Φεστιβάλ / Βραβεία

7ο Φεστιβάλ WIFT GR: Εναρξη με λέξεις κλειδιά την ποσόστωση και την αλληλεγγύη

στα 10

Το 7ο Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο που διεξάγεται φέτος από τις 23 μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος άνοιξε αυλαία με λόγο πολιτικό, κινηματογραφικό, συλλογικό.

7ο Φεστιβάλ WIFT GR: Εναρξη με λέξεις κλειδιά την ποσόστωση και την αλληλεγγύη

«Ξέρουμε πως και η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έμφυλης βίας και έμφυλης ανισότητας, μαθαίνουμε σχεδόν καθημερινά ειδήσεις που μας στεναχωρούν και γι’ αυτό είναι πολύτιμο κάθε εγχείρημα που έχει στον πυρήνα του το ζήτημα της έμφυλης ισότητας. Το Φεστιβάλ του WIFT.GR μέσα από την κινηματογραφική γλώσσα προσπαθεί να αναδείξει όψεις της έμφυλης καταπίεσης αλλά και της γυναικείας αλληλεγγύης.»

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου, μια από τις δύο παρουσιάστριες, μαζί με τη Στέλλα Ψαρουδάκη, της τελετής έναρξης του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έθεσε καίρια τους άξονες μιας διοργάνωσης που επικεντρώνει στη γυναίκα και το σινεμά, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα θέματα που αφορούν την κοινωνία και τη γενικότερη θέση της γυναίκας μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του WIFT GR, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στην επίσημη σελίδα του στο Instagram.

Η Στέλλα Ψαρουδάκη, με τη σειρά της, αναφέρθηκε στον αριθμό 50/50 που παρά τη θεσμοθέτησή του παραμένει κενό γράμμα.

«...και ενώ η ποσόστωση 50/50 επιβάλλεται από τον νόμο 2839 ήδη από το 2000, για τη νόμιμη συγκρότηση και σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων, δυστυχώς, όπως και πολλοί άλλο νόμοι, δεν εφαρμόζεται.»

μαρκέλλα Στέλλα Ψαρουδάκη, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Μιρέλλα Λεγάκη

Το Φεστιβάλ που μετράει φέτος επτά χρόνια ζωής επικεντρώνεται φέτος στη θεματική «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» και εστιάζει σε Ελληνίδες γυναίκες - επαγγελματίες του κινηματογράφου, από όλες τις ειδικότητες, που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου την τελευταία πενταετία. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να παρουσιαστεί συγκεντρωμένη στην Ελλάδα η καλλιτεχνική εργασία γυναικών του κινηματογράφου που έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις την τελευταία πενταετία (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, αλλά και στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας κ.ά.).

Οπως ανέφερε η Μιρέλλα Λεγάκη, υπεύθυνη προγράμματος του Φεστιβάλ : «Θα προβληθούν ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους τις οποίες υπογράφουν ή στις οποίες έχουν συμμετοχή Ελληνίδες σκηνοθέτριες, σκηνογράφοι, διευθύντριες φωτογραφίας, ηθοποιοί, μοντέζ κ.λπ. Γνωρίζουμε πολύ καλά, δυστυχώς, πως οι γυναίκες έχουν λιγότερες ευκαιρίες να καταξιωθούν, πολύ συχνά το έργο τους υποτιμάται και δεν υποστηρίζονται όπως θα πρέπει. Οπότε, η φετινή θεματική, λειτουργεί και ως αναγνώριση της γυναικείας παρουσίας και του γυναικείου βλέμματος. Και για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται διαγωνιστικό τμήμα για ταινίες μικρού μήκους από Ελληνίδες δημιουργούς.»

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο.

wift Κατερίνα Κασκανιώτη

Στην ομιλία της η Κατερίνα Κασκανιώτη, Πρόεδρος του WIFT.GR μίλησε για τις δράσεις του δικτύου, αλλά και την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οταν έγινα μέλος στο WIFT GR δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γνώριζα τόσo καταπληκτικές γυναίκες , τόσo ταλαντούχες δημιουργούς και το σημαντικότερο ότι όλες ανεξαιρέτως θα με έκαναν να νιώσω την δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Η δράση του WIFT GR στην Ελλάδα αλλά και η δυναμική του παρουσία στο διεθνές δίκτυο WIFTI (Women in Film and Television International) , έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα και πολλές από τις δράσεις μας έχουν υιοθετηθεί από άλλα μέλη του δικτύου. Εχω την τιμή να είμαι μέλος του ΔΣ WIFTI και είναι πραγματική εμπειρία οι συσκέψεις όπου εκπρόσωποι από 50 χώρες του κόσμου ανταλλάσσουν απόψεις για την ισότητα στον επαγγελματικό χώρο. Πόσο διαφορετικά ειναι τα πράγματα από πχ την Σουηδία στη Νιγηρία και από το Ισραήλ στη Νέα Υόρκη...

Το βασικότερο όμως είναι ότι η φωνή μας γίνεται ένα με τις φωνές του διεθνούς δικτύου WIFTI και ο στόχος κοινός και ξεκάθαρος. ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον ευρύτερο οπτικοακουστικό χώρο.

Και όταν λέμε ισόρροπη εκπροσώπηση εννοούμε γυναίκες σε υψηλές θέσεις και κέντρα αποφάσεων. Προφανώς και δεν ζητάμε να δοθούν χαριστικά αυτές οι θέσεις. Στο WIFT όμως αυτό που προσπαθούμε είναι να αναδείξουμε , να υποστηρίξουμε και να εκπαιδεύσουμε τις νέες γυναίκες. Να γίνουν καλύτερες ώστε με την αξία τους να διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις.

Κάποιες από τις δράσεις μας είναι τα σεμινάρια, συζητήσεις, mentoring , ενεργοποίηση μέσω κοινωνικών δικτύων και βέβαια το ετήσιο φεστιβάλ μας."

Ευχαριστούμε πολύ τους άντρες που σέβονται και εκτιμούν τις συνεργάτριες τους. It takes two to tango και η ισότητα , εύθραυστη και παρεξηγημένη πολλές φορές , χρειάζεται και τις δύο πλευρές να δείχνουν κατανόηση και αποδοχή.»

wift H ομάδα του «Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη

wift

Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε η αθηναϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας της Χριστίνας Ιωακειμίδη «Μέντιουμ», που φτάνει σιγά σιγά στις αίθουσες μετά την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του, ένα πορτρέτο μιας 13χρονης εν μέσω ενός αθηναϊκού καυτού καλοκαιριού, έδωσε το στίγμα μιας γραφής που κοιτάζει τη γυναίκα ακριβώς στο εδώ και τώρα της διαρκούς ενηλικίωσής της.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του WIFT GR, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στην επίσημη σελίδα του στο Instagram.


Δείτε παρακάτω στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης του 7ου Φεστιβάλ WIFT GR 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο.

wift

μαλέα

μαλέα

wift

wift

Λίγα λόγια για το δίκτυο WIFT GR | Women in Film and Television Greece:

Το WIFT GR είναι το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.Το WIFT GR αναδεικνύει το έργο των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενδυναμώνει τις γυναίκες φωτίζοντας τα επιτεύγματά τους, προσφέρει υπηρεσίες επιμόρφωσης και πρόσβαση σε μια υποστηρικτική κοινότητα ομοίων που δρα υπέρ των συμφερόντων των γυναικών.

7ο Φεστιβάλ WIFT GR «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» | Γυναίκες Χωρίς Σύνορα | 23 - 26 Νοεμβρίου 2023 Ταινιοθήκη της Ελλάδας | Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι, 2103609695 | Η είσοδος στις προβολές και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη. | Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στο επίσημο site του WIFT GR, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στην επίσημη σελίδα του στο Instagram.

wife