Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2022: «Σήμερα Ηθελα» των Βασιλίνας Κατερίνη και Σελήνης Παπαγεωργίου

στα 10

Εν αναμονή του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2022: «Σήμερα Ηθελα» των Βασιλίνας Κατερίνη και Σελήνης Παπαγεωργίου

Η ταινία

Θραύσματα έρωτα σε ένα αέναο ταξίδι μνήμης ή ψάχνοντας την αιωνιότητα που μας ανήκει.

Φεστιβάλ Δράμας 2022 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Σήμερα Ηθελα

Οι σκηνοθέτες

Βασιλίνα Κατερίνη

Η Βασιλίνα Κατερίνη είναι ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός. Έχει αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, όπως επίσης και από το τμήμα θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, έχοντας συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Φώτης Μακρής, η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Θανάσης Σαράντος, ο Δημήτρης Δεγαίτης κ.α , ενώ έχει συμμετάσχει και σε ταινίες μικρού μήκους. Ακόμη, εμψυχώνει θεατρικές ομάδες παιδιών και θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων. Ασχολείται με το χορό, το τραγούδι, τη ζωγραφική και την ποίηση. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου με τον Αντρέα Μανωλικάκη, Τσέζαρις Γκραουζίνις, Κίμωνα Φιορέτο, Γιάννη Σκουρλέτη κ.αΑυτή η είναι η πρώτη της σεναριακή και σκηνοθετική απόπειρα.

Σελήνη Παπαγεωργίου

Η Σελήνη Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1991 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Université Paris 8- Vincennes Saint-Denis. Το 2015, επέστρεψε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως Βοηθός Σκηνοθέτη και Σκριπτ σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους.Το 2020 έγραψε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, η οποία πήρε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό που διοργάνωσε η εταιρεία Marni Films και το 2022 η ταινία έλαβε χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για προπαραγωγή.Η ταινία «Σήμερα Ήθελα» είναι η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα στην υλοποίηση σεναρίου άλλου δημιουργού και την σκηνοθετεί μαζί με την Βασιλίνα Κατερίνη.

Σήμερα Ηθελα

Πέντε ερωτήσεις για το «Σήμερα Ηθελα»:

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Βασιλίνα: Η ταινία προέκυψε από ένα ημερολόγιο που γραφόταν για περίπου τέσσερα χρόνια. Το απαύγασμα αυτού του ημερολογίου, είναι ένα ποίημα μέρος του οποίου ακούγεται στην ταινία. Η ιστορία είναι πλασματική ,έχει όμως πολύ προσωπική εμπλοκή στιγμών μέσα. Θραύσματα ενός ανολοκλήρωτου έρωτα που έμειναν στη μνήμη, γιατί η καρδιά είναι καρδιά κι έτσι είναι τα πράγματα όταν η καρδιά πονάει. Χάνεται σε μια στιγμή και ο χρόνος σταματά και η μνήμη νικάει. Τότε έχεις δύο επιλογές. Ή χάνεσαι ή σώζεσαι. Είναι η πρώτη μου ταινία και όλο αυτό γεννήθηκε την περίοδο της δεύτερης καραντίνας, σε μια ανάγκη δημιουργίας και εξερεύνησης της τέχνης του κινηματογράφου, χωρίς προηγούμενες αναφορές. Μια ανάγκη να κοινωνήσω κάτι που αν και πολύ προσωπικό, θεωρώ μπορεί να συνομιλήσει με κάτι βαθιά ανθρώπινο και αληθινό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Σελήνη: Το να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα είναι από μόνο του μια πρόκληση. Είναι σαν να έχεις κάνει συμβόλαιο με τον εαυτό σου ότι δεν θα τα παρατήσεις ό,τι εμπόδιο κι αν βρεθεί στο δρόμο σου. Έχοντας μάθει να κάνουμε ταινίες με το τίποτα, πλέον θεωρώ ότι η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αντισταθούμε σε αυτόν τον τρόπο και να περιμένουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις πριν ξεκινήσουμε το επόμενη πρότζεκτ. Αυτό βέβαια κρύβει τον κίνδυνο ότι η επόμενη ταινία μπορεί να αργήσει αρκετά. Δεν ξέρω τι έχει μεγαλύτερη αξία: να πεις μια ιστορία την ώρα που έχεις ανάγκη να την πεις ή μετά από καιρό αλλά με καλύτερες συνθήκες;

Βασιλίνα: Με τη Σελήνη, όπως και με όλα τα παιδιά που δουλέψαμε μαζί, γνωριστήκαμε για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, μη γνωρίζοντας ο ένας τον άλλον από πριν. Αυτό από μόνο του έθετε τη δυσκολία του να συμπορευθούμε σε μια κοινή γραμμή πλεύσης και να ακολουθήσουμε παρέα την ίδια αισθητική γραμμή. Προς μεγάλη μου χαρά, θεωρώ πως αυτό το καταφέραμε και πως όλοι ανεξαιρέτως δουλέψαμε με μεγάλη αγάπη και φροντίδα. Βεβαίως, ανασταλτικός παράγοντας δυσκολιών υπήρξε το οικονομικό κομμάτι, καθώς δεν είχαμε κάποια στήριξη.

