Συνέντευξη

Τα μυαλά πίσω από την ARTWORKS μιλούν στο Flix για το Πρόγραμμα Στήριξης Καλλιτεχνών

στα 10

Η Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και η Δήμητρα Νικολού, τα μυαλά πίσω από την ARTWORKS, μιλούν στο Flix για το Πρόγραμμα Στήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ που έρχεται με τη φόρα ενός σύμμαχου στην καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα.

Τα μυαλά πίσω από την ARTWORKS μιλούν στο Flix για το Πρόγραμμα Στήριξης Καλλιτεχνών
(φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος)

H μία είναι μηχανικός και φωτογράφος, η άλλη ιστορικός τέχνης και δικηγόρος. Και οι δυό τους όμως είναι πολλά περισσότερα αφού με σπουδές αλλά και συνεχή δράση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γνώρισαν τον κόσμο της Τέχνης, της έρευνας και των ποικίλων τρόπων με τους οποίους πλέον λειτουργεί το παγκόσμιο δίκτυο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Φιλοδοξία τους είναι να στηρίξουν τους Ελληνες καλλιτέχνες, τόσο χρηματικά μέσω των χρηματικών βραβείων του Προγράμματος Στήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ όσο και με δράσεις που θα τους δώσουν έναυσμα να συνεχίσουν την εκπαίδευση και τη γόνιμη δικτύωσή με άλλους καλλιτέχνες στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Η Μαρίλη Κωνσταντίνοπούλου και η Δήμητρα Νικολού μιλούν στο Flix για το Πρόγραμμα Στήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ και καλούν όσους είναι ανάμεσα στα 25 και τα 35 τους χρόνια και δραστηριοποιούνται στα πεδία των Εικαστικών Τεχνών ή της Κινούμενης Εικόνας να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο του Προγράμματος μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου 2018.

Η υποβολή αιτήσεων είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιανουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site και στη σελίδα της ARTWORKS στο Facebook

ARTWORKS

Σε ποιους καλλιτέχνες απευθύνεται το πρόγραμμα και τι ειδικό προβλέπεται για όσους ασχολούνται με τον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα;

Το πρόγραμμα στον πρώτο και πιλοτικό κύκλο του απευθύνεται σε καλλιτέχνες μεταξύ 25 και 35 ετών που δραστηριοποιούνται στα πεδία των Εικαστικών τεχνών και της Κινούμενης εικόνας. Θα δοθούν έως 60 χρηματικά βραβεία των 6.000 ευρώ σε αυτούς που θα επιλεχθούν ως επιβράβευση για το μέχρι τώρα έργο τους και ως ενθάρρυνση για να συνεχίσουν να δημιουργούν.

Για το πεδίο της Κινούμενης εικόνας ειδικότερα, αναμένουμε αιτήσεις από σκηνοθέτες, παραγωγούς, σεναριογράφους και διευθυντές φωτογραφίας, οι οποίοι καλούνται να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους δείγμα της δουλειάς τους μέχρι σήμερα. Η επιτροπή αξιολόγησης των αιτήσεων αποτελείται από τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρακέπελη, τον σκηνοθέτη και εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Ταμείο Eurimages Τίμωνα Κουλμάση και τον σκηνοθέτη Γιώργο Ζώη.

Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί μετά την υποβολή της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους;

Μετά το πέρας της δυνατότητας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, που είναι η 26η Ιανουαρίου, τις αιτήσεις θα αξιολογήσουν επιτροπές από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου του κάθε πεδίου (μία πενταμελής επιτροπή για τις Εικαστικές τέχνες και μία τριμελής για την Κινούμενη εικόνα). Τα μέλη που απαρτίζουν τις επιτροπές αξιολόγησης έχουν ανακοινωθεί στον ιστότοπο της ARTWORKS.

