθίζει και η γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού είναι πολύ διεφθαρμένη.

Πώς θα πάτε: Θα προκαλέσετε βλάβη στη γραφομηχανή σας και θα καλέσετε τον τεχνικό να τη φτιάξει. Ή στο κλιματιστικό σας. Ή θα περάσετε τόση ώρα στην ουρά της εφορίας ή στα παράπονα της ΔΕΗ που θ’ αρχίσετε να πιστεύετε ότι τα όνειρά σας είναι αληθινά. Και τότε θα είναι!

Πού θα μείνετε: Σ’ ένα μικρό, πνιγηρό διαμέρισμα γεμάτο αεραγωγούς, σε μια στενή πολυκατοικία που δείχνει τις φθορές της και δεν έχει ασανσέρ. Οι δυσκολίες της ζωής ευνοούν την ονειροπόληση.

Τι να δείτε: Τα γραφεία του Υπουργείου Πληροφοριών. Μετά από αυτό, οποιαδήποτε επίσκεψή σας σε ελληνική δημόσια υπηρεσία, θα σας φανεί εκδρομή!

matrix«The Matrix», 1999

Ο Εικονικός Κόσμος

Λέγεται και The Matrix. Είναι ένας κόσμος που δημιουργήθηκε από έξυπνες μηχανές κι έχει από καιρό λύσει το ενεργειακό πρόβλημα: εδώ χρησιμοποιούνται άνθρωποι ως αναλώσιμα. Η ζωή είναι απλή και οικονομική, αν έχεις Nokia κινητό και μεγάλη ευελιξία στη μέση.

Πώς θα πάτε: Θα διαλέξετε ένα χάπι: το μπλε ή το κόκκινο. Αν διαλέξετε το κόκκινο, στη διαδρομή θα επιβιβαστείτε στο πλοίο του Μορφέα, τον Ναβουχοδονόσορα, όπου προσφέρεται και spa και θα γίνετε καλύτεροι από πρώτα.

Πού θα μείνετε: Στον τόπο, εκτός αν είστε τουλάχιστον προγραμματιστής, οπότε ενδέχεται να χακάρετε το σύστημα και να επανέλθετε στον κόσμο το δικό μας.

Τι να δείτε: Οπωσδήποτε την Προφήτη, θα σας πει τα μελλούμενα και μπορείτε και να καπνίσετε. Εχει εκεί κι ένα παιδάκι που λυγίζει κουταλάκια. Πριν φύγετε, τσεκάρετε μήπως στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας έχει καμιά θύρα USB.

dreams«What Dreams May Come», 1998

Η Χώρα των Ονείρων που θα Ερθουν

Είναι η χώρα που μπορεί να πλάσει μόνος του ο επισκέπτης: αλλάζει εικόνες, στοιχεία, χρώματα και υφές ανάλογα με τις αναμνήσεις και τις επιθυμίες του. Είναι… τελικός προορισμός, ακούει και στο όνομα Παράδεισος.

Πώς θα πάτε: Δε χρειάζεται καμία οργάνωση.

Πού θα μείνετε: Παντού και πουθενά. Ο τόπος κατοικίας έχει μια διάσταση αιωνιότητας.

Τι να δείτε: Ο,τι θέλετε. Τίποτε ή τα πάντα. Σίγουρα όχι ακόμα. Προς το παρόν, μπορείτε να ξαναδείτε την ταινία…

Το «John Carter: Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους» παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 8 Μαρτίου