Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Happy Valentines» του Παντελή Χαπέσιη

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Happy Valentines» του Παντελή Χαπέσιη

Η ταινία

Ο Ντρέικ ετοιμάζεται για την ραντεβού του Αγίου Βαλεντίνου. Καταβάλλει προσπάθεια στις προετοιμασίες και επιλέγει το σωστό κόκκινο κρασί για την περίσταση. Αλλά τι είναι αυτοί οι περίεργοι θόρυβοι από το κελάρι κρασιών και είναι το ραντεβού του αυτό που διαπραγματεύτηκε.

happy valentines

Ο σκηνοθέτης

Το σινεμά ήταν, είναι, και πάντα θα είναι ένα από τα πιο μεγάλα πράγματα στην ζωή του Παντελή Χαπέσιη. Από μικρός ήθελε να γίνει σκηνοθέτης. Σπούδασε Philosophy and Film Studies στο Hertfordshire University στην Αγγλία, όπου και ζει τώρα. Δούλεψε σε αρκετές θέσεις διαφόρων κινηματογραφικών συνεργείων μετά από τις σπουδές του, κι έφτασε σε ένα σημείο όπου γνώριζε πολύ καλά το επάγγελμα και ήταν καιρός να δημιουργήσει τα δικά του έργα. Του αρέσουν σκηνοθέτες που έχουν ένα ιδιαίτερο στυλ, όπως ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Κουέντιν Ταραντίνο.

Φιλμογραφία

  • «A Million Words» (2014)
  • «Sweet Sixteen» (2014)
  • «The Breakthrough» (2010)

happy valentines

5 ερωτήσεις για τo «Happy Valentines»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή

Εχει περάσει καιρός που είχα την ιδέα για το «Happy Valentines». Και είχα στην διάθεσή μου λίγες εβδομάδες που δεν είχα δουλειά και είπα επιτέλους να το κάνω. Μ’ αρέσουν οι ιστορίες που δεν έχουν πολλά λόγια. Που ο σκηνοθέτης δείχνει την ιστορία και δεν λέει πολλά με λόγια και διαλόγους. Γι’ αυτό κι εγώ έκανα ένα έργο με λίγα λόγια. Ηθελα να κάνω κάτι διαφορετικό, και νομίζω έτσι δείχνει. Μ’ αρέσουν πολύ οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Κι εμένα η ταινία μου έχει λίγο από φαντασία και επιστημονική φαντασία. Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να πει πως είναι ένα συγκεκριμένο είδος ταινιών. Είναι ένα συνονθύλευμα από διάφορα είδη ταινιών μαζί.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σε έναν υποψήφιο θεατή;

Θα τους έλεγα να ανοίξουν τα μάτια τους καλά και να συγκεντρωθούν στο τι βλέπουν. Ως και την τελευταία λεπτομέρεια.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να συζητήσω μαζί τους τι κατάλαβαν για την ιστορία και αν περίμεναν να είχε το συγκεκριμένο φινάλε ή περίμεναν κάτι άλλο. Και βεβαίως τι κατάλαβαν από όσα είδαν μέχρι το τέλος.

happy valentines

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Εγω είμαι ένας Ελληνας της Διασποράς (Κύπριος), και ζω στο Λονδίνο. Γι’ αυτό κάνουμε πολλά έργα εδώ. Η τεχνολογία στον κόσμο έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που μας αφήνει να κάνουμε ταινίες με ευκολία, αλλά ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος. Θέλω να γίνω σκηνοθέτης ταινιών μεγάλου μήκους και αγαπώ αυτό που κάνω. Γι’ αυτό είμαι πολύ ενθουσιασμένος με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μου. Και είμαι αρκετά χαρούμενος που η ταινία μου κατάφερε να φτάσει μέχρι το Φεστιβάλ της Δράμας.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας νομίζω πως είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ευρώπη και στον κόσμο. Γι’ αυτό είμαι και πολύ περήφανος που έχω μια από τις ταινίες μου μέσα. Μου αρέσει να βλέπω ταινίες μικρού μήκους και ξέρω ότι θα δω μερικές από τις καλύτερες του κόσμου στο φεστιβάλ, και μερικές από Ελλήνων αλλά και Ελλήνων της Διασποράς. Εχω δει τόσα έργα στην ζωή μου και πάντα αναρωτιέμαι πως κάθε χρόνο μπορούμε να έχουμε τόσες καλές ιδέες. Είναι φανταστικό το πως οι σκηνοθέτες πιέζουν τους εαυτούς τους να σκεφτούν τόσες νέες ιδέες, ενώ κάποιος θα νόμιζε πως θα τα είχαμε σκεφτεί όλα ως το 2017.

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Happy Valentines»:


info

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Παντελής Χαπέσιης / Φωτογραφία: Damian Kwasnik / Μοντάζ: Παντελής Χαπέσιης / Μουσική: Musicbed.com / Ηχος: Roberto La Piana, Εμμανουήλ Γκαμπι / Σχεδιασμός Ηχου: Roberto La Piana / Σκηνικά: Ellie Mulhern / Παίζουν οι: Nick Sellers, Milena Valentin / Παραγωγή: Παντελής Χαπέσιης, Δέσποινα Χαπέσιη

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

happy valentines poster