Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2019: «iDENTiTY» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους

στα 10

Εν αναμονή του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2019: «iDENTiTY» των Πάνου Παππά και Δέσποινας Χαραλάμπους

Η ταινία

Η πτήση φτάνει. Δύο φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα συμβαίνουν ταυτόχρονα: Στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου μια γυναίκα, που ταξιδεύει τράνζιτ από έναν μακρινό προορισμό σ' έναν άλλον, διαπιστώνει με τρόμο ότι το πρόσωπό της έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ενα νέο αναψυκτικό, με το εμπορικό όνομα «White», διανέμεται δωρεάν. Ολοι τρέχουν να το δοκιμάσουν. Ολοι, εκτός από αυτήν την πεισματάρα, μεταβαλλόμενη γυναίκα.

Οι σκηνοθέτες

Ο Πάνος Παππάς και η Δέσποινα Χαραλάμπους έχουν σκηνοθετήσει μαζί ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, ταινίες animation, τηλεταινίες και σειρές. Εργα τους συμμετείχαν και βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία, Κροατία). Η ταινία τους «Memory Reloaded» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013.

Φιλμογραφία
2016-2018 «Αρχαίων Δράμα», σειρά 18 ωριαίων ντοκιμαντέρ.
2013 «Memory Reloaded» μικρού μήκους επιστημονικής φαντασίας, 20΄
2010 «Με τη Μορφή των Ανθρώπων» μίνι σειρά ντοκιμαντέρ, 2Χ30’.
2003 «Αν Ημουν Εκεί», ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 65’,
2001 «Ενα Παράθυρο στη Γη», ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, 30’.
2000 «Το Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο», ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 75’,

identity 607

5 ερωτήσεις για το «iDENTiTY»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Μετά το «Memory Reloaded», την προηγούμενη μικρού μήκους ταινία μας επιστημονικής φαντασίας, και λίγο πριν τα γυρίσματα της ομότιτλης μεγάλου μήκους ταινίας, νοιώσαμε αυτήν τη φορά την ανάγκη να τιμήσουμε τη μικρού μήκους με την παραδοσιακή της έννοια. Λιτή, σύντομη, φανταστική, πολιτική, με την παιχνιδιάρικη διάθεση να ισορροπήσουμε το δράμα με το χιούμορ.

identity 607

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Σε όσους αγαπούν το είδος του φανταστικού, λέμε ότι είναι μια «κλασσική» πολιτική αλληγορία. Σε όσους είναι σκεπτικοί, μια «αντισυμβατική» ιστορία μυστηρίου.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Για την αλληγορία της, για τη μουσική, για τα οπτικά εφέ, γιατί είναι ασπρόμαυρη... Κι εμείς θα τον ρωτούσαμε τι ποτό πίνει...

identity 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Οι συνεργάτες είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει ο κινηματογραφιστής. Είναι ένας μικρός στρατός που καλείται να πολεμήσει ένα εχθρικό, γραφειοκρατικό και καθόλου κινηματογραφόφιλο περιβάλλον. Ακόμα και μια μικρού μήκους ταινία που ολοκληρώνεται, συχνά μοιάζει με άθλο, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι καθόλου έτσι. Θα έπρεπε να είναι απλώς μια όμορφη ταινία, που συνομιλεί με άλλες ταινίες, που εξελίσσει μια προηγούμενη και ανοίγει το δρόμο για μια επόμενη.

identity 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Εχοντας βρεθεί σε πολλά φεστιβάλ διαφόρων χωρών, αλλά και γνωρίσει και βραβευτεί στο Φεστιβάλ Δράμας, θα λέγαμε ότι φεύγει κανείς από 'κει έχοντας ζήσει μια έξοχη... «μεγάλου μήκους ταινία». Γεμάτη αγάπη, συναδελφικότητα, χαλάρωση, πανέμορφο περιβάλλον, βόλτες, ξενύχτια, γνωριμία με εξαιρετικούς συνάδελφους από διάφορα μέρη, αλλά και ανταγωνισμούς, θυμό, σχόλια, γενικώς ένα μεγάλο χορταστικό... «δράμα». Είναι ένα πραγματικά διεθνές φεστιβάλ, μια εμπειρία που κάθε πρωτοεμφανιζόμενος μικρομηκάς θα θυμάται σε όλη του τη ζωή. Η δυσκολία του Φεστιβάλ Δράμας, ο αγώνας που κάθε χρόνο δίνει, είναι να διατηρήσει τη δροσιά και τη νεανικότητά του χωρίς να χάσει το κύρος του. Και το καταφέρνει.

identity 607

Δείτε το trailer του «iDENtiTY» εδώ

iDENTiTY_trailer from Despina Charalampous on Vimeo.


Info Σκηνοθεσία: Πάνος Παππάς - Δέσποινα Χαραλάμπους | Σενάριο: Δέσποινα Χαραλάμπους | Φωτογραφία: Ioan Meltzer | Μοντάζ: Δέσποινα Χαραλάμπους | Μοντάζ Ηχου: Πάνος Παππάς | Μουσική: Νίκος Κυπουργός | Ηχος: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος | Σχεδιασμός Ηχου: Γιάννης Γιαννακόπουλος | Γραφικά: Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος | Επιμέλεια Χώρων: Δήμητρα Παναγιωτοπούλου | Ερμηνευτές: Ελενα Μαυρίδου, Εκτορας Λιάτσος, Βασίλης Κουκαλάνι, Σοφία Γεωργιάδου, Duncan Skinner, Μαρία Παπαφωτίου, Κοραλία Τσόγκα, Natalie Skinner | Βοηθοί Σκηνοθέτες: Αλεξάνδρα Βερύκοκου, Χρήστος Γκίνης | Διευθύντρια Παραγωγής: Δήμητρα Ζήκου | Παραγωγοί: Νίκος Μουστάκας - Νάνσυ Κοκολάκη | Παραγωγή: Κακές Παρέες - Bad Crowd, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Two Times Filmmaking, Ama les Films à la Carte, Eyelandarts

Βυθιστείτε στο κόσμο του «Memory Reloaded»: Επισκεφθείτε το website της ταινίας, δείτε εδώ το trailer του φιλμ και εδώ το τρέιλερ της σειράς ντοκιμαντέρ και δείτε παρακάτω ολόκληρη την ταινία «Memory Reloaded», με ελληνικούς υπότιτλους.

Memory Reloaded / Greek Subtitles from Despina Charalampous on Vimeo.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

identity poster 607