Συνέντευξη

Φάμπιο Γκρασαντόνια & Αντόνιο Πιάτζα: οι σκηνοθέτες του «Salvo» στην κάμερα του Flix

στα 10

Δύο σεναριογράφοι και σύμβουλοι ιταλικών τηλεοπτικών σίριαλ αποφασίζουν να γυρίσουν την πρώτη τους ταινία, ως ένα παράφορο, καταπιεσμένο για χρόνια ερωτικό γράμμα προς το ίδιο το σινεμά. Τους συναντήσαμε στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τους... στήσαμε στον τοίχο.

Φάμπιο Γκρασαντόνια & Αντόνιο Πιάτζα: οι σκηνοθέτες του «Salvo» στην κάμερα του Flix

Το «Salvo», η ιστορία ενός αδίστακτου δολοφόνου της σισιλιάνικης μαφίας που βρίσκει την τελευταία αχτίδα σωτηρίας στη γνωριμία του με μία τυφλή κοπέλα είναι ένα gangster film, μία ταινία είδους με συμβολικές, φιλοσοφικές και υπαρξιακές διαστάσεις. Κι όμως, πρόκειται για ντεμπούτο. Οι Ιταλοί σεναριογράφοι Αντόνιο Πιάτζα και Φάμπιο Γκρασαντόνια πάτησαν, και στην ουσία «επιμήκυναν» την μικρού μήκους ιδέα τους «Rita», καταθέτοντάς μας ένα τολμηρό κινηματογραφικό εγχείρημα. Μία υπόκλιση στη φόρμα των κλασικών ευρωπαϊκών φιλμ νουάρ, στο genre που θέλει τους ήρωες σιωπηλούς, όσο το λόγο έχει η εικόνα, το στήσιμο των κάδρων, η υγρή κινηματογράφηση, το συμβολικό κιαροσκούρο. Μία ίδια ιδέα στα χέρια ενός άλλου σκηνοθέτη θα μεταμορφωνόταν σε φλύαρο, βίαιο action blockbuster. Οι Πιάτζα και Γκρασαντόνια δοκιμάζονται σε κάτι πιο δύσκολο, πιο ρισκέ. Πιο παράφορα ερωτευμένο με την τέχνη του σινεμά. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική του «Salvo» εδώ.

Το Flix τους συνάντησε το φθινόπωρο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είχαν ζήσει μία πρώτη προβολή του «Salvo» σε sold out αίθουσα, με το ελληνικό κοινό να κάθεται οκλαδών σε διαδρόμους, σκάλες και περάσματα - καθηλωμένο από μία ταινία που μαγεύει με την κινηματογραφική της γλώσσα και τους ιμπρεσιονιστικούς της συμβολισμούς.

«Σπουδάσαμε λογοτεχνία, διδαχτήκαμε αφήγηση» εξήγησε ο Αντόνιο Πιάτζα. «Οταν αποφασίσαμε λοιπόν να περάσουμε στη σκηνοθεσία ήταν ξεκάθαρο μέσα μας: δε θα υπογραμμίζαμε το λόγο, αλλά θα εμπιστευόμασταν την κινηματογραφική φόρμα...»

Πατήστε το play και δείτε τι μας είπαν για την πρόκληση του να αφηγηθείς μία ιστορία μέσα από την ματιά ενός τυφλού χαρακτήρα, για την επιλογή των πρωταγωνιστών τους και κατά πόσο Ιταλοί και Ελληνες θεατές μοιράζονται κοινές καταβολές και για αυτό έχουν και κοινές αναγνώσεις της ταινίας.


Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Salvo» που παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 15 Μαΐου.

Tags: SALVO