Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Blue Sky From Pain» του Στέφανου Μαγκριώτη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Blue Sky From Pain» του Στέφανου Μαγκριώτη

Η ταινία

Ενας άνθρωπος είναι φυλακισμένος χωρίς να ξέρει γιατί. Που είναι; Για πόσο καιρό; Χρησιμοποιώντας εικόνες από εγκαταλελειμμένα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα και την ανακατασκευή μίας αφήγησης, το Blue Sky from Pain μας βυθίζει σ'ένα αποπνικτικό περιβάλλον, σβησμένο, ερειπωμένο...

Ο σκηνοθέτης

Ο Στέφανος Μαγκριώτης γεννήθηκε στην Αθήνα , σπούδασε πρώτα μαθηματικά και φιλοσοφία στο Μπρίστολ και έπειτα φωτογραφία στο Παρίσι 8 - St. Denis. Στο έργο του χρησιμοποιεί τις μορφές εικόνας και πολυμέσων για να δημιουργήσει ιστορίες γύρω από τα σύνορα, τη μετανάστευση και την έννοια του "ενδιάμεσου". Ζει και εργάζεται στη Μασσαλία. (Επισκεφθείτε το site του για περισσότερες πληροφορίες)

Blue Sky From Pain 607 1

5+1 ερωτήσεις για τo «Blue Sky From Pain»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Αρχισα ν'ασχολούμαι με την θεματική των συνόρων και της μετανάστευσης το 2009 με ένα φωτογραφικό ντοκιμαντέρ για την Πάτρα και τον ψυχολογικό εγκλεισμό των ατόμων που περιμένουνε να περάσουν στην Ιταλία. Τότε, αυτό το θέμα δεν το βλέπαμε τόσο στην επικαιρότητα όσο σήμερα. Οταν αποφάσισα να κάνω αυτή την ταινία ένιωσα την ανάγκη να διαφοροποιηθώ από την συνηθισμένη προσέγγιση του θέματος. Η φίλη μου γεωγράφος Laurence Pillant μου είχε δείξει μερικές φωτογραφίες που είχε πάρει από τα πρώτα κέντρα κράτησης μεταναστών που είχαν εγκαταλειφθεί και μου φάνηκε πολύ δυνατή εικόνα. Αδειοι χώροι, γεμάτοι με ίχνη του παρελθόντος που αφήνουν τον καθένα να φανταστεί πώς είναι να είσαι εκεί μέσα. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η ιστορία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Θα του έλεγα πως είναι ένα μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται τον ψυχισμό ενός μετανάστη που είναι φυλακισμένος χωρίς να ξέρει γιατί.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει  ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα ο θεατής να νιώσει ελεύθερος για ν'αντιδράσει όπως θέλει. Δηλαδή να μπορεί να επεξεργαστεί την ταινία με το δικό του βίωμα χωρίς να τον κλείνει σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Blue Sky From Pain 607 2

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η ταινία γυρίστηκε στην Ελλάδα, αλλά όλη η υπόλοιπη δουλειά πριν και μετά έγινε στην Μασσαλία όπου και μένω εδώ και 8 χρόνια. Είναι επίσης και η πρώτη μου ταινία... Αρα έμαθα πολλά.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Για εμένα που μένω στο εξωτερικό, το φεστιβάλ Δράμας είναι από τους καλύτερους τρόπος να προωθηθεί και ν'αναγνωριστεί η δουλειά μου στην Ελλάδα. Είναι και ένας χώρος για να γνωρίσεις και να μοιράσεις ιδέες με άλλους νέους σκηνοθέτες.

Blue Sky From Pain poster 607

info

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Στέφανος Μαγκριώτης / ΣΕΝΑΡΙΟ: Υάκινθος Παυλίδης, Laurence Pillant, Στέφανος Μαγκριώτης / ΦΩΝΗ: Georges Daaboul, Στέφανος Μαγκριώτης / ΔΙΑΛΟΓΟΣ: Lucile Gruntz / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στέφανος Μαγκριώτης / ΜΟΝΤΑΖ: Υάκινθος Παυλίδης, Στέφανος Μαγκριώτης / ΗΧΟΣ & SOUND DESIGN: Alex Frigoult / ΠΑΡΑΓΩΓΗ: DEKADRAGE

Δείτε το trailer του «Blue Sky From Pain»

Δείτε το «Moughtareb: He who is in-between» (2015, Multimedia story, 7’)

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.