Συνέντευξη

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: 11 πολύτιμα λεπτά με τον Ακι Καουρισμάκι!

στα 10

Το Flix συνάντησε τον Ακι Καουρισμάκι στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη ρετροσπεκτίβα που οργανώθηκε στο έργο του. Και μίλησε μαζί του για τον καπιταλισμό, τα κλισέ που συνοδεύουν τη φήμη του, το θάνατο και τη ζωή που είναι αφόρητη χωρίς χιούμορ, αφήνοντας σχεδόν απ' έξω το σινεμά. Αυτό βρίσκεται έτσι κι αλλιώς μέσα του πριν, μετά και πέρα από αυτόν.

53ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: 11 πολύτιμα λεπτά με τον Ακι Καουρισμάκι!

Οταν συναντάς τον Ακι Καουρισμάκι δεν χρειάζεται να μιλήσεις για το σινεμά (του).

Από τον τρόπο που σε παρατηρεί μέχρι το πώς ανάβει το τσιγάρο του, από τις παύσεις ανάμεσα στα δεκάδες αποφθέγματα που διαθέτει για κάθε περίσταση μέχρι τα ποτήρια μπίρας που διαδέχονται το ένα το άλλο από τις 10 το πρωί και από το πώς (δεν) κοιτάει την κάμερα γνωρίζοντας ακριβώς που ακριβώς βρίσκεται σε κάθε στιγμή της συνομιλίας του μαζί σου, ο Ακι Καουρισμάκι είναι ο πρώτος, ο σημαντικότερος και ο πιο χαρακτηριστικός ήρωας της φιλμογραφίας του.

Ενας ευγενής, μελαγχολικός, χιουμορίστας, αμετανόητα αριστερός πολίτης του κόσμου, γνώστης της πιο βαθιάς απελπισίας του σύγχρονου ανθρώπου, ήρωας μιας τραγικής κωμωδίας που αρνείται να σκηνοθετήσει αν δεν μπορεί να έχει τον τελικό λόγο στο πώς ακριβώς θα τελειώσει.

Και ταυτόχρονα ένας σκηνοθέτης που δεν φοβάται να παραδεχθεί πως είναι παλιομοδίτης, πως το σινεμά και ο σύγχρονος κόσμος μοιάζουν να τον έχουν ξεπεράσει, πως η επανάσταση πρέπει να ξεκίνησει τώρα αν θέλουμε να σώσουμε ότι έχει απομείνει από τον κόσμο όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα και πως τα κλισέ που συνοδεύουν τη φήμη του είναι όλα πέρα για πέρα αληθινά.

Οταν συναντάς τον Ακι Καουρισμάκι δεν χρειάζεται να μιλήσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να (τον) ακούς.

Δείτε παρακάτω τη συνομιλία μας μαζί του και θυμηθείτε όσα μας έλεγε πριν από περίπου ένα χρόνο με αφορμή την έξοδο της τελευταίας του ταινίας «Το Λιμάνι της Χάβρης» στις ελληνικές αίθουσες.


Δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα προβολών του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και βρείτε οδηγίες χρήσης για το Φεστιβάλ και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε από το ειδικό τμήμα του Flix που θα ανανεώνεται συνεχώς προκειμένου να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.