Buzz

Ας βοηθήσουμε όλοι για να ολοκληρωθεί η τελευταία ταινία του Ορσον Γουέλς

στα 10

Η τελευταία ημιτελής ταινία του Ορσον Γουέλς «The Other Side of the Wind» ζητάει τη βοήθεια του κοινού για να ολοκληρωθεί. Είστε έτοιμοι να βοηθήσετε για να γραφτεί κινηματογραφική ιστορία;

Ας βοηθήσουμε όλοι για να ολοκληρωθεί η τελευταία ταινία του Ορσον Γουέλς

Μετά από μια μακρά περίοδο στην Ευρώπη, ο Ορσον Γουέλς επέστρεψε το 1970 στο Χόλιγουντ προκειμένου να γυρίσει μια ταινία για το ίδιο το σινεμά, πράγμα που φυσικά τον βρήκε να αντιμετωπίζει μια σειρά από εμπόδια. Τα γυρίσματα του «The Other Side of the Wind» ολοκληρώθηκαν, αλλά ο Γουέλς δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει το μοντάζ, με την ταινία να μένει για πάντα στο συρτάρι ως το ημιτελές τελευταίο φιλμ που θα θύμιζε για πάντα την τραγική κατάληξη του οράματος ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών.

Κεντρικός πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν ο σκηνοθέτης Τζον Χιούστον, ο οποίος ερμήνευε έναν ιδιόρρυθμο... σκηνοθέτη που ερχόταν σε απίθανες ρήξεις με τους διευθυντές των στούντιο για να μπορέσει να ολοκληρώσει μία ταινία του όπως αυτός ήθελε. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις του Ορσον Γουέλς πως το φιλμ δεν ήταν «αυτοβιογραφικό», μοιάζει δύσκολο να αγνοήσει κανείς τις αναλογίες που βρήκαν τον Γουέλς να δοκιμάζεται σχεδόν σε όλη την καριέρα του από τα εμπόδια που του έβαζε η βιομηχανία σε κάθε του ταινία - από αυτές που ολοκληρώθηκαν και τις άλλες που δεν κατάφεραν να γίνουν πραγματικότητα ποτέ.

Διαβάστε ακόμη: Οι καλύτερες ταινίες όλων των εποχών κατά τον Ορσον Γουέλς

The Other Side of the Wind 607

Τον Οκτώβριο του 2014 ανακοινώθηκε πως η Royal Road Entertainment αγόρασε τα δικαιώματα του «The Other Side of the Wind» και στόχευε η πρεμιέρα της ταινίας να συμπέσει με την 100η επέτειο από τη γέννηση του Ορσον Γουέλς: στις 6 Μαΐου του 2015. Για να μπορέσει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα, η Royal Road έπρεπε να διαπραγματευτεί με την Ογια Κοντάρ (συνεργάτη και σύντροφο του Γουέλς στα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του), την κόρη και μοναδική του επίσημη κληρονόμο Μπεατρίς Γουέλς και τον Μεχντί Μπουσχρί, γαμπρό του... σεΐχη του Ιράν (επενδυτή της ιρανο-γαλλική εταιρίας παραγωγής L’Astrophore) καθώς ο Γουέλς για να μπορέσει να γυρίσει την ταινία είχε καταφύγει σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησεις (από τηλεοπτικούς σταθμούς, μέχρι ιρανικά κεφάλαια). Μάλιστα λέγεται ότι ο καυγάς του με τον Μπουσχρί, οδήγησε τον τελευταίο να κατάσχει πάνω από 1.000 μπομπίνες αρνητικού, το οποίο είχε αποθηκεύσει κάπου στο Παρίσι.

Ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, από τους μεγαλύτερους σινεφίλ αυτού του κόσμου και πρωταγωνιστής μαζί με τον Τζον Χιούστον στο φιλμ, ανέλαβε προσωπικά την αποκαταστάστη της ταινίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορσον Γουέλς και σε στενή συνεργασία με τον παραγωγό Φρανκ Μάρσαλ. «Εχουμε τις αναλυτικές σημειώσεις του Ορσον», είχε δήλωσει στους New York Times ο Μάρσαλ τον Οκτώβριο που μας πέρασε. «Υπάρχουν κάποιες σκηνές που δεν έχουν ολοκληρωθεί, λείπει εντελώς και πρέπει να προστεθεί μουσική, όμως θα το τελειώσουμε! Τα μόνο καλά νέα για το πέρασμα τόσων χρόνων είναι ότι έχουμε την τεχνολογία με το μέρος μας...»

Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ για το «The Other Side of the Wind».

The Other Side of the Wind 607

Σήμερα, η ολοκλήρωση του «The Other Side of the Wind» βρίσκεται όμως και πάλι στον αέρα. Η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ορσον Γουέλς πέρασε, με την ταινία να εναποθέτει όλες τις τις ελπίδες στον κόσμο. Σε ένα γύρισμα της μοίρας που ίσως θα διασκέδαζε πολύ ο ίδιος ο Γουέλς, μια καμπάνια στην πλατφόρμα crowdfunding indie gogo προσκαλεί όλους εμάς να γράψουμε κινηματογραφική ιστορία συμμετέχοντας στη μεγάλη προσπάθεια να δούμε κάποια στιγμή το «The Other Side of the Wind» στη μεγάλη οθόνη. Δεν αξίζει τον κόπο;


Διαβάστε ακόμη: