Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2018: «3-0 στο 89'» του Μπόρις Στάουτ

στα 10

Εν αναμονή του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018: «3-0 στο 89'» του Μπόρις Στάουτ

Η ταινία

Ο Μανώλης, ένας παντρεμένος άνδρας που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στο γάμο του κι επιτυχημένος επιχειρηματίας που φαίνεται να πλήττει παρά να εμπνέεται από την επαγγελματική επιτυχία του, ελπίζει ότι η Ιριδα, η αντισυμβατική καλλιτέχνης που τον σερβίρει ένα βράδυ σε ένα hipster μπαρ, μπορεί κατά κάποιον τρόπο να σώσει την ψυχή του. Ο Μανώλης επιζητά απεγνωσμένα μια αλλαγή.

Η Ιριδα, ένα κορίτσι εξαντλημένο από το να ζει τη ζωή της στα άκρα μέσα σε άθλια κοινόβια διαμερίσματα και απαυδισμένη από τον συνεχώς μαστουρωμένο φίλο της -έναν άνδρα που συχνά βιαιοπραγεί εναντίον της για να της αποσπάσει λίγα μετρητά, κακοποιώντας την ακόμα και σεξουαλικά - και εξαθλιωμένη από μια δουλειά που δεν της αφήνει καθόλου ελεύθερο χρόνο για την ενασχόλησή της με την τέχνη, αποφέροντάς της ελάχιστα χρήματα, επιζητά απεγνωσμένα μια αλλαγή.

Ο Μανώλης είναι διαφορετικός – ένας ήρεμος άνθρωπος που βασίζεται στις δυνάμεις του και ίσως να την αγαπά.

Η Ιριδα είναι επίσης διαφορετική – απρόβλεπτη και ατίθαση, διαθέτει αιχμηρό χιούμορ και πάθος για την ανεξαρτησία.

Ο Μανώλης και η Ιριδα κανονίζουν να συναντηθούν για ένα σαββατοκύριακο σε ένα νησί σε περίοδο off season, με πρόθεση να χαθούν μέσα στα «θέλω» τους – μία απλή επιθυμία που αποδεικνύεται απρόσμενα περίπλοκη.

Ο σκηνοθέτης

Ο Μπόρις Στάουτ ολοκλήρωσε τετραετείς μεταπτυχιακές σπουδές στην NFTS (Κρατική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης) στο Λονδίνο της Αγγλίας, το 1995. Εργάζεται σε ντοκιμαντέρ και σε δραματικές ταινίες. Το «God’s Alcatraz», που ήταν η ταινία της διατριβής του, απέσπασε πολλά βραβεία και διανέμεται στην Αμερική μέσω του Filmakers Library στη Νέα Υόρκη. Εκτοτε εργάζεται ως σκηνογράφος, κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτης ανεξάρτητων ταινιών μικρού μήκους. Επιπλέον, έχει δουλέψει κι ως καλλιτέχνης και ντοκιμαντερίστας στη στατική φωτογραφία. Ο Μπόρις μετακόμισε στη Σαντορίνη πριν από μερικά χρόνια και αυτή τη στιγμή δουλεύει μαζί με την Blue Dome Productions, μια ανερχόμενη εταιρεία παραγωγής ταινιών με βάση τη Σαντορίνη.

Φιλμογραφία

1993 Cat Without Neighbours
1994 God’s Alcatraz
2015 Voiced
2016 Technically Sweet
2018 3-0 στο 89’

3-0 στο 89' 607

4 ερωτήσεις για το «3-0 στο 89'»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Οπως μια συγκεκριμένη αίσθηση ενός τόπου, ο χρόνος είναι ένα κομμάτι της ιστορίας – προδοσία, χιούμορ και απομόνωση, είναι όλα στοιχεία της ζωής και της ανθρώπινης φύσης που θα υπάρχουν πάντα. Γιατί τώρα; Αυτό έχει να κάνει με τα ερωτήματα που θεωρεί σχετικά ο δημιουργός τη συγκεκριμένη στιγμή. Βρέθηκα να παρατηρώ το ότι συχνά οι μεγαλύτερες κοινωνικές ελευθερίες φέρνουν και μεγαλύτερη απομόνωση.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια ιστορία αγάπης και επιθυμίας η οποία εκθέτει το εύθραυστο της ανθρώπινης φύσης, αφηγημένη με ένα τολμηρό χαμόγελο, που δεν υποστηρίζει καμία πλευρά στον πόλεμο των ηθικών και μεταξύ των φύλων – κανείς δεν βγαίνει νικητής, κανείς δεν καταβάλλεται, όλοι προσπαθούν, όλοι αποτυγχάνουν και οι περισσότεροι προσπαθούν ξανά και ξανά…

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η δημιουργία μιας ταινίας απαιτεί πολλή δουλειά, αυτό δεν αλλάζει ποτέ, αλλά για το είδος της ταινίας που δημιουργούσα εγώ, γυρισμένο στους δρόμους, η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια από εικόνες και συγχρόνως είναι ένα εξαιρετικά φιλόξενο και ανεκτικό περιβάλλον από πολλές απόψεις. Αν έχω τη δυνατότητα, θα ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω και να δημιουργώ μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αλλά όπως θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι, με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου – πάντα θέλουμε λίγο χρόνο παραπάνω.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Το Φεστιβάλ Δράμας έχει εξαιρετική φήμη. Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ ξανά στο παρελθόν, ούτε έχω παραβρεθεί ως επισκέπτης – ίσως θα μπορούσατε να μου κάνετε τις ίδιες αυτές ερωτήσεις στις 23 Σεπτεμβρίου.


Info

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μπόρις Στάουτ / Ηθοποιοί: Εμμανουήλ Μανδηλαράς, Ιρις Μαρκοζάνη / Μοντάζ: Τάμι Χαν / Πρωτότυπη Μουσική: Μαρς Γουίλιαμς, Κόλιν Γκίλντερ / Α' Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρτεμις Στιούαρτ / Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Εμιλυ Μανδηλαρά / Ηχοληψία: Θεόδωρος Κούστας, Σεμίνα Μποροδήμου, Κέβιν Σπεκ, Δημήτρης Ρωμανίδης / Sound Design: Κριστιάν Τάντο / Ενδυματολογία, Μακιγιάζ: Εμιλυ Μανδηλαρά / Γραφιστικά: Μαρία Χριστίνα Μπέλλου / Colourist: Φίφι Ασιαμάχ-Κούση / Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Μανδηλαράς / Παραγωγή: Τζιλ Ράκαμ

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

3-0 στο 89' 607