Industry

We have a deal! Οι σεναριογράφοι της Αμερικής ετοιμάζονται να σταματήσουν την απεργία τους

στα 10

Μετά από 146 μέρες απεργίας οι σεναριογράφων της Αμερικής φαίνεται πως έφτασαν σε μια συνεννόηση με τα στούντιο.

We have a deal! Οι σεναριογράφοι της Αμερικής ετοιμάζονται να σταματήσουν την απεργία τους

146 μέρες. Τόσες χρειάστηκαν για να φτάσουν οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ σε μια κάποια, αρκετά για εκείνους σημαντική, συμφωνία στα πιο σημαντικά σημεία με τους παραγωγούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) έστειλε με email στους αρχηγούς της απεργίας με τα νέα το βράδυ της Κυριακής και λίγο μετά η διαπραγματευτική επιτροπή του ενημέρωσε όλα τα μέλη. «Εχουμε καταλήξει σε μια δοκιμαστική συμφωνία για ένα νέο συμβόλαιο του 2023, που σημαίνει μια συμφωνία επί της αρχής σε όλα τα σημεία του με την επιφύλαξη της σύνταξης του τελικού συμβολαίου της συμβάσεως. Μπορούμε να πούμε, με μεγάλη υπερηφάνεια, ότι αυτή η συμφωνία είναι εξαιρετική — με σημαντικά κέρδη και προστασίες για τους σεναριογράφους σε κάθε τομέα των μελών».»

Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε μια προσωρινή τριετή συμφωνία την Κυριακή - η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη της WGA για να τεθεί σε ισχύ - αφού τα στούντιο απάντησαν στα αιτήματα της ένωσης την τελευταία στιγμή. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που επηρεάζει περίπου 11.500 μέλη της WGA δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά μάλλον θα αποκαλυφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμα: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την απεργία των σεναριογράφων στο Χόλιγουντ

wga

Στο μήνυμά της προς τα μέλη, η διαπραγματευτική επιτροπή του σωματείου ζήτησε υπομονή για την αποκάλυψη των ψιλών γραμμάτων της συμφωνίας. «Αυτό που απομένει τώρα είναι για το προσωπικό μας να διασφαλίσει ότι όλα όσα έχουμε συμφωνήσει κωδικοποιούνται στη γλώσσα της τελικής σύμβασης. Και παρόλο που ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις λεπτομέρειες του τι έχει επιτευχθεί μαζί σας, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέχρι τυπωθεί και το τελευταίο γράμμα της.»

Σίγουρα υπέροχα νέα, αλλά φυσικά το ότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία μπορεί να σημαίνει ότι σταμάτησαν οι διαδηλώσεις αλλά όχι και η ίδια η απεργία. Η συμφωνία θα πάει πρώτα στη διαπραγματευτική επιτροπή της ένωσης για ψηφοφορία, στη συνέχεια στο διοικητικό συμβούλιο της WGA West και στο συμβούλιο της WGA East για έγκριση, με τα δύο δημοψηφίσματα να έχουν προγραμματιστεί προσωρινά για την Τρίτη. Εάν πάρει το ΟΚ και τις δυο επιτροπές, τα συμβούλια θα ψηφίσουν επίσης εάν θα τερματιστεί η απεργία «σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα (που θα καθοριστεί) εν αναμονή της επικύρωσης», ανέφερε η διαπραγματευτική επιτροπή.

Πριν από τα νέα, η απεργία έφτανε σε διάρκεια ρεκόρ — η μεγαλύτερη διακοπή εργασίας της WGA διήρκεσε ποτέ για 154 ημέρες το 1988. Αν και η τρέχουσα απεργία εξακολουθεί να είναι τεχνικά σε εξέλιξη έως ότου τα μέλη ψηφίσουν για τον τερματισμό της, τα μέλη του σωματείου είχαν φυσικά κάθε λόγο για να το γιορτάσουν.