Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα

H ταινία

Ο Μάκης, ένας άεργος 35άρης, δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο στη ζωή του, πέρα από την εξωπραγματική ταχύτητα που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Μαζί με την αδελφή του και τη μητέρα του, μαζεύονται στο πατρικό τους σπίτι για να υποδεχτούν τον μικρότερο αδελφό και αγαπημένο της μητέρας, που επιστρέφει από το εξωτερικό.

Ο σκηνοθέτης

Ο Αλέξανδρος Σκούρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε οικονομικά, πολιτισμικές σπουδές και φιλοσοφία. Από το 2008 είναι εισηγητής σεμιναρίου με θέμα τον κινηματογράφου στον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ). Έχει γυρίσει 5 μικρού μήκους και 2 ντοκυμαντέρ. Την περίοδο αυτή, βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με τίτλο «Ελευσίνα».

κύβος δράμα 2016 607

5 Ερωτήσεις για τον «Κύβο»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Απλά την έκανα γιατί είχα καιρό να κάνω ταινία και το είχα ανάγκη. Επέλεξα να αφηγηθώ αυτή την ιστορία γιατί με συγκινούσε και με συγκινεί μέχρι και σήμερα.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Μια ταινία με χαρακτήρες ούτε καλούς, ούτε κακούς, με τις επιθυμίες και τα ελαττώματα τους.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Είμαι της άποψης ότι από τη στιγμή που η ταινία έχει ολοκληρωθεί, ο σκηνοθέτης θα πρέπει να αποφεύγει να τη σχολιάζει, ειδικά αν κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις για το νόημα της ταινίας κτλ. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αντί να μιλάω εγώ για την ταινία, να ακούσω την άποψη των άλλων.

κύβος δράμα 2016 607

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δεν θα σχολιάσω το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Αυτό που κρατάω από την εμπειρία είναι ότι βρέθηκα ξανά με αγαπημένα πρόσωπα, ότι έκανα νέους φίλους και συνεργάτες που θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί και ότι καταφέραμε να κάνουμε το γύρισμα σε ένα πραγματικά οικογενειακό κλίμα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από το φεστιβάλ και ανυπομονώ να ξαναβρεθώ ανάμεσα σε φίλους. Από τη δική μου σκοπιά, αυτές οι συναντήσεις είναι που κάνουν το φεστιβάλ της Δράμας ιδιαίτερο και σημείο αναφοράς.

κύβος δράμα 2016 607

Δείτε το teaser τρέιλερ της ταινίας


info

Ερμηνείες: Μάκης Παπαδημητρίου, Σοφία Σειρλή, Σύρμω Κεκέ, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βάσω Καβαλιεράτου, Χάρης Τζωρτζάκης, Άγγελος Παπαδημητρίου / Σενάριο-Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Αλέξανδρος Σκούρας / Συμπαραγωγή: View Master Films S.A. – Έφη Σκρόμπολα /Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Μιχελής / Διεύθυνση Παραγωγής: Ιάκωβος Βρούτσης / Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης / Ηχοληψία: Σταύρος Αβραμίδης / Σκηνογραφία: Δήμητρα Σουρλαντζή / Κουστούμια: Boudoir Team / Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Αρκομάνης / Μίξη & Σχεδιασμός Ήχου: Άρης Λουζιώτης & Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος / Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Νάκος / Σκριπτ: Αναστασία Μελαγωνίτη / Μακιγάζ-Κομμώσεις: Βάσια Λυκούρα / Boom operator: Φώτης Μιχαήλ / Color Grading: Μάνος Χαμηλάκης / Online-DCP Mastering: Σάκης Μπουζάνης / Α’ Βοηθός Κάμερας: Πέτρος Γκορίτσας / Β’ Βοηθός Κάμερας: Γιάννης Μπούκρας / Gaffer: Χάρης Δούκας / Β’ Ηλεκτρολόγος: Θάνος Γκόγκας / Βοηθός Ηλεκτρολόγου: Δημήτρης Κορέντζελος / Βοηθοί Παραγωγής: Ευριπίδης Μακρής, Ευάγγελος Κόκκινος, Andrian Mitrea, Σταύρος Βρούτσης, Μιχάλης Νεοκλέους, Κωνσταντίνα Μπέτζελου, Νικόλας Τσαναής, Αλέξανδρος Αλευράς / Catering: Μίμης Δημόπουλος / Βοηθοί Μακιγιάζ: Νατάσα Μανουσιάδη, Γεωργία Γιαννακούδη, Νικολέτα-Γεωργία Ανδρέου / Β’ Ηχολήπτης: Θανάσης Παπαγεωργίου / Εργαστήριο εικόνας: 235 / Εργαστήριο Ήχου: Milk Audio

Δείτε εδώ μια από τις προηγούμενες ταινίες του Αλέξανδρου Σκούρα τα «Τρένα».


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.