Σε μια στιγμή για την Ελλάδα όπου οι πηγές χρηματοδότησης λιγοστεύουν, η προσπάθειά σας γίνεται πραγματικά μια πηγή έλξης για τους νέους καλλιτέχνες; Ποια ήταν η πρωταρχική σας σκέψη όταν ξεκινήσατε να σκέφτεστε την υποστήριξη καλλιτεχνών;

Ξεκινώντας τις συζητήσεις μεταξύ μας, μοιραστήκαμε την επιθυμία να ερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τους Ελληνες καλλιτέχνες (και φυσικά την καλλιτεχνική δημιουργία εν όλω). Eχοντας και οι δύο δεχτεί πολλά ερεθίσματα από τη διαμονή μας στο εξωτερικό κάποια χρόνια, είδαμε πως υπάρχουν εδραιωμένοι φορείς και δομές που στηρίζουν συστηματικά τους καλλιτέχνες. Διαπιστώσαμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό –τηρουμένων των αναλογιών- και στην Ελλάδα, ειδικά τη στιγμή αυτή που υπάρχουν και αντικειμενικές δυσκολίες. Φυσικά, η συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το οποίο στηρίζει με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά αυτό το εγχείρημα, είναι θεμελιώδης και χωρίς αυτήν δε θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει.


Για το πεδίο της Κινούμενης εικόνας ειδικότερα, αναμένουμε αιτήσεις από σκηνοθέτες, παραγωγούς, σεναριογράφους και διευθυντές φωτογραφίας, οι οποίοι καλούνται να συμπεριλάβουν στην αίτησή τους δείγμα της δουλειάς τους μέχρι σήμερα.


Εκτός από τη χρηματική υποστήριξη, ποιες άλλες δράσεις έχετε σκεφτεί σε επίπεδο πρόσθετης υποστήριξης των καλλιτεχνών αλλά και τη δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ τους;

Επιθυμία μας είναι να διοργανώσουμε συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, συζητήσεις με άλλους επαγγελματίες του χώρου για ανταλλαγή ιδεών και τεχνογνωσίας, καθώς και σεμινάρια/workshops που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους, ώστε τελικά να τους ωθήσουν στην περαιτέρω εξέλιξή τους. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από τον ιστότοπο της ARTWORKS και να παραπέμπουν, εφόσον το επιθυμούν, τον κάθε ενδιαφερόμενο στην προσωπική τους ιστοσελίδα.

Ποια είναι η σκέψη για το μέλλον; Πότε θα ξεκινήσει η νέα περίοδος αιτήσεων;

Προς το παρόν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα ως νεοσύστατος οργανισμός και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια στέρεη και δυναμική δομή. Eχουμε πολλές ιδέες και όρεξη και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα θέλαμε πολύ να αναπτύξουμε συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, θεωρούμε καίριας σημασίας τη δυνατότητα των συμετεχόντων καλλιτεχνών να συναναστραφούν ομότεχνούς τους, να μπορέσουν να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς και να αναπτύξουν σχέσεις αλληλοϋποστήριξης και μακρόβιας συνεργασίας. Ο πρώτος κύκλος του Προγράμματος Στήριξης Νέων Καλλιτεχνών θα διαρκέσει 6 μήνες (Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2018), και μετά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να ανακοινωθεί ο επόμενος.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ARTWORKS και το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών στο επίσημο site και στη σελίδα της ARTWORKS στο Facebook

σνφ

Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους έλληνες καλλιτέχνες. Κεντρική της δραστηριότητα συνιστά το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ (SNF Artist Fellowship Program). Μέσα από αυτό, θα απονείμει χρηματικά βραβεία σε καλλιτέχνες για την ηθική και υλική αμοιβή τους, καθώς και για την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων τους. Θα ενθαρρύνει επίσης την επαγγελματική τους εξέλιξη μέσα από σεμινάρια και συναντήσεις που θα οργανώσει και στα οποία θα προσκαλούνται καταξιωμένοι επαγγελματίες από τοv χώρο του πολιτισμού. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο μεταξύ των συμμετεχόντων (Fellows), το οποίο θα λειτουργεί υποστηρικτικά και μετά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, προσβλέποντας σε συνεργασίες και στην αλληλεπίδραση με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα. Η ARTWORKS είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υποστηρίζεται με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων». Επίσης, στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα ιδρύματα και φορείς της πολιτιστικής κοινότητας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέες ευκαιρίες για τους καλλιτέχνες, ώστε να διευρύνουν την καλλιτεχνική τους δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ARTWORKS και το Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών στο επίσημο site και στη σελίδα της ARTWORKS στο Facebook