TV & STREAMING

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 03: Σημειώσεις

στα 10

Για άλλη μία χρονιά, Flix gets medieval. Μπαίνουμε στο σύμπαν του Γουέστερος και δε βγαίνουμε μέχρι να μας διώξουν!

«Game of Thrones», Κύκλος 4, Επεισόδιο 03: Σημειώσεις
Η Ντενέρις περνά και μόνη της καλά. Αλλά και με παρέα...

Διαβάστε παρακάτω, μόνον εάν παρακολουθείτε το «Game of Thrones» και είδατε ήδη το τρίτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου.

Μετά την προβολή του «Game of Thrones» στα κανάλια της Nova, Novacinema 1 και Novacinema 1 HD - αν δεν το έχετε μάθει, η σειρά προβάλλεται Κυριακή στην Αμερική και 48 ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, στην Ελλάδα! - να τι κρατήσαμε από το επεισόδιο 403:

Μπορεί να πανηγυρίσαμε (λέμε) για το θάνατο του φρικτού Τζόφρι, αλλά η απώλεια ενός βασιλιά δεν παύει να είναι γεγονός καθοριστικό. Ετσι, στο επεισόδιο που ακολουθεί το συμβάν, βλέπουμε όλους τους ήρωες, ανεξαρτήτως καταγωγής και τάξης, να βιώνουν μια αλλαγή στις ισορροπίες, να βιάζονται για να προλάβουν να καρπωθούν από το κενό εξουσίας, να βρίσκουν έδαφος για νέες στρατηγικές συμφωνίες, ν’ αναθεωρούν τη θέση και τις σχέσεις τους.

Call me Petyr Ξεκινάμε ακριβώς εκεί όπου σταματήσαμε την προηγούμενη φορά: στο αποτρόπαιο, πρησμένο, ματωμένο πρόσωπο του Τζόφρι. Ο Τίριον συλλαμβάνεται, η Σάνσα το σκάει με τη βοήθεια του Ντόντος και, από θαλάσσης, καταλήγει… φυσικά στο καράβι του Λίτλφίνγκερ, του Λόρδου Μπέιλις, που παρά την αποτυχημένη του προσπάθεια να προσεγγίσει τη Σάνσα στην προηγούμενη σεζόν, τώρα βρίσκεται και πάλι εδώ (γύρισε από τη θειά της;), για να της προσφέρει αγκάλη ασφαλείας. Εχοντας ολοκληρώσει το σχέδιό του, ο Μπέιλις σκοτώνει και τον Ντόντος, ο οποίος αποκαλύπτεται ότι απλώς εκτελούσε εντολές του, καταστρέφει και το «φονικό κολιέ» το οποίο δεν ήταν παρά faux και βρίσκεται και πάλι στην κορυφή του παιχνιδιού της εξουσίας. Απλώς, για να έχουμε το καλό ερώτημα, πού ήξερε ο Μπέιλις ότι θα δηλητηριαστεί ανήμερα του γάμου του ο Τζόφρι και σκηνοθέτησε τη φυγή της Σάνσα; Τι ρόλο έπαιξε στο συμβόλαιο θανάτου του βασιλιά;

got2

Εμπρός για τον γαμπρό #3 Η Μάρτζερι είναι άτυχη: ο πρώτος της σύζυγος, ο Ρένλι, δολοφονήθηκε από τον μαύρο καπνό γιο του Στάνις, ο δεύτερος άγνωστο από ποιον και βρίσκεται τώρα χήρα (χωρίς να εγκαταλείψει στιγμή το χαρακτηριστικό ντεκολτέ της), πλην όμως βασίλισσα. Η γιαγιά Ολένα την καθησυχάζει με λόγια όλο στοργή: «Καλύτερα που είδες τον άντρα σου να δολοφονείται, παρά να τον έβλεπες σύζυγό σου. Κρίμα που δε μας έκανε τη χάρη να σε κουτουπώσει και μία πριν πεθάνει, αλλά γενικά τα πήγες θαυμάσια. Να δεις που ο τρίτος σου άντρας θα είναι φίνος.» Αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στη Μάρτζερι, άσε που οι Λάνιστερ έχουν ανάγκη, τώρα περισσότερο από ποτέ, από το πορτοφόλι των Ταϊρέλ.

