Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Xenos» της Βούλας Γερμανάκου-Κοψίνη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Xenos» της Βούλας Γερμανάκου-Κοψίνη

Η Ταινία

Eνα πείραμα σε φιλμ 16μμ πάνω στο τι είναι ξένος και πως συμπεριφερόμαστε ανάμεσα σε άτομα που είναι ξένα σε μας.

Xenos 607

Η σκηνοθέτης

Γεννήθηκε το 1988 στον Πειραιά. Είναι απόφοιτη της σχολής Σταυράκου και του τμήματος ντοκιμαντέρ του Met Film School Berlin. Από το 2014 σπουδάζει στο τμήμα του Φιλμ στην Καλών Τεχνών του Αμβούργου. Ταινίες της που έχουν προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ είναι η «Ιαση» (2012, μυθοπλασία, συσκηνοθεσία με τον Χρ. Μαργώνη) και «Βαλεντίνα» (2014, ντοκιμαντέρ). Στο φεστιβάλ Δράμας θα γίνει η πρώτη προβολή του «Xenos» (2016, πειραματική)

Xenos 607

5 + 1 ερωτήσεις για το «Xenos»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Στο πρώτο έτος των σπουδών μου στο Αμβούργο έπρεπε να κάνουμε μία άσκηση πάνω στο πορτραίτο ενός ξένου, χρησιμοποιώντας ένα ρολό φιλμ 16mm και μία κινηματογραφική μηχανή. Το «Χenos» είναι το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;**

Ενα πείραμα πάνω στην ερώτηση τι είναι ξένος, με τη συμμετοχή πολλών συμφοιτητών, φίλων, συγγενών και αγνώστων.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να μάθω αυτός τι απαντάει στην ερώτηση «τι σημαίνει ξένος» και αν ταυτίστηκε με κάποια από τις απόψεις που ακούγονται.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Πουθενά δεν είναι εύκολο να κάνεις σινεμά, πόσο μάλλον στην Ελλάδα που οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Αυτό που κρατάω από την μέχρι τώρα εμπειρία, είναι ότι αυτός ο χώρος λειτουργεί καλά όταν λειτουργεί συλλογικά με εκτίμηση και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συνεργάτες.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι ένας τόπος έκφρασης των νέων δημιουργών που δείχνει πως παρά τις δυσχερείς συνθήκες στο χώρο, η ανάγκη για σινεμά είναι αστείρευτη.

info

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Yunus Çağ Köylü / Βοηθοί Σκηνοθέτες: Melina Kamou, Claudia Scheffel / Βοηθός Παραγωγής: Elena Friedrich / Σχεδιασμός Αφίσας: Ειρήνη Γκέλη / Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Μοντάζ: Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη / Στο πρότζεκτ εμφανίζονται οι: Jesus Pulpon, Tatiana Calasans, Ruben Christiansen, Alejandro Ibanez, Fabio Curi, Julian Gilman, Jakob Fliess, Δέσποινα Παγιώτα, Elena Friedrich, Serafima Orlova, Gonzalo Barahona, Lorenz Goldstein, Claudia Scheffel, Yunus Cag Koylu, Μελίνα Καμού και ακούγονται οι φωνές των: Valentina Romero Mateo, Barbara Lemmert, Κίτσα Κοψίνη, Γιάννης Γεωργίου, Πανδώρα Κόδρου, Ξάνθος Γερμανάκος, Χρηστίνα Κοψίνη, Tien Loc Nguyen, Ίλια Παπασπύρου, Μάρκος Καψάσκης, Ewan Hamilton Dryburgh, Giovanni Zaninotto, Άσπα Σιώκου, Ειρήνη-Βαλεντίνα Γκουνέλα, Erik Hamann, Δέσποινα Παγιώτα, Στεφανία, Μουτεβελίδη.

Δείτε εδώ ολόκληρο το μικρού μήκους «Βαλεντίνα» της Βούλας Γεραμάνακου-Κοψίνη:

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Xenos 607