Θέματα

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «The Noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «The Noir Project» του Γρηγόρη Βαρδαρινού

Η ταινία

O 16χρονος Ιάκωβος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, Ελένη, από τα νύχια του μέθυσου, χαρτοπαίχτη πατέρα του, του Μανώλη, ο οποίος την κακοποιεί συστηματικά. Η ιστορία ξεκινά το βράδυ της μεγάλης απόδρασης, όταν ο Ιάκωβος καταφέρνει να θέσει σε εφαρμογή το προσεκτικά σχεδιασμένο σχέδιο διαφυγής της μητέρας του και του ίδιου από την πατρική εστία. Το ίδιο απόγευμα ο Ιάκωβος βλέπει ένα σημαδιακό όνειρο, που του δίνει κουράγιο και τον παρακινεί να ενεργήσει. Σε αυτό το όνειρο, το κόμικ που σχεδιάζει ο Ιάκωβος στον ελεύθερό του χρόνο, στο οποίο έχει δώσει τον τίτλο «The Noir Project», ζωντανεύει, και οι χαρακτήρες, που καθρεφτίζουν τη νοσηρή πραγματικότητα στην οποία ζει, προμηνύουν, με ένα συμβολικό τρόπο, τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν...

Ο σκηνοθέτης

Απόφοιτος του Edinburgh College of Art με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Η διπλωματική του μικρού μήκους μαύρη κωμωδία «Talking Piranhas» κέρδισε τις εντυπώσεις διεθνώς ξεκινώντας την φεστιβαλική της πορεία με μια υποψηφιότητα για BAFTA Scotland New Talent Award 2010 in Fiction, και ολοκληρώνοντας την με την απονομή του Golden Panda Award for Most Innovative Film 2011 Sichuan Film Festival, China. Εχει σκηνοθετήσει δύο δημιουργικά ντοκυμαντέρ για λογαριασμό της ΕΡΤ («Μεχμέτ» - 2010, «Κρίτωνας ο Ακροβάτης» - 2013)

The Noir Project

Πέντε ερωτήσεις για το «The Noir Project»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ιστορία πρωτογράφτηκε το 2007 και το σενάριο ολοκληρώθηκε το 2011. Χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια για να κάνουμε τα γυρίσματα και να ολοκληρώσουμε τη παραγωγή. Προσπάθησα να συνδυάσω οργανικά το live action με το animation, τον ρεαλισμό της ελληνικής πραγματικότητας με την ατμόσφαιρα του κλασσικού φιλμ νουαρ του Χόλλυγουντ όπως ανανεώθηκε από σύγχρονες ταινίες όπως το «Sin City» και με παραπλήσια αισθητική στο animation. Ένας από τους στόχους της ταινίας είναι να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας, η οποία πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία, αλλά αποπνέει ελπίδα και μεταδίδει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα θάρρους και επιμονής απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Πως μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω για να αλλάξουμε την κατάσταση. Να ευαισθητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε περισσότερο κόσμο.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να κάνεις σινεμά στην Ελλαδα του σήμερα είναι μια προσωπική υπόθεση φίλων και συνεργατών. Η επίσημη Πολιτεία είναι απούσα και αδιάφορη απέναντι μας. Η υλοποίηση της ταινίας με εξάντλησε οικονομικά και ψυχολογικά. Επειδή δεν είχαμε δημόσια χρηματοδότηση ανέλαβα τον διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και του παραγωγού για να καταφέρω να γίνει αυτή η ταινία πραγματικότητα. Ενα καίριο δίδαγμα είναι πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αφενός χρηματοδότηση αφετέρου να είναι διακριτός ο ρόλος του παραγωγού και του σκηνοθέτη.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ενας αγαπημένος παλιός γνώριμος, μια κινηματογραφική γιορτή σε μια πόλη που οι κάτοικοι της αγαπάνε και στηρίζουν το σινεμά. Είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης και σημαντικό βήμα προβολής της δουλειάς μας στο κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θα ήθελα όμως να εμπλουτιστεί στο κομμάτι της Αγοράς (industry) με εργαστήρια και φόρουμ συμπαραγωγών αντίστοιχα με αυτά που βλέπουμε σε άλλα ευρωπαικά φεστιβάλ όπως αυτό του Clermont-Ferrand.

The Noir Project

info

ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΡΤΖΟΥΛΙΑΝΟΥ / ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΒΑΡΔΑΡΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ / Δ/ΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Δ/ΝΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΑΜΠΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ ΖΕΛΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ / ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ ΓΚΟΥΜΛΑ ΜΑΡΙΝΑ / Β. ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Α' ΤΣΟΥΤΣΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ / ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΤΣΑΠΑΤΩΡΗ ΛΕΝΑ / ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΠΟΛΜΑΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ / ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ AU BOUDOUIR (ΧΑΛΙΩΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΗΜΑΣ ΤΑΣΟΣ, ΚΟΤΣΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ) / ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ ΛΙΖΑ / ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ ΒΡΑΝΤΖΑΣ ΓΙΩΤΗΣ / ΜΟΝΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ / BOOMAN ΝΤΑΚΟΥΝΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ / ΣΚΡΙΠΤ ΤΣΑΜΠΡΟΥ ΜΑΓΙΑ / ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ / ΜΙΞΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΦΥΛΑΚΤΙΔΗΣ / SOUND DESIGN ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / COLORIST ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΣΑΠΑΚΗΣ / STORYBOARD ΣΑΒΒΑΣ ΛΕΣΠΟΥΡΙΔΗΣ / CASTING ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΛΑΤΩ ΠΙΛΠΙΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ / MAKING OF ΚΡΙΣΤΕΝ ΛΑΡΑ / CATERING ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ / Β. ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ / Β. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ / Β. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ / Β. ΟΠΕΡΑΤΕΡ Α' ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / Β. ΟΠΕΡΑΤΕΡ Β' DIT ΒΙΚΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ Α' ΤΙΜΝΙΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ / Β. ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΘΩΜΑΗ ΣΙΩΠΗ / ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΣΤΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΛΙΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΙΔΟΥ ΛΕΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΜΕΖΗΣ ΜΑΒΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΜΟΥΔΟΥΡΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΣΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΥΡΙΔΗΣ

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «The Noir Project»


Διαβάστε περισσότερα για το «The Noir Project στο επίσημο site της ταινίας και δείτε εδώ την πρώτη ταινία μικρού μηκους του Γρηγόρη Βαρδαρινού με τίτλο «Talking Piranhas».

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.