Ενημέρωση

2ο Athens Fashion Film Festival: Οδηγός επιβίωσης (με στιλ)

στα 10

Αυτές είναι οι 10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο 2ο Athens FFF, το τριήμερο 14 - 16 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη.

Flix Team
2ο Athens Fashion Film Festival: Οδηγός επιβίωσης (με στιλ)

Μετά την περσινή πρεμιέρα του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Athens Fashion Film Festival μετακομίζει στο πρόσφατα ανακαινισμένο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, για άλλο ένα τριήμερο (14 - 16 Φεβρουαρίου), γεμάτο ομορφιά, τέχνη και πρωτοπορία. Μια συνάντηση καταξιωμένων creatives και επαγγελματιών από το χώρο της μόδας και του σινεμά, σε συνεχή διάλογο και συνεργασία με το δίκτυο των Fashion Film Festivals διεθνώς, που έχει φτάσει να μετρά περισσότερες από 40 χώρες στον κόσμο.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και τις δράσεις του Athens Fashion Film Festival στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 100 fashion films και ντοκιμαντέρ, διαγωνιστικό τμήμα με διεθνή κριτική επιτροπή, ειδικά αφιερώματα, θεματικά panels και masterclasses, με στόχο να προσφέρει στο ελληνικό και διεθνές κοινό μια σφαιρική εικόνα των τελευταίων τάσεων και ιδεών που κυριαρχούν στον κινηματογράφο, τη μόδα, την τέχνη και το περιβάλλον, καθώς και να εντοπίσει και εξερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στις δυο αυτές συναρπαστικές βιομηχανίες, της μόδας και του σινεμά.

Ζητήσαμε από τον Θοδωρή Καραμανώλη, Διευθυντή Προγράμματος του Athens Fashion Film Festival, να μας δώσει τα... SOS του τριήμερου Φεστιβάλ κι αυτές είναι οι 10 ταινίες που δεν πρέπει, με τίποτα, να χάσουμε.

Διαβάστε ακόμη: Το 2ο Athens Fashion Film Festival έρχεται με σύνθημα «Οταν η ηθική συναντά την αισθητική»

fff virtual embalming 607

«Virtual Embalming» του Φρέντερικ Χέιμαν | Nowness & Dazed

Ο Βέλγος εικαστικός Φρέντερικ Χέιμαν φιλοτεχνεί τρία μοναδικά ψηφιακά γλυπτά, τρία μνημεία βασισμένα σε αναμνήσεις του μέλλοντος και ένα εξαιρετικά περίπλοκο ερώτημα: πώς θα θέλατε να σας θυμούνται; Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, για παράδειγμα, φαντάζεται τον εαυτό της ανάμεσα σε λουλούδια, η Κιμ Πιρς επιθυμεί να γίνει μία δυναμική φιγούρα σε μια σαδομαζοχιστική φαντασίωση, ενώ η Μισέλ Λαμί θέλει να γίνει ένα με τον ήλιο και την άμμο της ερήμου Γκόμπι. Ολες τους βαλσαμωμένες, θεϊκές και αιώνιες, με τον Χέιμαν να ζωντανεύει με τον 3D εκτυπωτή του κάθε λεπτομέρεια στα τερματικά τους οράματα.

fff path she walks 607

«The Path She Walks» της Μάρλος τεν Μπέμερ | Kyoto D-Labs

Η Μάρλος τεν Μπέμερ αναπαριστά, ιχνοθετεί και αναλύει με μαθηματική ακρίβεια το βάδισμα έξι κλασικών ηρωίδων του κινηματογράφου. Οι πρωταγωνίστριες του Χίτσκοκ, του Κουροσάβα και του Ναρούζε (μεταξύ άλλων) γίνονται study cases σε μια έρευνα για τις κοινωνικές νόρμες που καθορίζουν την υπόδηση και το γυναικείο περπάτημα.

fff one day 607

«One Day Go Be One Day» του Ακινόλα Ντέιβις Τζούνιορ | Dazed, NTS, Carhatt WIP

Το πιο ολοκληρωμένο από τα "Πορτραίτα" της φετινής επιλογής αφορά τον Νιγηριανό ογκόλιθο της Afrobeat, Φέλα Κούτι. Ο Ακινόλα Ντέιβις Τζούνιορ εξαπολύει ένα εκρηκτικό μείγμα παραισθησιογόνων εικόνων και ποιητικού λόγου, αναζητώντας την πηγή της τεράστιας επιρροής που εξακολουθεί να ασκεί η προσωπικότητα του Φέλα σε ολόκληρη τη Μαύρη Ηπειρο. Ξεκινάει από τις ταράτσες του Λάγος, χάνεται στην πυκνή ζούγκλα, ανασύρει ηχητικά μηνύματα από τους φίλους και τους συγγενείς του... Ενα εναλλακτικό ντοκιμαντέρ που στον πυρήνα του καίει ο πύρινος λόγος ενός ανθρώπου, που δεν σταμάτησε στιγμή να ευαγγελίζεται την ελευθερία.

