Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Each Other» της Αλεξάνδρας Μιχαηλίδου-Τζαρίδου

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Each Other» της Αλεξάνδρας Μιχαηλίδου-Τζαρίδου

Η ταινία

Η Άννα είναι λίγο μεγάλη για να μένει ακόμα με τη μαμά της. Έχει μεγαλώσει κάπως για να έχει ακόμα κοριτσίστικες φαντασιώσεις. Μήπως έχει έρθει η στιγμή να ωριμάσει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα;

H σκηνοθέτης

Η Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου Τζαρίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1985. Το 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2013 τελειώσε το Master of Arts της στη σκηνοθεσία κινηματογράφου στο Northern Film School στο Leeds της Αγγλίας.

01

Πέντε ερωτήσεις για τo « Each Other»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Hταν μια ιστορία που γυρόφερνα στο μυαλό μου πολύ καιρό και τελικά κατάφερα να πραγματοποιήσω τώρα. Ο λόγος που θέλησα να αφηγηθώ αυτή την ιστορία ήταν γιατί ήθελα να κάνω τους θεατές να ταυτιστούν με μία τέτοια γυναίκα όπως η Άννα, μία γυναίκα που αν έβλεπαν στο δρόμο ίσως θα σνόμπαραν ή θα θεωρούσαν κιτς και γελοία, αλλά κατά βάθος τα συναισθήματά της έχουν ειλικρίνεια και τραγικότητα. Επίσης ήθελα να μιλήσω για τη σχετικότητα με την οποία βλέπουμε τους άλλους ανθρώπους και πως αυτό εξαρτάται από το πώς βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Θα την περιέγραφα ως την εξέλιξη μιας γυναίκας μέσα από τη σχέση της με τη μητέρα της, τη σχέση της με τους γύρω της (την κομμώτρια, τον μικροπωλητή στη λαϊκή αγορά) και την αλλαγή στο πώς βλέπει τους άλλους ανθρώπους και τον εαυτό της μέσα απ’αυτούς. Είναι μία μικρή (αλλά μεγάλη) προσωπική επανάσταση.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να μου πει «ήταν πολύ συγκινητική» ή «παραλίγο να κλάψω» ή «ταυτίστηκα με την ηρωίδα».

01

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Την ταινία αυτή τη σκηνοθέτησα ως πτυχιακή εργασία για το μεταπτυχιακό μου στη σκηνοθεσία στο Northern Film School στο Leeds της Αγγλίας. Αυτή η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω πως οι Ελληνες δημιουργοί και κινηματογραφιστές δεν έχουμε κάτι να ζηλέψουμε από τους ξένους δημιουργούς. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να πιστέψουμε περισσότερο στον εαυτό μας.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας είναι κάτι σαν παράδοση για μένα, γιατί κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Τμήμα Κινηματογράφου, ερχόμασταν κάθε χρονιά με τους συμφοιτητές στη Δράμα για το φεστιβάλ. Για μένα έχει ιδιαίτερο κύρος και είναι πολύ σημαντικό που η ταινία μου προβάλλεται σ’ αυτό. Πιστεύω πως είναι σημαντικό που το φεστιβάλ συνεχίζει να υπάρχει σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια για τον Ελληνικό κινηματογράφο και δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους σε ένα χώρο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

01

info

Σκηνοθεσία/σενάριο: Αλεξάνδρα Μιχαηλίδου-Τζαρίδου / Διεύθυνση Παραγωγής: Nishad Chaughule / Διεύθυνση φωτογραφίας: Justin Litton /Μοντάζ: Aaron Ritchie / Μουσική: Daniel Marsh / Ηχητικός σχεδιασμός: Χρήστος Γούσιος / Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης / Σκηνογραφία: Sophie Tiffany Craggs / Ηθοποιοί: Kim Waters, Frances Campbell, Emma Cliff, Tayson Palmer

Δείτε στο gallery φωτογραφίες σε υψηλότερη ανάλυση, καθώς και την αφίσα του «Each Other». Επισκεφθείτε το επίσημο site της Αλεξάνδρας Μιχαηλίδου – Τζαρίδου για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην ταινία και την δουλειά της. Δείτε παρακάτω ένα απόσπασμα από την ταινία.


Δείτε επίσης το «Relax», μια από τις προηγούμενες δουλειές της σκηνοθέτη και περισσότερες μικρού μήκους ταινίες της στο κανάλι της στο Vimeo.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.