Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «The Fly I Swatted» της Εσμεράλδας Μομφερράτου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «The Fly I Swatted» της Εσμεράλδας Μομφερράτου

Η ταινία

Σε δύσκολες περιόδους της ζωής, το να αφήσεις πίσω σου πράγματα που σε συνδέουν με το παρελθόν είναι ζόρικο. Στο «The Fly I Swatted» ένα μεσήλικο ζευγάρι προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του, κι ένας έφηβος επιχειρεί να βρει τη θέση του στο φάσμα της ενηλικιότητας. Πώς συνδέονται οι δύο ιστορίες;

The Fly I Swatted 607 2

Η σκηνοθέτης

Η Εσμεράλδα Μομφεράτου γεννήθηκε στην Αθήνα, ενώ ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης. Στην προσωπική της δουλειά της αρέσει να επεξεργάζεται καθημερινούς προβληματισμούς μέσω πρωτότυπων μορφών διήγησης. Εχει αποκτήσει εμπειρία δουλεύοντας σε παραγωγές ανεξάρτητου κινηματογράφου με σκηνοθέτες όπως τον Ira Sachs και τον Ol Parker. Αποφοίτησε από την σχολή Central Saint Martins στο Λονδίνο στο 2014 με εράσμους στο NYU Tisch School of the Arts στη Νέα Υόρκη.

5+1 ερωτήσεις για τo «The Fly I Swatted»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το 'The Fly I Swatted' το έκανα την τελευταία μου χρονιά ως φοιτήτρια καλών τεχνών, ήταν μία ιδέα που όταν μου προέκυψε, έδεσε μαζί ότι είχα ως τότε διαπραγματευτεί -από προσωπικά εώς και κοσμοθεωρίες. Αν δεν το κάνεις αυτό πρώτη σου "μεγάλη" ταινία μικρού μήκους, τι θα κανεις..!

The Fly I Swatted 607 1

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Περίπλοκη, αλλά άφησε τη να σε περιπλέξει..

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Κάτι που εγώ η ίδια δεν θα έχω ξανασκεφτεί για την ταινία, κάτι που εκείνος/η θα έχει δει διαφορετικά.

The Fly I Swatted 607 3

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Τα γυρίσματα έγιναν στην Ελλάδα, αλλά η προετοιμασία "εξ' αποστάσεως": εγώ ζούσα στο Λονδίνο και η παραγωγός μου στο Βερολίνο. Το γεγονός ότι δεν είχαμε ιδέα πως γίνονται τυπικά τα πράγματα στην Ελλάδα, έφερε κάτι το φρέσκο! Θα ήθελα να το κρατήσω αυτό όσο ζω εδώ.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Σε αυτή την ερώτηση ήθελα να απαντήσει η Αναστασία, η παραγωγός της ταινίας: Το φεστιβάλ της Δράμας, ως ένα διαχρονικό φεστιβάλ και από τα λίγα αποκλειστικά για μικρού μήκους ταινιών στην Ελλάδα, αποτελεί μια ευκαιρία να συναντήσει κανείς νέους σκηνοθέτες, παραγωγούς και γενικότερα κινηματογραφιστές καθώς και να μοιραστεί κοινά οράματα και διαφορετικές προσεγγίσεις: κάτι που χρειάζεται το ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο.

The Fly I Swatted poster 607

info

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Εσμεράλδα Μομφερράτου / Παραγωγή: Αναστασία Μανωλά & Εσμεράλδα Μομφερράτου / Ηθοποιοί: Luca Calvani, Δωροθέα Μερκούρη, Χρήστος Καραβέβας / Διευθυντής Φωτογραφίας: Hλίας Αδάμης / Μοντάζ: Μάκης Φάρος, re-edit: Πάνος Καλλίτσης / Σκηνογραφία & Ενδυμασία: Δανάη Ελευσινιώτη / Make-Up: Σίσσυ Πετροπούλου / Ήχος & Μουσική: Κώστας Μπόκος Studio 19st / Πρώτος βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Κατσούφης / Πρώτος βοηθός κάμερας: Άγγελος Μάντζιος / Ηχοληψία: Μάκης Ασημακόπουλος

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.