Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «O Ηχος του Βλαδιβοστόκ» του Μάριου Ιωάννου Ηλία

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «O Ηχος του Βλαδιβοστόκ» του Μάριου Ιωάννου Ηλία

Η ταινία

Ο «Κυρίαρχος της Ανατολής», το Βλαδιβοστόκ στην ακτή του Ειρηνικού Ωκεανού, ανακαλύπτεται εκ νέου μέσω των «δικών του» ήχων και μεταμορφώνεται σε μουσική πόλη. Συμμετέχουν οι βιομηχανικοί της ήχοι, οι μηχανές των πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων, ο κρότος των μετάλλων ναυτικού πυροβολικού, τα υπόγεια ρεύματα της ιαπωνικής θάλασσας στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, ο βρυχηθμός της σιβηρικής τίγρης και 350 μουσικοί. Από τη γέφυρα Ζολοτόι, που αποτελεί σήμα κατατεθέν του εκμοντερνισμού της πόλης, μέχρι τα μικρά διαμερίσματα των μουσικών της σοβιετικής εποχής, κι από τον φάρο Τοκαρέφσκι που βλέπει στον Ειρηνικό, μέχρι τις αίθουσες συναυλιών, ολόκληρο το Βλαδιβοστόκ, σε 80 και πλέον σημεία, καθίσταται η σκηνή και το σκηνικό της ταινίας.

H ταινία «O Ηχος του Βλαδιβοστόκ» του Μάριου Ιωάννου Ηλία κινηματογραφήθηκε από τον Κώστη Νικόλα. Η ηχητική διαμόρφωση έγινε από τον Νικόλα Ηλία, η επεξεργασία του ήχου σε Dolby Atmos από την Dolby Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με την Dolby Ρωσίας και τη Mosfilm Μόσχας. www.soundofvladivostok.ru

Sound of Vladivostok 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία είναι συνθέτης και διευθυντής καλλιτεχνικών και πολιτιστικών θεσμών, όπως της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το 2011 παρουσίασε το «autosymphonic», μαζί με την πρώτη ορχήστρα αυτοκινήτων, στην κεντρική πλατεία της γερμανικής πόλης Μανχάιμ, στην οποία παρευρέθηκαν 20.000 άτομα. Χαρακτηρίστηκε από τα αμερικανικά μέσα Huffington Post ως «μια από τις πιο αξιόλογες συναυλίες συμφωνικής μουσικής στον κόσμο» και από τη Νew York Times ως «μοναδικό στο είδος της». Του απονεμήθηκε το «Χρυσό Μήλο» ως το σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς στη Γερμανία.

Εχει δημιουργήσει πέραν των 80 έργων, τα οποία παρουσιάζονται σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και κρατικές όπερες, όπως της Στουτγάρδης, του Ανόβερου και των Σκοπίων, αλλά και σε αεροδρόμια, πάρκα, κεντρικές πλατείες, εργοστάσια και πολυώροφα κτίρια. Του έχουν απονεμηθεί άνω των 40 βραβείων, σε Βαρσοβία, Μόσχα, Μόναχο, Νέα Υόρκη και Σεούλ. Το 2007 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Αυστρίας στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη. O γερμανικός οίκος Schott Music εξέδωσε πέρυσι βιβλίο του για τη θεώρηση της πολυμεσότητας. Σπούδασε στο «Μοτσαρτέουμ» του Σάλτσμπουργκ και στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Είναι εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. www.mjelia.com

Sound of Vladivostok 607

4 ερωτήσεις για τον «Ηχο του Βλαδιβοστόκ»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η πόλη μοιάζει να είναι αφενός το τέλος του κόσμου, αφετέρου η αρχή ενός καινούργιου κόσμου.

Το Βλαδιβοστόκ ιδρύθηκε το 1860 ως μείζονα στρατιωτική βάση. Αφού κόπηκε από την υπόλοιπη Ρωσία και τον κόσμο για δεκαετίες, για να προστατεύσει τον Στόλο του Ειρηνικού, ο τερματισμός του Ψυχρού Πολέμου επέτρεψε στην πόλη να ανοίξει το 1992. Εχει μια μοναδική ακουστική και οπτική γοητεία από το τέλος του αιώνα, ιδιαίτερα στη μεταβατική περίοδο από τον χειμώνα στην άνοιξη.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Η μουσικοποίηση ενός από τα μακρινότερα μέρη του πλανήτη.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

«O Ηχος του Βλαδιβοστόκ» δημιουργήθηκε στο Βλαδιβοστόκ, η επεξεργασία έγινε στο Λονδίνο, και η τελική τεχνική διαμόρφωση του ήχου στη Μόσχα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Οι εντυπώσεις μέχρι στιγμής είναι άριστες.


Info

Concept, Music, Direction: Marios Joannou Elia / Filmed, Edited: Kostis Nikolas / Audio Production, Sound Design: Nick Elia / Sound Engineer: Neo Kaplanis / Dolby Atmos Mixing: Richard Stockdale, Dolby Laboratories, UK / Dolby Atmos Mastering: Mosfilm, Dolby Premier Studio, Moscow / Mirrors installation: Michiko Tsuda / Project Coordination: Adel Kim, Center For Contemporary Art Zarya, Foundation "Zarya" Vladivostok / Pacific Symphony Orchestra (Artistic Director and Chief Conductor, Honored Artist of the Russian Federation Anatoliy Smirnov) / Orchestra of the Pacific Fleet of Russia / Ensemble of Russian Folk Instruments "Svetozar" (Head - Loginov Nikolay Alekseevich) / Chamber Orchestra "Lira" (Head - Kaulina Olga Vladimirovna) / Electric Violin Trio "Primavera" / Academic Choir of the Far Eastern Federal University (Head - Petukhova Elena Aleksandrovna) / Archbishop Choir of the Intercession Cathedral in Vladivostok (Head – Ludmila Makarenko / Choir of the Children's School of Arts No. 1 "Scarlet Sails" (Head - Petukhova Elena Aleksandrovna) / Folk Choir "Pokrov" (Head - Vlasova Svetlana Vasilievna) / Chamber Choir of the Pushkin Theater FEFU (Head - Galina Potopjak) / Ensemble of Korean drummers "Hae Dong" (Head - Son Tina Alexandrovna) / Ceremonial collective "The detachment of drummers" / Church Bells Quartet - Intercession Cathedral in Vladivostok / Rap: Spartak Golikov / Rhythmic speech: Mikhail Pavin / Folk singer: Olga Katrenko / Theremin: Peter Theremin / Accordion: Kalinina Natalia Ivanovna / Alto Saxophone: Iurii Logachev / Electric guitar: Sergey Taranoff / Trumpet: Ivan Stepanov / Synthesizer: Vadim Shulginov

Sound of Vladivostok 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

«O Ηχος του Βλαδιβοστόκ» είναι η πρώτη ταινία του Μάριου Ιωάννου Ηλία. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε προετοιμασία «Ο Ηχος του Kιότο». Δείτε παρακάτω το έργο «Autosymphonic» για 80 αυτοκίνητα, συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, ηλεκτρονικούς ήχους και πολυμέσα στην 65.000 m2 κεντρική πλατεία Μανχάιμ της Γερμανίας.