Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Butterfly Co.» της Ιφιγένειας Δημητρίου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Butterfly Co.» της Ιφιγένειας Δημητρίου

Η Ταινία

Ενας δημιουργικός άνθρωπος αναγκάζεται να εργαστεί σε μια δουλειά που δεν τον εκφράζει και να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατική του καθημερινότητα. Ξαφνικά, μέσω μιας πεταλούδας, οδηγείται σε μια πύλη και εισέρχεται στο φαντασιακό χώρο του μυαλού του. Διασχίζοντας διάφορα στάδια του υποσυνείδητού του, τελικά καταφέρνει να βρει την πραγματική του ελευθερία.

butterfly co. 607

Η Σκηνοθέτης

Η Ιφιγένεια Δημητρίου είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης και αργότερα στo New York Film Academy, συνδυάζοντας τις γνώσεις της στην αρχιτεκτονική με το ενδιαφέρον της για τον κινηματογράφο. Με υποτροφία σπούδασε στη Σχολή Σκηνοθεσίας του Akmi Metropolitan College, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται πάνω στη διδακτορική διατριβή της στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, με θέμα «Αρχιτεκτονική και Κινηματογράφος». Βραβεύτηκε στο San Francisco Greek Film Festival για την ταινία της «Cure», ενώ οι υπόλοιπες ταινίες της, έχουν επίσης βραβευθεί και συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Διατηρεί το αρχιτεκτονικό της γραφείο στην Αθήνα, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού στον τομέα της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πραγματοποιώντας και αρχαιολογικά ντοκιμαντέρ.

butterfly co. 607

5 + 1 ερωτήσεις για το «Butterfly Co.»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία περιγράφει μια κατάσταση που βιώνουν πολλοί νέοι εργαζόμενοι στην εποχή μας, να αναγκάζονται δηλαδή να εργαστούν σε δουλειές που δεν τους εκφράζουν, να καταπιέζουν τη δημιουργικότητά τους και να κακοπληρώνονται. Θέλει θάρρος στις μέρες μας, να σταθείς στα πόδια σου και να ρισκάρεις να βρεθείς στην ανεργία με σκοπό να προχωρήσεις σε κάτι καλύτερο. Επειδή τα τελευταία χρόνια βρισκόμουν σε μια παρόμοια κατάσταση, ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω τη δική μου καταπιεσμένη δημιουργικότητα, μέσω της συγκεκριμένης ταινίας.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία «Butterfly Co.» είναι συμβολική, έχει στοιχεία σουρεαλισμού και τον κάθε θεατή θα τον αγγίξει με διαφορετικό τρόπο. Θα έλεγα ότι είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στο ρεαλισμό και τη φαντασία με ένα ελπιδοφόρο τέλος.

butterfly co. 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον για την ταινία, αφού τη δει;

Πέρα από το μήνυμα που έλαβε ο θεατής, θα ήθελα να με ρωτήσει αν παρατήρησε κάποια τεχνικά θέματα, όπως την κατασκευή της ταινίας ή τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήσαμε. Για παράδειγμα υπάρχει ένα πλάνο (το εναρκτήριο) το οποίο διαρκεί 10 δευτερόλεπτα, αλλά μας πήρε 10 ώρες να το γυρίσουμε. Θα με ενδιέφερε λοιπόν να του περιγράψω την εμπειρία των γυρισμάτων, μια διαδικασία επίπονη αλλά και «μοναδική».

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Συγκρίνοντας την εμπειρία που απέκτησα στη Νέα Υόρκη γυρίζοντας δύο ταινίες μικρού μήκους με την εμπειρία που αποκόμισα μέσα από τις τελευταίες μου ταινίες στην Ελλάδα, έχω να πω ότι στην Αμερική οι συνθήκες για τους νέους σκηνοθέτες είναι πολύ ευνοϊκές και επαγγελματικές. Από την άλλη στην Ελλάδα υπάρχει τέτοιο πάθος, έμπνευση και δημιουργικότητα από όλους τους συντελεστές μιας ταινίας, που τελικά ο «ερασιτεχνισμός», πολλές φορές μετατρέπεται σε υψηλή τέχνη και πρωτοτυπία.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένα φεστιβάλ με κύρος που λειτουργεί υποδειγματικά εδώ και τέσσερις δεκαετίες και προωθεί αποκλειστικά τις ταινίες μικρού μήκους. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Θεωρώ ότι λειτουργεί μόνο θετικά στο ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο μιας και δίνει ευκαιρίες στους νέους κινηματογραφιστές να ανοίξουν τα φτερά τους και να προχωρήσουν δυναμικά στα επόμενα βήματά τους.

butterfly co. 607

info

Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Θοδωρής Πεντίδης / Παίζουν οι: Σίσσυ Καπετάνου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Μαρίνα Παπαϊωάννου, Θανάσης Πετρόπουλος / Σπικάζ: Πέγκυ Τρικαλιώτη / Guest Εμφάνιση Μουσικού Συγκροτήματος Minimaximum Improvision: Θάλεια Ιωαννίδου, Τζελίνα Πάλλα, Δέσποινα Τσάφου / Σκηνοθεσία - Σενάριο: Ιφιγένεια Δημητρίου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέξης Ιωσηφίδης / Σκηνογραφία: Μικαέλα Λιακατά, Ολγα Μπρούμα / Ενδυματολογία: Μαργαρίτα Δοσούλα / Μακιγιάζ: Ιωάννα Διαμάντη, Ελεωνόρα Μακριδάκη / Ηχοληψία: Δημήτρης Δεμοιράκος / Sound Design: Στέφανος Κωνσταντινίδης / Post Production Supervisor: Αλέξης Παράσχος / Animation: Αλέξανδρος Ιακωβίδης / Μοντάζ: Ιφιγένεια Δημητρίου, Αλέξης Κουάντας / Μουσική: Minimaximum Improvision / Βοηθός Σκηνoθέτη: Διαμαντής Αραμπατζής / Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Πέτρος Νούσιας / Best Boy: Θεόδωρος Θεοδωρίδης / Gaffer: Στάθης Τσιάπας / Διευθυντής Παραγωγής: Ελένη Λαζαρίδη / Παραγωγή: Ιφιγένεια Δημητρίου / Συμπαραγωγή: Κλέων Σκούρτης, Χάρης Δημητρίου, Μάρτζη Δουζένη, Δώρα Θεοφιλοπούλου.

Δείτε παρακάτω το showreel της Ιφιγένειας Δημητρίου και το τρέιλερ της παλαιότερης ταινίας της, «Cure» (2014)

Show Reel - Ifigenia Dimitriou from Ifigenia Dimitriou on Vimeo.

Cure (trailer) from Ifigenia Dimitriou on Vimeo.

Δείτε παρακάτω την αφίσα και το τρέιλερ της ταινίας «Butterfly Co.» της Ιφιγένειας Δημητρίου και φωτογραφίες από τα γυρίσματα.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

butterfly co. 607

butterfly co. 607

butterfly co. 607

butterfly co. poster 607

Butterfly Co. (trailer) from Ifigenia Dimitriou on Vimeo.