Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Home Is Where the Heart Is» του Αλέξανδρου Θεμιστοκλή Κοσμάκη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Home Is Where the Heart Is» του Αλέξανδρου Θεμιστοκλή Κοσμάκη

Η Ταινία

Η απλή καθημερινή ζωή ενός ηλικιωμένου άντρα. Ο γιος του ζει μακριά του, ο άντρας θα ήθελε να επικοινωνεί περισσότερο μαζί του.

home is where the heart is 607

O Σκηνοθέτης

Ζει στην Ιαπωνία και δουλεύει ως ανεξάρτητος σεναριογράφος και σκηνοθέτης ταινιών και μουσικών βίντεο. Εχει σκηνοθετήσει αρκετές μεγάλου μήκους ταινίες, δεν έχουν προβληθεί όλες τους στο κοινό, οι περισσότερες έγιναν για ιδιωτική διανομή, κάποιες για διαδικτυακό κοινό και κάποιες για φεστιβάλ. Εχει σκηνοθετήσει πάνω από 200 μουσικά βίντεο σ' όλον τον κόσμο, από το 2010 ως το 2012. Εξακολουθεί να εργάζεται σ' αυτόν τον τομέα, αλλά τώρα επικεντρώνεται στη συγγραφή σεναρίων για μεγάλου μήκους ταινίες. Θεωρεί τη δουλειά του ως τώρα εκπαίδευση. Ολα θα ξεκινήσουν πραγματικά την επόμενη χρονιά, με την πρώτη του «επίσημη» μεγάλου μήκους ταινία.

home is where the heart is 607

5 + 1 ερωτήσεις για το «Home Is Where the Heart Is»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Μ' ενδιέφερε να γράψω και να σκηνοθετήσω μια μικρού μήκους ταινία χωρίς δράση ή ειδικά εφέ, αντίθετη με ό,τι συνήθιζα σε όλες τις τελευταίες δουλειές μου. Ενας άλλος λόγος ήταν η φάση στην οποία βρίσκομαι εδώ στην Ιαπωνία, χρειαζόμουν κάτι για να πυροδοτήσω το επόμενο πρότζεκτ μου. Κι ένας λόγος ακόμα, ίσως ο σημαντικότερος, ήταν η επιθυμία μου να πω σε όλες τις γενιές, τη μεγάλη, τη μεσαία και τη νεότερη, ότι κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα ξεχάσει τον ουσιαστικό τρόπο ζωής, ακόμα κι αν η ανθρώπινη κατάσταση έχει αλλάξει πραγματικά πολύ.

home is where the heart is 607

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία μιλά για κάτι πολύ απλό, που όλοι το αισθάνονται αλλά ίσως το ξεχνούν. Δεν είναι μια ταινία με μεγάλο όραμα, είναι απλώς ένα κομμάτι της αληθινής ζωής. Δεν ξέρω πόσο καλά τα κατάφερα στη σκηνοθεσία των πιο ρεαλιστικών σκηνών και των διαλόγων, αλλά ήθελα να δοκιμάσω αυτού του είδους το ρυθμό και την εικόνα και, έτσι κι αλλιώς, ακόμα μαθαίνω και δοκιμάζω.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον για την ταινία, αφού τη δει;

Ισως ερωτήσεις για την καταγωγή και την οικογενειακή μου ιστορία - Ελληνας πατέρας, Γαλλίδα μητέρα, έζησα στη Γαλλία, μετανάστευσα στην Ιαπωνία, έχω τα παιδιά μου κτλ. Προσπαθώ να συνδέσω την κοινωνική και την πολιτική κατάσταση των τελευταίων 40 χρόνων. Ερωτήσεις για τους λόγους για τους οποίους παραμένω ανεξάρτητος δημιουργός ταινιών. Για τις προηγούμενες δουλειές μου, για τις επόμενες ταινίες μου, για τις ταινίες όλου του κόσμου.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό γιατί η ταινία εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία και δεν έχω κάνει γύρισμα στην Ελλάδα, ως τώρα.

home is where the heart is 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας κρίκος που με συνδέει με τη χώρα της οικογένειάς μου και των δικών μου δεσμών αίματος. Η επιλογή της ταινίας είναι μια μεγάλη ανταμοιβή κι ένα κίνητρο για να προχωρήσω σε μια καινούρια, μεγάλου μήκους ταινία που θέλω πολύ να σκηνοθετήσω. Σχετικά με την Ελλάδα, ειλικρινά δε γνωρίζω καθόλου το ελληνικό σινεμά, όπως και το σινεμά γενικώς. Από την αρχή ακολουθώ απλώς το ένστιτκό μου σε ό,τι κάνω, λυπάμαι γι' αυτό, αλλά πραγματικά δεν είμαι κάποιος που έχει βαθειά γνώση της τέχνης που αγαπώ. Απλώς τη βιώνω. Προσπαθώ να μην αναλύω τα πάντα, να παραμένω ένας «φυσιολογικός» θεατής, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να συνεχίζω ν' απολαμβάνω και να εκτιμώ τις ταινίες.

Δείτε παρακάτω το showreel του Αλέξανδρου Θεμιστοκλή Κοσμάκη. Δείτε ακόμα το τρέιλερ και τις αφίσες του «Home Is Where the Heart Is».

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

home is where the heart is poster 607

home is where the heart is poster 607