got3

Όχι, όχι, μη! Μπροστά στη σωρό του Τζόφρι, η Σέρσεϊ κρατά τον μικρότερο γιο της, τον Τόμεν. Όχι για πολύ. Ο Τάιγουιν είναι αίλουρος και βιάζεται να προσεταιριστεί τον επόμενο βασιλιά Λάνιστερ. Γι’ αυτό και του κάνει απροειδοποίητο κουιζ. Τι κάνει έναν άξιο βασιλιά; Μη να’ναι η καλοσύνη, η αγιοσύνη, η δύναμη; Τίποτε απ’ όλα τούτα. Το όπλο του είναι η σοφία, δηλαδή η σοφία του ν’ακούει τους συμβούλους του, με πρώτο και καλύτερο το Χέρι του Βασιλιά, τον Τάιγουιν. Κι όσο ο παππούς παίρνει τον εγγονό αλά μπρατσέτα για να του εξηγήσει περισσότερα για τον γάμο, την τεκνοποίηση και να κλείσει το σημερινό μάθημα, μπαίνει στον ναό ο Τζέιμι. Κι αρχίζει το μπέρδεμα. Ο μονόχειρας πρωτότοκος γιος του Τάιγουιν, χαϊδεύει τρυφερά τον Τόμεν που είναι ανιψιός και γιος του, για να πάει να συμπαρασταθεί πάραυτα στη Σέρσεϊ, αδελφή κι ερωμένη του, μητέρα και του άλλου του γιου, του Τζόφρι, που κείται νεκρός. Κι εκείνη του ζητά να σκοτώσει, ως δολοφόνο, τον άλλο αδελφό τους, τον Τίριον, για να εκδικηθεί. Κι αυτά όλα του πέφτουν πολλά του Τζέιμι, μαζί με την απόρριψη που έχει φάει δυο βδομάδες τώρα από τη Σέρσεϊ κι από την παλιοκενωνία γενικότερα κι ενώ αρχίζει να την παρηγορεί, ξεχνά κι ότι τελευταία έχει ωριμάσει και γίνει πιο συμπαθής ήρωας και τη βιάζει τη Σέρσεϊ, μέσα στο τέμενος, δίπλα στη σωρό του δολοφονημένου γιου τους, προϊόν της αιμομικτικής τους σχέσης. Too rude; Όχι στ’ αλήθεια, ίσως μόνο για το αμερικανικό κοινό που εξανεστάθη με την ανηθικότητα της σκηνής. Λες και το «GoT» ως τώρα μας έχει συνηθίσει γνωστικό, ηθικό και γεμάτο πράξεις ανθρωπισμού.

Η Αρια κι ο Σκύλος Το απολαυστικό side story του Γουέστερος συνεχίζεται, με το οδοιπορικό του Σκύλου και της μικρής Αριας, που τους οδηγεί σ’ ένα καλύβι (αφού έχουμε δει τον Σκύλο να κατουράει στη δημοσιά και να φυσά τη μύτη του με το χέρι). Ο ιδιοκτήτης είναι φιλόξενος: μοιράζεται το φτωχικό φαγητό που έχει μαγειρέψει η κορούλα του, τους προσφέρει στέγη για το βράδυ και προτείνει και στον Σκύλο δουλειά στο κτήμα με αμοιβή. Κι εκείνος πώς τον ανταμοίβει; Χάραμα του ρίχνει μια, του κλέβει ό,τι ασημικό έχει και συνεχίζει το δρόμο του, με την Αρια έξαλλη: «You’re the worst shit in the Seven Kingdoms», θα του πει. Κι εκείνος θα την ταπώσει, πόσοι Σταρκ πρέπει να σκοτωθούν για να καταλάβεις ότι ο κόσμος είναι σκληρός;

got4

Το αμήχανο ρομάντζο του Σαμ και της Γκίλι Οπου εκείνος ανησυχεί που η Γκίλι βρίσκεται μόνη γυναίκα ανάμεσα σε 100 παλικάρια στερημένα και τη μεταφέρει, μαζί με τον μικρό Σαμ, για «προστασία», σ’ ένα πανδοχείο στη Mole’s Town, γεμάτο ξεδοντιάρες πόρνες που την κοιτούν σα λουκούμι, ξεπλένοντας κάτι που έμοιαζε τρομακτικά με πρόγονο του προφυλακτικού. Εκείνη αντιλαμβάνεται τη μεταφορά της ως απόρριψη, ο Σαμ δεν μπορεί να εκφράσει σωστά τα συναισθήματά του, αυτός ο έρωτας θέλει χρόνο αλλά κάποια στιγμή θα εκδηλωθεί.

got5

Κακές ιδέες Ο Στάνις δίνει στον σερ Ντάβος να διαβάσει (γιατί τώρα μπορεί) την είδηση του θανάτου του Τζόφρι. Τώρα υπάρχει ευκαιρία να πάρω το Κινγκς Λάντινγκ, του λέει κι εσύ τι στρατό μου έχεις μαζέψει; Τίποτα! Ο Ντάβος πηγαίνει για το ημερήσιο μάθημά του με τη Σαϊρίν (που είναι τόσο υπέροχη που κοντεύει να μας αρέσει όσο η Αρια) κι εκεί του έρχεται η ιδέα να γράψει μια επιστολή – για την ακρίβεια η Σαϊρίν γιατί στη γραφή δεν έχει προχωρήσει τόσο – που να ζητά βοήθεια από τη Σιδερένια Τράπεζα που βρίσκεται στο Μπραάβος και να την υπογράψει ως Στάνις Μπαράθεον. Αυτή η παγαποντιά μας προϊδεάζει ότι κάτι κακό θα συμβεί μ’ αυτό το σχέδιο.

got6

Το fivesome του Ομπεριν Ο Πρίγκιπας του Ντορν και η μπάσταρδη Ελάρια έχουν εγκατασταθεί κανονικά στο μπορντέλο του Λίτλφινγκερ. Απολαμβάνουν ένα πενταπλό οργιάκι, με δυο κορίτσια και τον μάνατζερ (αυτός δεν είναι εκείνος που την περασμένη σεζόν μαρτύρησε τον Λόρας στον Μπέιλις;), που ρωτά τον Ομπεριν περί πανσεξουαλικότητας: «Στον πόλεμο είμαι με το Ντορν. Στον έρωτα δε διαλέγω στρατόπεδα,» λέει ο ηδυπαθής μελαχρινός κι εκείνη την ώρα ο Τάιγουιν μπαίνει μέσα και τους ξενερώνει όλους. Εχει όμως μια πρόταση ενδιαφέρουσα για τον Ομπεριν. Να του προσφέρει το κεφάλι του Βουνού (που ουσιαστικά ευθύνεται για το βιασμό και το θάνατο της αδελφής του Ομπεριν, Ελια) κι εκείνος να γίνει ο τρίτος Δικαστής, μαζί με τον Τάιγουιν και τον Μέις Ταϊρέλ, στη δίκη του Τίριον, εξασφαλίζοντας την καταδίκη του. Κι επιπλέον να τον κάνει σύμβουλο του νέου βασιλιά, το Τόμεν. O Τάιγουιν νιώθει ότι απειλείται και χρειάζεται συνασπισμό (αλλά ίσως όχι Σύριζα): Οι Γκρέιτζοϊ έχουν επαναστατήσει, οι Αγριοι οδεύουν προς το Τείχος και, στην Ανατολή, ένα κορίτσι με 3 δράκους θα διεκδικήσει την εξουσία του Γουέστερος και μόνο οι άντρες του Ντορν κατάφεραν στο παρελθόν ν’ αποκρούσουν δράκο. Ωστόσο, θα δούμε τι θα γίνει μ’ αυτήν την πλοκή, γιατί στο προηγούμενο επεισόδιο μας φάνηκε ότι ο Τίριον κι ο Ομπεριν είχαν μια κατανόηση μεταξύ τους.

got7

Ενα πικρό αντίο για τον Πόντρικ Ο Τίριον είναι φυλακισμένος κι ο πιστός του Ποντ τον επισκέπτεται με προμήθειες και νέα. Τον ενημερώνει για το ποιοι θα είναι οι δικαστές του και τον προτρέπει να επιλέξει δικούς του μάρτυρες υπεράσπισης – μόνο που δεν του έχει μείνει κανείς! Η Σάνσα, όπως μαθαίνει από τον Ποντ, το έσκασε. Τον Βάρις τον πρόλαβε η Σέρσεϊ. Τον Μπρον τον έχουν απαγορεύσει. Κι έτσι ζητά, συγκινητικά, τον αδελφό του, τον Τζέιμι. Ταυτόχρονα ο Ποντ του λέει ότι ζήτησαν κι από τον ίδιο να καταθέσει εναντίον του αφεντικού του κι εκείνος αρνήθηκε, πράγμα που φυσικά αποτελεί καταδίκη για τον υπηρέτη που πρέπει, τώρα, να φύγει από το Κινγκς Λάντινγκ για να σωθεί. Ο αποχαιρετισμός των δυο αντρών είναι λακωνικός και συγκινητικός. «Δεν έζησε ποτέ ακόλουθος πιο πιστός,» θα πει ο Τίριον. Ω!

