Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2023: «Λευκά Χριστούγεννα 1948» του Αντώνη Βαλληνδρά

στα 10

Εν αναμονή του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2023: «Λευκά Χριστούγεννα 1948» του Αντώνη Βαλληνδρά

H ταινία

Τον Δεκέμβριο του 1948, μια ανεπίσημη Χριστουγεννιάτικη εκεχειρία μεταξύ του Δημοκρατικού και του Εθνικού Στρατού επιτρέπει στους στρατιώτες και των δύο πλευρών να μοιραστούν μια ανθρώπινη, συγκινητική στιγμή πριν επανέλθουν και πάλι στη βάρβαρη πραγματικότητα των αιώνια διχασμένων Ελλήνων.

O σκηνοθέτης

Ο Αντώνης Βαλληνδράς γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού́. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και δούλεψε ως Account Executive στην Ogilvy Greece. Το 2014 αποφάσισε να αλλάξει καριέρα και επικεντρώθηκε στον κινηματογράφο. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών «MA in Directing Film and Television» από το Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ και έχει σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους. Η ταινία του «The Life of a Sober Man» (2016) προτάθηκε για το βραβείο «RTS Student Television Award» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί σε πολλά οπτικοακουστικά πρότζεκτ ως σκηνοθέτης και παραγωγός και ως βοηθός σκηνοθέτη και συμπαραγωγός στην ταινία «Amerika Square» (σκην. Γιάννης Σακαρίδης). Συμμετείχε ως υπότροφος στο πρόγραμμα «START – Create Cultural Change» του Goethe-Institut Thessaloniki. Είναι συνιδρυτής του σκηνοθετικού ντουέτου Ladies’ Fingers. Η τελευταία του ταινία, με τίτλο «Λευκά Χριστούγεννα 1948» (2022), πραγματοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του προγράμματος «Μικροφίλμ» της ΕΡΤ. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δείτε εδώ μία παλιότερη δουλειά του Αντώνη Βαλληνδρά:«Η κρυφή γοητεία της τουαλέτας (2015)»**

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Λευκά Χριστούγεννα 1948

5 ερωτήσεις για το «A Piece of Liberty»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Καθώς διάβαζα το βιβλίο διηγημάτων του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ντεπό», το διήγημα «Λευκά Χριστούγεννα του 2003» αποτέλεσε έμπνευση για μένα. Θυμήθηκα τις ιστορίες του παππού μου Αντώνη για τον πόλεμο του 40. Σε κάθε περίπτωση με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η περίοδος του εμφυλίου πολέμου και θα ήθελα να την εξερευνήσω κινηματογραφικά.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Η μεγαλύτερη πρόκληση φυσικά, είναι να βρεθούν τα χρήματα για να γίνει η ταινία. Επιπλέον και η συγγραφή του σεναρίου είναι μια απαιτητική και καθοριστική διαδικασία. Θέλω το σενάριο να με εμπνέει και να κινητοποιεί την ενέργεια και τις δυνάμεις μου για να αποτυπώσω στην ταινία το όραμά μου. Πολλά πράγματα με δυσκόλεψαν, αλλά ίσως το βασικότερο ήταν η άγνοια κινδύνου που είχα μέχρι την ημέρα που φθάσαμε στο γύρισμα και κατάλαβα το πόσο δύσκολο ήταν να πραγματοποιηθεί η ταινία με τόσους αστάθμητους παράγοντες. Μεγάλη χαρά μού έδωσε η συνεργασία και η ουσιαστική βοήθεια των συντελεστών, ηθοποιών και του συνεργείου. Πραγματικά, έδωσαν την ψυχή τους σε αυτή την ταινία.

Λευκά Χριστούγεννα 1948

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Πού στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Πιστεύω ότι για τις μικρού μήκους ταινίες η νέα πραγματικότητα είναι οι πλατφόρμες. Σε μια ομιλία που είχα παρακολουθήσει πέρυσι στο Athens International Film Festival, μάς μίλησαν για το πόσο καλά έχουν πάει οι μικρού μήκους στην πλατφόρμα του ERTFLIX. Το κοινό ζητάει κάποιες φορές να δει κάτι πιο σύντομο, οπότε και οι μικρού μήκους εξυπηρετούν αυτή την ανάγκη. Ίσως αυτή η ανάγκη να δημιουργήσει και τις καταλληλες συνθήκες για περισσότερες ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Λευκά Χριστούγεννα 1948

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Για εμένα προσωπικά είναι η πρώτη φορά που θα πάει ταινία μου σε μεγάλο φεστιβάλ, οπότε ,όπως καταλαβαίνετε, είναι μια σημαντική στιγμή για μένα και για τους συνεργάτες μου. Το φεστιβάλ Δράμας δείχνει ότι όταν υπάρχει όρεξη, αγάπη, οργάνωση και πείσμα μπορούν να γίνουν πολλά όμορφα πράγματα όπως και έγινε με την πιστοποίηση για τις οσκαρικές υποψηφιότητες. Οι συνεχόμενες επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους δείχνει το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων κινηματογραφιστών .

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...

Το σινεμά θα επιβιώσει γιατί είναι το παραμύθι που ακούς από μικρό παιδί, γιατί σε ταξιδεύει, γιατί σε γεμίζει συναισθήματα που η καθημερινότητα σε κάνει να ξεχνάς πολλές φορές, γιατί είναι μαγεία και νιώθω πως το χρειαζόμαστε όλ@.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Λευκά Χριστούγεννα 1948:»

Λευκά Χριστούγεννα 1948 | Σκηνοθεσία - Παραγωγή Αντώνης Βαλληνδράς | Σενάριο Αλεξάνδρα Δυράνη - Μαούνη | Διεύθυνση Φωτογραφίας Μιχάλης Γκατζόγιας | Μοντάζ Βάσια Ντούλια | Σκηνογράφος Λία Αντωνέλλη | Ενδυματολόγος Εβελίνα Δαρζέντα | Ενδυματολόγος Άννα Ζώτου | Διεύθυνση Παραγωγής Άρης Αντιβάχης | Μακιγιάζ Βασιλική Κήτα | Sound Engineer Δήμητρα Ξερούτσικου | VFX supervisor Νικόλας Κανελλόπουλος | SFX supervisor / Key Armourer Έλενα Κωνσταντινίδου | Sound Design Δημήτρης Μπαρμπούτης | Color Correction / VFX Compositor Ιάσονας Μεϊντάνης | Location Scouting Ladies Fingers Directing Duo | Casting Ladies Fingers Directing Duo | Μουσική Γιώργος Παπαοικονόμου

Φεστιβάλ Δράμας 2023 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Λευκά Χριστούγεννα 1948 πόστερ

Λευκά Χριστούγεννα 1948 πόστερ 2