Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Ομπρέλα» της Αμέρισσας Μπάστα

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «Ομπρέλα» της Αμέρισσας Μπάστα

Η ταινία

Ενα ηλιόλουστο φθινοπωρινό πρωινό ένα ζευγάρι 70άρηδων, ο Αλέκος και η Τασία ξεκινούν για να επισκεφθούν την κόρη τους. Ο Αλέκος θέλει να πάρει μαζί του την ομπρέλα του.

Η σκηνοθέτης

Η Αμέρισσα Μπάστα είναι απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτιστικής Διαχείρισης» του ίδιου τμήματος. Εργάζεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της διαφήμισης και επικοινωνίας. Εχει σκηνοθετήσει 6 ταινίες μικρού μήκους και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ακόμα ως βοηθός σκηνοθέτη. Οι ταινίες της έχουν συμμετάσχει και βραβευθεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φιλμογραφία

«Χρήστος και Δήμητρα», κωμωδία, 13΄, 2015«Εβίβα», κωμωδία, 16΄, 2014«Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη», δράμα, 11΄, 2013«H Στέλλα και εγώ», κωμωδία, 4.30΄, 2012«Μονάδα», επιστημονικής φαντασίας, 13΄, 2010

umbrella drama 607

4 ερωτήσεις για την «Ομπρέλα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ιστορία της ταινίας αφορά σε ένα διαχρονικό προβληματισμό μου, ωστόσο η κατάλληλη στιγμή ήρθε όταν η ιδέα ωρίμασε αλλά και εφόσον οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για να υλοποιηθεί.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία πραγματεύεται τη διαχείριση των μικρών και μεγάλων ζητημάτων της καθημερινής ζωής από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, μέσα από την αφήγηση της ιστορίας μιας ημέρας της ζωής τους, όπου τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να κάνω σινεμά υπήρξε πάντοτε μια μαγική εμπειρία για μένα. Οι αποτρεπτικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας φαίνεται πως δεν έχουν καταφέρει και πολύ να ξεθωριάσουν τη μαγεία αυτή, βλέπουμε συνέχεια εξαιρετικές ταινίες από Έλληνες δημιουργούς που πιστοποιούν το αντίθετο. Το βέβαιο είναι πως το σινεμά είναι μια ομαδική δουλειά, οπότε από την πρόσφατη ταινία κρατώ μια δεμένη και δημιουργική ομάδα ηθοποιών, συνεργατών και συντελεστών που στήριξε την ιδέα μας και ελπίζω να έχουμε πολλές ευκαιρίες να το κάνουμε ξανά στο μέλλον.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Επισκέπτομαι το Φεστιβάλ Δράμας κάθε χρόνο από το 2010, είτε σαν συμμετέχουσα είτε σαν θεατής. Είναι ένας τόπος συνάντησης δημιουργών και μια σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει κανείς ένα σημαντικό δείγμα της εθνικής και διεθνούς παραγωγής ταινιών μικρού μήκους. Για όσους αγαπάμε αυτό το είδος ταινιών, είναι πλέον η ετήσια καθιερωμένη συνάντησή μας. Επίσης, είναι το «όχημα» με το οποίο ταξιδεύουν οι ταινίες μετά το φεστιβάλ και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε πολλές πόλεις και χώρες για να συναντήσουν το κοινό τους.


info

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Αμέρισσα Μπάστα / Cast: Άλκης Παναγιωτίδης, Σοφία Σεϊρλή, Μαρία Αντουλινάκη / Παραγωγός: Αγγελος Αργυρούλης / Παραγωγή: Stefilm, ΕΡΤ Α.Ε., Αμέρισσα Μπάστα / Executive Producer: Δημήτρης Νάκος / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου, GSC / Μοντάζ: Δημήτρης Νάκος / Μουσική: Χρήστος Τριανταφύλλου / Ηχος: Βαγγέλης Ζέλκας / Σκηνικά: Κυριακή Τσίτσα / Κοστούμια: Boudoir Team (Σοφία Κοτσίκου, Κατερίνα Χαλιώτη, Τάσος Δήμας) / Μake-up Αrtist & Ηair Styling: Γεωργία Γιαννακούδη / Διεύθυνση Παραγωγής: Ιάκωβος Βρούτσης / Α’ βοηθός σκηνοθέτης: Δημήτρης Νάκος / Β’ βοηθός σκηνοθέτης: Γιώργος Αιγινίτης / Βοηθοί Παραγωγής: Αιμίλιος Πασχαλίδης, Ράνια Παρδου / Σχεδιασμός και Τελική Μίξη Ηχου: Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος (Milk Audio) / Εργαστήρια Εικόνας: Stefilm / Colour Grading: Γρηγόρης Αρβανίτης

umbrella drama 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Δείτε παρακάτω την ταινία της Αμέρισσας Μπάστα «Χρήστος και Δήμητρα»


umbrella poster drama 607