Σήμερα Ηθελα

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Που στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Σελήνη: Οι πλατφόρμες (πάλι καλά) έχουν κάνει τις ταινίες μικρού μήκους προσβάσιμες σε ένα κοινό που δεν θα είχε άλλο τρόπο να τις δει και αυτή είναι μια ωραία νέα πραγματικότητα. Όσον αφορά το δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες στέκομαι ακριβώς στη μέση. Το καθένα προσφέρει κάτι διαφορετικό και χρειάζονται και τα δύο, αρκεί να μάθουμε να τα αξιοποιούμε. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία μιας αίθουσας, αλλά και το "οποιαδήποτε πλατφόρμα" and chill έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και έχει ανοίξει το εύρος ταινιών που μπορούμε να παρακολουθούμε νόμιμα από το σπίτι. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως υπάρχουν ποπ κορν. Α! Κι αν βρεθεί κι άλλη εκδοχή προβολής, καλοδεχούμενη!

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας θεωρούμε ότι σε τοποθετεί στον κινηματογραφικό χάρτη της Ελλάδας. Είναι σαν να μπαίνεις σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν μιλάνε με λόγια αλλά με εικόνες. Κι εδώ υπάρχει ένα μοίρασμα. Γιατί είναι ωραίο να κάνουμε ταινίες, αλλά είναι πιο ωραίο να τις μοιραζόμαστε.

Σελήνη: Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνω να είμαι μέρος του φεστιβάλ σαν σκηνοθέτης και ανυπομονώ να το ζήσω!

Βασιλίνα: Το ίδιο ισχύει και για μένα. Έχω μεγάλη χαρά γι’ αυτή την τιμή και μεγάλη αγωνία φυσικά! Οσο για την επιτυχία της μικρού μήκους και εκτός Ελλάδας, αυτή σου δίνει το θάρρος να συνεχίσεις αυτό που κάνεις, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μπόλικο από αυτό.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...

Σελήνη: Γιατί είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε κι εμείς.

Βασιλίνα: Γιατί οι ιστορίες που έχουμε ανάγκη να αφηγηθούμε με εικόνες και χρώματα και ήχους και αναπνοές, μάλλον δεν τελειώνουν ποτέ. Ειδικά όταν βρίσκουν και λίγη νεραϊδόσκονη για την υλοποίησή τους.

**Σήμερα Ηθελα:: | Σενάριο Βασιλίνα Κατερίνη | Σκηνοθεσία Βασιλίνα Κατερίνη, Σελήνη Παπαγεωργίου | Παραγωγή Peggy Ψαρρού | Παίζουν οι Χάρης Φραγκούλης, Βασιλίνα Κατερίνη | Διεύθυνση Φωτογραφίας Θάνος Λυμπερόπουλος | Μοντάζ Δημήτρης Βάτσιος | Ηχος Ηλίας Φλάμμος | Art Director Μαρία Παπαδοπούλου | Α βοηθός Σκηνοθέτη Χάρης Σαρατσιώτης | Β βοηθός Σκηνοθέτη Αναστασία Γυλλού | Σκρίπτ Βασίλης Καλέμος | Κίνηση Λαμπρινή Γκόλια \ Α βοηθός παραγωγής Θεοφάνης Μιλλεούνης | Β βοηθός παραγωγής Αγγελος Παπαδημητρακόπουλος | Α βοηθός κάμερας Κοραλία Δογάνη | Β βοηθός κάμερας Μανώλης Ριζικός | Ηλεκτρολόγος Νίκος Σέμπος, Γιάννης Μαργετουσάκης, Fu | Hair/ Makeup Κωνσταντίνος Μπράτης | Μακιγιάζ ειδικά εφέ Ελεάνα Δημοπούλου | Βοηθός ενδυματολόγου Λιλύ Κυριλλή | Ηχολήπτης Ηλίας Τσισμαλίδης, Χρήστος Δουρής | Color Φιλένα Πολιτοπούλου | VFX Κώστας Σαρδέλης | Πρωτότυπη μουσική Kristof

Σήμερα Ηθελα

Δείτε εδώ το «Οταν ο Κωστής συνάντησε τη Μαίρη» της Σελήνης Παπαγεωργίου

Φεστιβάλ Δράμας 2022 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος