Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη

Η Ταινία

Ο Μάριος, ένας νεαρός με εγκεφαλική παράλυση, περιμένει, μαζί με τη μητέρα του, στο σπίτι τους, τον θείο του να έρθει να γιορτάσουν όλοι μαζί τα 22α γενέθλιά του. Ο ερχομός του θείου του, όμως, με τη νέα του φίλη, θα αναστατώσει την οικογένεια και θα δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα στο χώρο.

γενέθλια 607

Ο Σκηνοθέτης

O Δημήτρης Κατσιμίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Εχει σπουδάσει και ασκήσει το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης στο θέατρο. Εχει γράψει δύο θεατρικά έργα, «Η Αυτοκτονία μου» και «Το Εμβρυο», που ανέβηκαν τη σεζόν 2014-15 σε θέατρα της Αθήνας. Τα «Γενέθλια» είναι η πρώτη του μικρού μήκους ταινία.

γενέθλια 607

5 + 1 ερωτήσεις για τα «Γενέθλια»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Αν και το σενάριο της ταινίας είναι ένα έργο μυθοπλασίας, δεν βασίζεται δηλαδή σε πραγματικά γεγονότα, οι κεντρικοί ήρωές του είναι δύο άτομα υπαρκτά που υπάρχουν και ζουν στην Ελλάδα του σήμερα. Ο Μάριος, ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση και η μητέρα του Νίκη αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εμένα, ώστε να γράψω για τις ζωές τους. Αν και υπάρχουν πολλά φανταστικά στοιχεία μέσα στην ιστορία, κάποιες πτυχές της είναι κοντά στον τρόπο που εγώ βλέπω τον κόσμο και προέρχονται από δικές μου οικογενειακές αναμνήσεις.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Τα «Γενέθλια» είναι η συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων. Από τη μία μεριά της όχθης ζει ο θείος και η φίλη του, ένας κόσμος γεμάτος υποκρισία, ψέμα και οικονομική ευμάρεια και από την άλλη ο Μάριος και η μητέρα του, ένας κόσμος που προσπαθεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια και ψυχικό σθένος πάρα τις αντιξοότητες της ζωής. Με αφορμή τα «Γένεθλια» του Μάριου, οι δύο αυτοί κόσμοι αναγκάζονται να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο.

γενέθλια 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον για την ταινία, αφού τη δει;

Η ταινία ξεκινάει με τα λόγια από το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, «Περιμένοντας τον Γκοντό». Ο Βλαδίμηρος ρωτάει τον φίλο του, Εστραγκόν, «Μήπως κοιμόμουν, όταν οι άλλοι υποφέραν; Μήπως κοιμάμαι τώρα;» Με αυτή τη σκέψη θα ήθελα να φύγει κάποιος από την αίθουσα μετά την προβολή της ταινίας μας. Εμένα προσωπικά είναι στιγμές που με απασχολεί πολύ αυτή η σκέψη.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Τα «Γενέθλια» είναι η πρώτη μικρού μήκους ταινία που κάνω . Πρωταρχικό μου μέλημα ήταν, όταν ακόμα όλο αυτό φτιαχνόταν στο μυαλό μου, να δημιουργηθεί μία ομάδα με άτομα που εκτιμώ και σέβομαι σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Και απαραίτητη προϋπόθεση για μένα ώστε να δημιουργηθεί μία σχέση αλληλοσεβασμού και εκτίμησης με κάποιον ξέχωρα από τα υπόλοιπα, είναι φυσικά και το οικονομικό κομμάτι. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τους συντελεστές που συμμετείχαν στην ταινία πληρώθηκε κανονικά και πραγματικά θεωρώ ότι όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και το κάτι παραπάνω. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι οι επαγγελματικές συνθήκες μέσα στις οποίες θέλουμε όλοι να δουλεύουμε δημιουργούνται πρώτα από εμάς τους ίδιους.

γενέθλια 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ως πρωτοεμφανιζόμενος στον κινηματογράφο και στο Φεστιβάλ Δράμας θα ήθελα η ταινίας μας αρχικά να μιλήσει και να διηγηθεί στον κόσμο την ιστορία του Μάριου. Διότι αυτό που δημιουργήσαμε έγινε με πολλή αγάπη, σεβασμό και αξιοπρέπεια στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και τις οικογένειές τους. Αξίζει να σημειώσω πως από την αρχή στάθηκε δίπλα μας και μας βοήθησε αφάνταστα η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών που εδρεύει στην Αργυρούπολη. Η βοήθειά τους στην προσπάθεια που κάναμε να προσεγγίσουμε το ρόλο του Μάριου ήταν ανεκτίμητη. Θέλω να ελπίζω πως η ταινία μας, ξέχωρα από τα τεχνικά και κινηματογραφικά χαρακτηριστικά, θα μπορέσει να μιλήσει βαθειά μέσα στους ανθρώπους που θα την δουν πρώτη φορά στη Δράμα. Διότι είναι μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση που η πρεμιέρα της ταινίας μας θα γίνει στο σημαντικότερο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους στην Ελλάδα. Ραντεβού λοιπόν τον Σεπτέμβρη στη Δράμα.

γενέθλια 607

info

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης / Ηθοποιοί: Αριέττα Μουτούση, Ηλίας Βαλάσης, Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Θωμάς Χαβιανίδης / Διεύθυνση φωτογραφίας, Μοντάζ: Βασίλης Σταυρόπουλος / Ηχος: Αρης Παυλίδης / Σύνθεση μουσικής: λΑΜΠΕΡΟύκ / Μακιγιάζ: Αννα Λούκα / Σχεδιασμός, Μίξη ήχου: Βασίλης Σταυρόπουλος

Δείτε παρακάτω την αφίσα και το τρέιλερ της ταινίας «Γενέθλια» του Δημήτρη Κατσιμίρη

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

γενέθλια poster 607