Τι άγριοι οι Αγριοι! Σ’ ένα πράσινο χωριουδάκι που θα’λεγες ζουν Χόμπιτ, έρχονται οι Αγριοι με πρωτοστάτη την Ιγκριτ και τους σφάζουν όλους, πανωλεθρία σκέτη. Ενα αγοράκι γλιτώνει, αλλά πέφτει στα χέρια του Σημαδεμένου του Θενς, ο οποίος τον βάζει να πάει στο Κασλ Μπλακ να πει ότι φιλετάρισε τη μαμά και τον μπαμπά του για να τους φάει. Μαθαίνοντας τα νέα, οι Φρουροί αποφασίζουν ν’ αγνοήσουν τη σωτηρία του κοσμάκη και να οχυρωθούν στο για να προστατεύσουν το τείχος. Ομως κάτι επιτηρητές που επιστρέφουν, τους ενημερώνουν ότι οι επαναστάτες, μ’ επικεφαλής τον Καρλ, το δολοφόνο του Κράστερ, έχουν μείνει εκεί στην καλύβα στο δάσος κι απολαμβάνουν το φαΐ και τις γυναίκες του νεκρού Φρουρού. Ο Τζον Σνόου λέει πρέπει να τους σκοτώσουν, για να μην αποκαλύψουν στους Αγριους ότι οι Φρουροί δεν είναι 1.000, όπως τους είχε πει, αλλά μόνον 100. Προβλέπεται μάχη κακή.

got8

Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες «Breaker of Chains» ο τίτλος του επεισοδίου κι ενώ μεταφορικά αναφέρεται και σ’ άλλους ήρωες, πραγματικά ανήκει στην Ντενέρις. Η οποία φτάνει με τα στρατά της στη Μιρίν κι άντρες – γυναίκες, προύχοντες και σκλάβοι, βγαίνουν να τη δουν. Στην είσοδο της πόλης, αγάλματα γυναικών με φτερά και κέρατα, γυμνόστηθες φιγούρες εξαιρετικά φεμινιστικές για μια πολιτεία που σταυρώνει τα νεαρά κορίτσια των σκλάβων. Από την πύλη βγαίνει ένας μόνος ιππέας, κάφρος επιπλέον γιατί κατουράει μπροστά στην Καλίσι σε ένδειξη χλευασμού. Αλλά η Ντάνι δεν τα σηκώνει αυτά. Θέλει να μιλήσει στους πολίτες της Μιρίν. Αλλά πρώτα κάποιος πρέπει να κάνει αυτόν το γελοίο να σκάσει. Την ευθύνη παίρνει ο Νταάριο Ναχάρις φυσικά, πεζή μπροστά στον άλλο με το άλογο και της κλείνει και το μάτι τσίφτικα. Μ’ ένα μαχαίρι ρίχνει το άλογο, μ’ ένα δρεπάνι σκοτώνει τον αναβάτη, η Ντάνι νιώθει ένα hotness να την κατακλύζει, φαίνεται στο βλέμμα της. Κι ο Νταάριο κατουράει κι αυτός προς τη Μιρίν, μία σου και μία μου, για την Κυρά του. Και τώρα η Ντενέρις μιλά, όχι στους άρχοντες της Μιρίν, αλλά στους σκλάβους και τους λέει ότι ήρθε για να τους απελευθερώσει, να τους πάρει μαζί της, να ζήσουν ελεύθεροι, όπως έκανε στις δυο πόλεις που «επισκέφτηκε» νωρίτερα. Και τους έχει ένα δώρο, σκηνή εξίσου θεαματική με την επίθεση των Δράκων στην προηγούμενη σεζόν. Με καταπέλτες πετά στους τοίχους της πόλης ξύλινα βαρέλια, που σπάνε κι αποκαλύπτουν το περιεχόμενό τους, όλα τα περιλαίμια των κοριτσιών – σκλάβων που συνάντησε σταυρωμένα στο δρόμο της για τη Μιρίν. Οι σκλάβοι τ’ αγγίζουν σκεφτικοί. Τέλος του επεισοδίου, απελευθέρωση την επόμενη φορά.

Διαβάστε περισσότερα για το «Game of Thrones» εδώ και ραντεβού την ερχόμενη Τρίτη, στις 23.30, για το τέταρτο επεισόδιο του τέταρτου κύκλου της σειράς!

Προηγούμενα επεισόδια:

Δείτε το επίσημο preview του επεισοδίου 404 παρακάτω: