Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2022: «Λίλα» του Μάκη Παπαδημητρίου

στα 10

Εν αναμονή του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2022: «Λίλα» του Μάκη Παπαδημητρίου

Η ταινία

H «Λίλα» είναι η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Μάκη Παπαδημητρίου και έχει να κάνει με τη ζωή -τη ρουτίνα- μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Πρωταγωνιστεί η Ρένη Πιττακή και ο Χρήστος Μαλάκης.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975, κατάγεται από το Ανθηρό Καρδίτσας, είναι -ακόμα- φοιτητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (56ο εξάμηνο), αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Εχει παίξει σε πολλά θεατρικά έργα, κινηματογραφικές ταινίες και μερικές τηλεοπτικές σειρές. Εχει βραβευτεί με το βραβείο Χορν, το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου της Ακαδημίας Κινηματογράφου, το βραβείο Α΄ανδρικού στο Φεστιβάλ Δράμας, Α’ ανδρικού στο φεστιβάλ Σεράγεβο και άλλα. Μικρός ήθελε να γίνει πιλότος. Δεν έγινε. Κρίμα. Θα είχε πλάκα. Λύνει τον κύβο του Ρούμπικ σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα. Εχει ένα γιο.

λίλα

5 ερωτήσεις για τη «Λίλα»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Η ιδέα ήρθε από ένα συνδυασμό εμπειριών από το οικογενειακό μου περιβάλλον και από έναν χαρακτήρα βιβλίου του Φρέντερικ Μπάκμαν. Αρχικά το σενάριο αφορούσε στη σχέση ενός ηλικιωμένου ζευγαριού όπου η γυναίκα - Ρένη Πιττακή - έβρισκε καθημερινά μια δικαιολογία για να ξεφεύγει έστω και λίγες ώρες από την «πίεση» του συζύγου της. Ωστόσο, στο τελικό σενάριο εκείνος δεν υπάρχει πια. Υπάρχει ένας ψυχολόγος - Χρήστος Μαλακής - σταλμένος από την κόρη της, που προσπαθεί να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την ηλικιωμένη Λίλα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;

Δεν είμαι σκηνοθέτης αποκλειστικά. Βασικά είμαι ηθοποιός, δεν ζω από τη σκηνοθεσία. Για μένα η αφορμή για την ταινία ήταν αρχικά η ιδέα και οι συνεργάτες και έγινε με δική μου χρηματοδότηση. Φαντάζομαι πάντως ότι η περίοδος αναμονής μέχρι να περιμένει κανείς να πάρει η ταινία του χρηματοδότηση είναι αρκετά κουραστική και ψυχοφθόρα διαδικασία και ίσως αυτό να αποτελεί και τη μεγαλύτερη δυσκολία. Είμαι χαρούμενος και ευτυχής που δούλεψα με τους συγκεκριμένους ανθρώπους και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν είπαμε ότι θα το ξανακάνουμε.

λίλα

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Που στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Δεν νομίζω ότι πρέπει να διαλέξουμε. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Σίγουρα η αίθουσα είναι άλλο πράγμα αλλά τελευταία η άνοδος της πλατφόρμας είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς. Ελπίζω να δοθούν κίνητρα και να υπάρξει στήριξη από την πολιτεία για να δυναμώσουν και οι αίθουσες.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Η Δράμα έχει αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικούς σκηνοθέτες που οι ταινίες τους έχουν γυρίσει όλον τον κόσμο. Πρόκειται νομίζω για την πιο σημαντική εγχώρια κινηματογραφική συνάντηση ταινιών μικρού μήκους και δείχνει χρόνο με το χρόνο ότι αποτελεί εφαλτήριο για πολλούς καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν σημαντικά έργα εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί…

Η τέχνη είναι απαραίτητη στον άνθρωπο και αυτό δεν είναι καμιά ιδιαίτερη σοφία, είναι μια γενική παραδοχή. Εντελώς αυθόρμητα όμως και με περιπαικτική διάθεση για το πείσμα της τέχνης όχι μόνο να μην αφανίζεται αλλά ιδιαίτερα σε περιόδους δύσκολες να ανθίζει, θα έλεγα ότι το σινεμά θα επιβιώσει γιατί… έχει η γάτα έν’ αυτί.

Φεστιβάλ Δράμας 2022 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

Λίλα | Παίζουν: Ρένη Πιττακή, Χρήστος Μαλάκης | Σενάριο - Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητρίου | Παραγωγή: Σεσίλ Μικρούτσικου - Μάκης Παπαδημητρίου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Δούρος | Μοντάζ: Κύρος Παπαβασιλείου | Σκηνικά Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη | Μακιγιάζ: Δώρα Νάζου | Ηχοληψία: Σταύρος Αβραμίδης | Σχεδιασμός Ήχου - Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης | Colorist: Μάνθος Σάρδης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Σκούρας | Σκρίπτ: Μαρία Σιμάτη | Ηλεκτρολόγοι: Σάκης Κιούσης, Χάρης Δούκας | Βοηθός Κάμερας: Κώστας Δρακάκης | Βοηθός Παραγωγής: Στέργιος Μικρούτσικος | Στην ταινία ακούγεται το πρελούδιο για πιάνο του Θάνου Μικρούτσικου

λίλα