Συνέντευξη

O Κόλιν Στέτσον διαλέγει για το Flix τα 10 αγαπημένα του soundtrack

στα 10

Λίγο πριν έρθει στην Αθήνα, o σαξοφωνίστας Κόλιν Στέτσον ανασύρει από τη δισκοθήκη του τα soundtrack που τον έκαναν να αγαπήσει το σινεμά (και τη μουσική του).

O Κόλιν Στέτσον διαλέγει για το Flix τα 10 αγαπημένα του soundtrack

Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως τον άνθρωπο που δίνει άλλη έννοια στο live solo performance, χρησιμοποιώντας μόνο το σαξόφωνό του και το σώμα του. Πολλοί ως συνεργάτη ενός τεράστιου φάσματος καλλιτεχνών που ξεκινούν από τον Τομ Γουέιτς και τη Λόρι Αντερσον και φτάνουν μέχρι τους Animal Collective, τους Arcade Fire και τον Bon Iver. Οι κινηματογραφόφιλοι από τα εκλεκτικά soundtrack που έχει υπογράψει: το «La Peur» του Νταμιέν Οντούλ το 2015, το «Hereditary» του Αρι Αστερ το 2018, το «Texas Chainsaw Massacre» του Ντέιβιντ Μπλου Γκαρσία το 2022, το «The Menu» του Μαρκ Μάιλοντ το 2022, την τηλεοπτική σειρά manga «Uzumaki».

colin stetson

Διασχίζοντας μουσικά είδη (πειραματική τζαζ, post-rock επιρροες και συμφωνική μουσική) και στις παρυφές της avant-garde, ο Στέτσον θα εμφανιστεί στην Αθήνα για να παρουσιάσει κομμάτια από το νέο του άλμπουμ, «The Love It Took to Leave You», που κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο, καθώς και μερικά από τα γνωστότερα έργα του από προηγούμενες κυκλοφορίες, όπως τα διάσημα album series «New History Warfare».

Στο Flix μοιράστηκε μαζί μας 10 αγαπημένα του soundtrack. Ομολογουμένως «κλασικές» επιλογές ανανεωτικής - έως και επαναστατικής - διάθεσης.

prisoners

1. Prisoners του Γιόχαν Γιοχάνσον

Αυτό είναι ένα σκοτεινό, ζοφερό, πυκνό και πανέμορφο έργο ενός από τους αγαπημένους μου συνθέτες όλων των εποχών. Είναι μία από τις μουσικές που με ενέπνευσαν περισσότερο όταν ξεκίνησα να γράφω για ταινίες.

there will be blood OST

2. There Will be Blood του Τζόνι Γκρίνγουντ

Η αντιστοίχιση toy αισθητικού και ηχητικού χαρακτήρα μιας παρτιτούρας όχι μόνο με τον χαρακτήρα και την ουσία της αφήγησης μιας ταινίας, αλλά και με την εικόνα της, το χρώμα της γης και του ουρανού και τον κόκκο του ίδιου του φιλμ είναι κάτι που έχω μάθει από σπουδαίους συνθέτες και ο Τζόνι Γκρίνγουντ το κάνει απίστευτα εδώ.

poltergeist OST

3. Poltergeist του Τζέρι Γκόλντσμιθ

Η αγαπημένη μου μουσική για ταινία τρόμου και ένα τέλειο παράδειγμα ενός θέματος που χτίζει ένα ολόκληρο σύμπαν, την περιπέτεια και την αίσθηση του τρόμου.

The Thin Red Line

4. The Thin Red Line του Χανς Τσίμερ

Φαντάζομαι πως αν ήταν να διαλέξω την πιο αγαπημένη κινηματογραφική μουσική θα διάλεγα αυτή.

lord of the rings

5. Η τριλογία του «Lord of the Rings» από τον Χάουαρντ Σορ

Το κατόρθωμα που πέτυχε: να φτιάξει δώδεκα ώρες επικής μουσικής για τις τρεις ταινίες είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.

Texas Chainsaw Massacre OST

6. Texas Chainsaw Massacre του Τόμπι Χούπερ

Το σινεμά που όλοι πασχίζουμε να κάνουμε σήμερα υπάρχει ήδη σε έναν κόσμό που οι πρωτοπορίες έχουν ήδη συμβεί. Ο Τόμπι Χούπερ δημιούργησε μια κακόφωνη, βιομηχανική, απολαυστική αίσθηση τρόμου και πανικού με την μουσική του εδώ και έτσι διεύρυνε ακόμη περισσότερο τους ορίζοντας για τους θεατές και τη βιομηχανία ως σύνολο.

Chariots of Fire

7. Chariots of Fire του Vangelis

Απλά εμβληματικό και πέρα από την εποχή του και από την ίδια την ταινία.

fletch

8. Fletch του Χάρολντ Φαλτερμέγιερ

Αν και σε αυτή τη θέση θα μπορούσα άνετε να βάλω το «Top Gun». Aλλά το «Fletch» είναι μια από τις αγαπημένες μου ταινίες και ο Φαλτερμέγιερ επινόησε τον ήχο μιας εποχής στην ταινία σχεδόν από μόνος του με επιτυχίες όπως αυτή και τον «Μπάτσο του Μπέβερλι Χιλς».

twin peaks

9. Τwin Peaks του Αντζελο Μπανταλαμέντι

Με γοήτευαν πάντοτε και συνεχίζουν να με γοητεύουν και να με εντυπωσιάζουν από όσους δημιουργούν κάτι που είναι εντελώς δικό τους και λέει μια καινούρια ιστορία με τρόπο που δεν έχουμε ακούσει ποτέ πριν. Ο Μπανταλαμέντι το έκανε αυτό αλάνθαστα με τη δουλειά του στο Twin Peaks - τόσο τη σειρά όσο και την ταινία.

the last temptation of christ ost

10. Ο Τελευταίος Πειρασμός του Πίτερ Γκάμπριελ

100% Πίτερ Γκάμπριελ και τόσο εμβληματική, αυτή η μουσική έκανε αυτήν την ταινία το μνημειώδες κομμάτι της κινηματογραφικής ιστορίας που είναι, περισσότερο από οποιοδήποτε κομμάτι της κινηματογραφησής της.


colin stetson

Ο Κόλιν Στέτσον θα εμφανιστεί στην Αθήνα το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου στις 21:00 στο Gazarte – Ground Stage (Οδός Βουτάδων 34, Σταθμός Μετρό: Κεραμεικός) Προμηθευτείτε εδώ τα εισιτήριά σας και αναζητήστε περισσότερα για τον Κόλιν Στέτσον στο επίσημο site του.