Buzz

Το βιβλίο του Tass

στα 10

Ενας ολόκληρος συναρπαστικός, άγνωστος κόσμος ενός καλλιτέχνη που οφείλει να ανακαλυφθεί, ζωντανεύει σε μια έκδοση αφιερωμένη στον Γιώργο Τασιούλα.

Το βιβλίο του Tass

O Γιώργος Τασιούλας (ή Τass ή αντιπρόεδρος της «σαουντρακικής κοινότητας») γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσε στο Μόναχο της Γερμανίας. Αν και έγινε δεκτός στη σχολή Καλών Τεχνών τόσο του Μονάχου όσο και της Αθήνας, καθώς και στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (με υποτροφία), αποφάσισε να μην παρακολουθήσει καμία από τις σχολές.

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του με τον κινηματογράφο ήταν στα γυρίσματα της ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη «Θα σε δω στην Κόλαση, Aγάπη μου» (1999), όπου δούλεψε ως β’ βοηθός σκηνοθέτη. Η στενή συνεργασία του με τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό συνεχίστηκε και στην επόμενη ταινία του, «Ο χαμένος τα παίρνει όλα» (2002), καθώς σχεδίασε τα storyboard αλλά επίσης δούλεψε στη σκηνογραφική ομάδα δίπλα στη Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες σχεδίαζε ασταμάτητα storyboard, αφίσες, τίτλους, concept design και artwork για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ελληνικές και ξένες τηλεοπτικές σειρές και διαφημιστικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιους τίτλους: «Σκηνοθετώντας τη κόλαση» και «Dream Toy» του Χρήστου «Μάνσον» Χουλιάρα, «Τετάρτη 04:45» του Αλέξη Αλεξίου, «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, «Interruption» του Γιώργου Ζώη, «Μαριονέτες» του Παντελή Καλατζή, «Largo» του Στέργιου Πάσχου, «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη, «Ο γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη. Ανάμεσα στις τελευταίες δουλειές του ήταν τα storyboard για τις τηλεοπτικές σειρές «42οC» και «Καρτ Ποστάλ», καθώς και για τις ταινίες «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα και «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο» του Γιάννη Βεσλεμέ.

Ο Γιώργος Τασιούλας έφυγε την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, αργά το βράδυ, σε ηλικία 51 ετών.

τασσ τασσΣχέδια και σημειώσεις του Γιώργου Τασιούλα από το «The Tass Book»

To επίσημο βιογραφικό του Γιώργου Τασιούλα δίνει μόνο μια μικρή «εικόνα» από ένα ανεξερεύνητο σύμπαν ενός καλλιτέχνη που ήταν πολλά περισσότερα από τον άνθρωπο που έδωσε νόημα στην έννοια storyboards στην Ελλάδα, έναν φανατικό του σινεμά, των soundtracks, του σύμπαντος μέσα και έξω από τη μεγάλη οθόνη.

Ο αποχαιρετισμός της κινηματογραφικής κοινότητας - όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, αλλά και όσων δεν πρόλαβαν - τον Απρίλιο του 2021, συμπληρώνεται τώρα από μια υπέροχη έκδοση, το The Tass Book: Τhe Art of Storyboard, σε συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και της Marni Films, που περιλαμβάνει κείμενα συνεργατών του Γιώργου Τασιούλα (Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου, Αλέξης Αλεξίου, Γιάννης Βεσλεμές, Πάνος Χ. Κούτρας κ.ά), αλλά και πολύτιμα κομμάτια από το προσωπικό του «άλμπουμ», φτιαγμένο από λέξεις, απόκοσμες εικόνες, σχέδια που ζωντανεύουν σαν να είναι ήδη σινεμά.

tass Από το «Ο Χαμένος τα Παίρνει Ολα» του Νίκου Νικολαΐδη

τασσ Παίζοντας με το «Seven» του Ντέιβιντ Φίντσερ

τασσ Από το «Dodo» του Πάνου Χ. Κούτρα

τασσ Από το «Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη

τασσ Από το επερχόμενο «Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο» του Γιάννη Βεσλεμέ


To The Tass Book: The Art of Storyboard έκανε την «πρεμιέρα» του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με ομιλητές τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου, τον σκηνοθέτη Πάνο Χ. Κούτρα και τον Γιάννη Καρλόπουλο που επιμελήθηκε την έκδοση. Στην Αθήνα, το βιβλίο, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 20.00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, με ομιλητές τους φίλους του σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου και Γιάννη Βεσλεμέ, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΕΚΚ, σκηνοθέτη Μάρκο Χολέβα και τον Γιάννη Καρλόπουλο. Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Έφη Παπαζαχαρίου. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Νίκου Νικολαΐδη «Ο Χαμένος Τα Παίρνει Ολα» για την οποία ο Tass σχεδίασε τα πρώτα του storyboards.

τασσ