Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Τοπίο με Καλύβα και Δάσος» τoυ Ηλία Δ. Δούλη

στα 10

Εν αναμονή του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2020: «Τοπίο με Καλύβα και Δάσος» τoυ Ηλία Δ. Δούλη

Η ταινία

Ενας άντρας ζωγραφίζει ένα τοπίο. Μια γυναίκα κρατάει δύο κούπες.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων - Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας κινηματογράφου με τον Σεραφείμ Αρκομάνη και μαθήτευσε σε κινηματογραφικές παραγωγές στο στούντιο Nu Boyana της Σόφιας. Εχει συμμετάσχει ως τεχνικός κινηματογράφου σε μικρές, μεγάλες, ελληνικές και διεθνείς παραγωγές.

4 ερωτήσεις για το «Τοπίο με Καλύβα και Δάσος»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Δεν έκανα την ταινία με κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Κάποια στιγμή είχα την ιδέα και μετά δεν μπορούσα να μην τη γυρίσω. Κάνω ταινίες και βιντεάκια από μαθητής, οπότε έχει γίνει πια μια πολύ φυσική διαδικασία. Λόγω του μεγέθους και της φύσης της ταινίας θα προτιμούσα να μην προϊδεάσω κάποιον που πρόκειται να τη δει.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η εποχή μας είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να κάνεις κινηματογράφο. Ο κινηματογραφικός εξοπλισμός δεν ήταν ποτέ τόσο προσιτός και εύχρηστος όσο σήμερα. Με μια οικονομική κάμερα και ένα λάπτοπ ο καθένας σχεδόν μπορεί πια να γυρίσει μια ταινία αξιοπρεπή από τεχνικής άποψης. Ανεβάζοντάς την στο youtube ή το vimeo μπορεί να βρει άμεσα το κοινό του χωρίς επιπλέον μεσάζοντες. Σίγουρα θα έπρεπε να διεκδικήσουμε ευνοϊκότερες συνθήκες από το κράτος, αλλά το να κάνεις μια ταινία μηδενικού προϋπολογισμού, μόνος σου, με τη στήριξη μερικών φίλων δεν είναι πια κάτι το ακατόρθωτο. Αν το έχεις ανάγκη, το κάνεις. Προσωπικά, είναι ο τρόπος που δουλεύω και ο τρόπος που γύρισα την ταινία μου. Εχει πολλές δυσκολίες αλλά σου δίνει τρομερή ευελιξία.

τοπίο με καλύβα 607

Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά και πώς θα μπορούσε κανείς να διαβάσει την ταινία σας υπό το πρίσμα της υγειονομικής κρίσης;

Η ταινία γυρίστηκε πέρυσι, οπότε δυστυχώς είμαι εκτός επικαιρότητας. Όσον αφορά το μέλλον του κινηματογράφου όπως τον ξέρουμε, τα πράγματα είναι περίεργα. Η καραντίνα και τα υγειονομικά μέτρα επιταχύνουν το πέρασμα από την κινηματογραφική αίθουσα στο streaming. Η συλλογική εμπειρία, ο δημόσιος χώρος εγκαταλείπονται και σε αυτόν τον τομέα της ζωής μας και αυτό είναι προβληματικό.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι περιμένετε από τη νέα διεύθυνσή του και τι έχετε να προτείνετε για τη βελτίωσή του;

Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σοβαρό φεστιβάλ με εκτόπισμα, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ταινίες μικρού μήκους. Περιμένω από το φεστιβάλ να στηρίξει περισσότερους νέους, ανεξάρτητους, ερασιτέχνες κινηματογραφιστές που ψάχνουν βήμα. Να δώσει την ευκαιρία σε ένα χειροποίητο και ενδιαφέρον ταινιάκι να σταθεί δίπλα σε μια παραγωγή μεγαλύτερου budget αλλά ίσης αξίας. Είναι κάτι που νομίζω ότι πριν χρόνια το έκανε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Τοπίο για Καλύβα και Δάσος»:


«Τοπίο με Καλύβα και Δάσος» Σκηνοθεσία: Ηλίας Δ. Δούλης | Σενάριο: Ηλίας Δ. Δούλης, Αριστομένης Θεοδωρίδης | Φωτογραφία: Ηλίας Δ. Δούλης | Μοντάζ: Ηλίας Δ. Δούλης | Ηχος: Ηλίας Δ. Δούλης | Μουσική Trailer: Αριστομένης Θεοδωρίδης | Σκηνικά: Ηλίας Δ. Δούλης | Βοηθός Σκηνογράφου: Βίκυ Πάντζιου | Βοηθοί Παραγωγής: Γιώργος Γιάννη, Δημήτρης Κοντοδήμος, Μαρκέλλα Κρόκου, Ελενα Μάστορη, Ειρήνη Παπαβασιλείου, Αριστομένης Θεοδωρίδης | Ερμηνευτές: Κώστας Τσαρούχης, Ευγενία Κοκολάκη, Γιώργος Γκότζος | Παραγωγή: Ηλίας Δ. Δούλης | Ευχαριστίες στις/στους: Αφες Αντωνιάδη, Σεραφείμ Αρκομάνη, Βασιλική Γκράτζιου, Δημήτρη Δούλη, Αντώνη Κουνέλλα, Νίκο Κούρογλου, Γιάννη Ντρενογιάννη, Νάνσι Παπαγιαννοπούλου

καλύβα 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Δείτε εδώ δυο παλαιότερες ταινίες του Ηλία Δ. Δούλη, το «Νάσος & Χλόη» και το «Απίστευτο ατύχημα στην Εθνική...»: