Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2019: Το «Pelican Blood» καταγράφει μια εφιαλτική εκδοχή της μητρότητας

στα 10

Η ταινία της Κάτριν Γκέμπε που άνοιξε το τμήμα Orizzonti του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι ένα απροσδόκητο μείγμα οικογενειακού δράματος και ψυχολογικού τρόμου.

Βενετία 2019: Το «Pelican Blood» καταγράφει μια εφιαλτική εκδοχή της μητρότητας

Η δεύτερη μεγάλου μήκους της γερμανίδας σκηνοθέτη που με το ντεμπούτο της «Nothing Bad Can Happen» συμμετείχε στο Ενα Κάποιο Βλέμμα των Καννών το 2013, δανείζεται τον τίτλο της και μια από τις βασικές θεματικές της από τον θρησκευτικό συμβολισμό της εικόνας ενός θηλυκού πελεκάνου που ταΐζει τα νεκρά παιδιά της με το αίμα της, φέρνοντάς τα πίσω στη ζωή.

Η εικόνα μια παραβολή για την μητρική αγάπη συμβολίζει την θυσία και αποτελεί ένα ιδανικό leitmotif στην ιστορία της Βίμπκε μιας γυναίκας που μεγαλώνει μόνη της την υιοθετημένη κόρη της και η οποία μετά από χρόνια αναμονής έχει την ευκαιρία να υιοθετήσει ένα ακόμη κοριτσάκι από την Βουλγαρία εκπληρώνοντας μια δική της επιθυμία αλλά και μια λαχτάρα της κόρης της.

Δείτε ακόμη: Βενετία 2019: Η Λουκρέσια Μαρτέλ έχει κάτι να πει για τον Ρόμαν Πολάνσκι

pelican blood 607

Ομως όταν το πανέμορφο πεντάχρονο κορίτσι βρεθεί στο οικογενειακό περιβάλλον γρήγορα τόσο η μητέρα του όσο και η αδελφή του θα ανακαλύψουν ότι αυτό που έμοιαζε με συστολή, φόβο και αδυναμία να διαχειριστεί τα τραύματα μιας ζωής σε ορφανοτροφειο και την απόρριψη των ανάδοχων οικογενειών, είναι κάτι πιο βαθύ και σκοτεινό.

Η μικρή είναι ανίκανη να χτίσει οποιονδήποτε συναισθηματικό δεσμό με την καινούρια της οικογένεια, γίνεται όλο και πιο επιθετική, εν δυνάμει επικίνδυνη. Ομως η Βίμπκε αποφασισμενη να μην εγκαταλείψει τα όπλα και σίγουρη ότι η αγάπη και η επιμονή μπορεί να «γιατρέψει» την μικρή της κόρη θα δοκιμάσει τα πάντα για να την κάνει να ξεπεράσει τα προβλήματά της.

Δείτε ακόμη: Sala Web 2019: Δείτε επιλεγμένες ταινίες από το Φεστιβάλ Βενετίας στο σπίτι σας!

pelican blood 607

Και στην πορεία θα αφεθεί σε μια σειρά από πράξεις που ξεκινούν από την τρυφερότητα και διασχίζουν όλο το φάσμα συναισθημάτων έως το αληθινά τρομακτικό, βάζοντας σε κίνδυνο την οικογένεια, την δουλειά της ακόμη και την ίδια της την λογική.

Με μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία από την Νίνα Χος στο κέντρο του, το φιλμ της Γκέμπε οδηγεί μια ιστορία που θα αποτελούσε την καρδιά ενός «κοινωνικά ευαισθητοποιημένου» φιλμ σε απροσδόκητες διαδρομές φέρνοντάς το στην περιοχή του σινεμά τρόμου αλλά αρνούμενη να υποκύψει στα κλισέ που υπονομεύουν συχνά τις ταινίες του είδους.

pelican blood 607

Αντίθετα μιλά για την εμμονική φύση της (μητρικής) αγάπης, το σύνδρομο του σωτήρα, τον τρόπο που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει τα μελη της που αδυνατούν να χωρέσουν στους κανόνες της, το πόσο εύκολο είναι να χαθεί η ισορροπία σε μια οικογένεια σε μια σχέση αλλά η ψυχολογική ισορροπία ενός μας.

Θυμίζοντας το φετινό (επίσης γερμανικό) «System Crasher» που αφηγείται επίσης την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που είναι ανίκανο να χωρέσει στις προσδοκίες των άλλων από εκείνη, το «Pelican Blood» χτίζει στην πορεία κάτι πιο σύνθετο κι ενδιαφέρον, μια ταινία που δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τις προσδοκίες του θεατή και με τα όρια του όποιου κινηματογραφικού είδους.

Διαβάστε ακόμη: Βενετία 2019: Αυτές είναι οι 21 ταινίες που διεκδικούν (με αξιώσεις) τον φετινό Χρυσό Λέοντα

pelican blood 607

Το Flix βρίσκεται στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και θα σας μεταφέρει κάθε λεπτό όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.