fff arrangement 607

«The Arrangement» του Μπρετ Ιστον Ελις | Saint Laurent

Για το τρίτο μέρος του προσωπικού του project "SELF", ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Yves Saint Laurent, Αντονι Βακαρέλο, συνεργάζεται με τον Μπρετ Ιστον Ελις, που -σχεδόν αθόρυβα- την τελευταία δεκαετία έχει καταγράψει μια αξιοσημείωτη διαδρομή ως new media σκηνοθέτης. To «Arrangement» είναι ένα suburban διόραμα για το τέλος μιας σχέσης και την αρχή της επόμενης, ποτισμένο στο φθόνο και τη χρυσή μελαγχολία του «Windmills of Your Mind», όπως το ερμήνευσε η Πετούλα Κλαρκ.

fff chateau 607

«72 hours in André Balazs' Chateau Marmont» της Φλόρια Σιγκισμόντι | Gucci, System Magazine

Ζαρωμένος μέσα σε πανάκριβους μανδύες, ο Κένεθ Ανγκερ είναι η γλυκιά παρακμή που διαβάλλει τους χώρους του Chateau Marmont, προσδίδοντας στο πεντάλεπτο editorial του System Magazine μια αλλόκοτη μυστηριακή ατμόσφαιρα. Πριν τον Χάρμονι Κορίν και τον Γιώργο Λάνθιμο, η Φλόρια Σιγκισμόντι βρήκε την καλύτερη εφαρμογή της neo-kitsch γραμμής της Gucci πάνω στο γερασμένο σώμα της Sunset Boulevard.

fff last supper 607

«A Last Supper» των Αρον Ντάφι, Μάρκους Γουέινραϊτ, Μαρίσα Κράξμπεργκερ και Κριστίν Τζόουνς | rag & bone

Οι θριαμβευτές του περσινού Athens FFF, Αρον Ντάφι και Μπομπ Πάρτινγκτον, μας καλούν σε έναν πολύ διαφορετικό «Μυστικό Δείπνο». Οικοδεσπότες ο διευθυντής του δημιουργικού τμήματος της rag & bone, Μάρκους Γουέινραϊτ, η θεατρική σκηνοθέτης Κριστίν Τζόουνς, ο παραγωγός των Radiohead, Νάιτζελ Γκόντριτς και ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μεταφέρει την εμπειρία του τραπεζιού και τη χορογραφία του Νταμιέν Ζαλέ στον ψηφιακό χωροχρόνο. Κι όλα αυτά στο ρυθμό που επιβάλλουν τα ανελέητα beats του Τομ Γιορκ.

fff all is love 607

«All is Love» της Μόλι Μιλς | Stella McCartney

Αν υπάρχει ένα brand name που επενδύει ουσιαστικό επικοινωνιακό φορτίο στην κοινωνική ευαισθητοποίηση μέσω της μόδας, αυτό είναι της Stella McCartney. Αφήνοντας πίσω της την περσινή εκτεταμένη καμπάνια για τη βιώσιμη μόδα, φέτος ο οργανισμός "Stella McCartney Cares" εγκαινίασε την πρωτοβουλία "Breast Cancer Awareness". Στο συγκλονιστικό κεντρικό βίντεο, ο Ιντρις Ελμπα αντικαθιστά τον τρανς ποιητή Κέι Αϊζέια Τζαμάλ ως βασικός αφηγητής και απαγγέλλει ένα φλογισμένο ύμνο «στη δύναμη που ο καρκίνος δεν κατάφερε να πάρει μακριά».

fff rite 607

«The Rite» του Ανταμ Σόκα Κέλερ | Nowness

Στην επέτειο των 106 χρόνων από την αυθεντική εκτέλεση του Ιγκόρ Στραβίνσκι, μια χορευτική ομάδα αποτελούμενη από άτομα με σύνδρομο Ντάουν διασκευάζει το «Ξύπνημα της Ανοιξης», αναπαράγοντας -αλλά κι ανανεώνοντας- στο ακέραιο το αντισυμβατικό αίσθημα της παρτιτούρας.

fff boomerang 607

«Boomerang» του Μάθιου Φροστ

Η Μακένζι Ντέιβις ξυπνάει σε έναν post-social media εφιάλτη, όπου η δημόσια εικόνα είναι αυτοσκοπός και οι επικριτικοί influencers παρόντες σε κάθε της βήμα. Μετά από απουσία τεσσάρων περίπου χρόνων, ο Μάθιου Φροστ επιστρέφει στις αγαπημένες του θεματικές και με το «Boomerang» υπογράφει ένα από τα πληρέστερα «ανεξάρτητα» fashion shorts που είδαμε τελευταία.

fff panarea 607

«Panarea» του Ντμίτρι Τσβέτκοφ | American Apparel

Ενας πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης αφηγείται μια νεανική ιστορία αγάπης που αδυνατεί να χωρέσει στη μικροσκοπική Παναρέα, γι' αυτό ξεχειλίζει στο πανί και φτάνει μέχρι τις πρώτες μέρες της Νουβέλ Βαγκ. Αναφερόμενος στον Μπελμοντό και στον πρώιμο Ζακ Ντεμί, o Ντμίτρι Τσβέτκοφ συστήνεται δυναμικά στο χώρο του fashion film, σατιρίζοντας με μπρίο βίντατζ παραγωγές και μελό κινηματογραφικά στερεότυπα.


Το 2ο Athens Fashion Film Festival πραγματοποιείται με την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων, της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του προγράμματος Tempo Forte, καθώς και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, ανάμεσα σε άλλους φορείς.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και τις δράσεις του Athens Fashion Film Festival στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook