Buzz

Scarface: Ετοιμάζεται remake

στα 10

«Say hello to my little friend». Ξανά; H Universal ετοιμάζει ένα σύγχρονο remake του «Σημαδεμένου», της κλασικής γκανγκστερικής ιστορίας που έχει ήδη μεταφερθεί στην οθόνη δύο φορές: το 1932 από τον Χάουαρντ Χοκς και το 1983 στην φημισμένη εκδοχή του Μπράιαν Ντε Πάλμα με τον Αλ Πατσίνο στον κεντρικό ρόλο. Μα... ποιος θα τολμήσει;

Scarface: Ετοιμάζεται remake

To 1929 κυκλοφόρησε το αστυνομικό μυθιστόρημα «Scarface: The Shame of the Nation» από τον Αρμιταζ Τρέιλ, ο οποίος εξιστορούσε την άνοδο του θρυλικού Αλ Καπόνε στην εξουσία. Το 1932, ο Χάουαρντ Χοκς το γύρισε σε ταινία διασκευάζοντας όμως την ιστορία ως το μεγάλο ξεκαθάρισμα δύο συμμοριών στο μαφιόζικο περιθώριο του Λος Αντζελες.

Και το 1983 ήρθε ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος σε σενάριο Ολιβερ Στόουν παρουσίασε στο ασυνήθιστο τότε κοινό μία αποκαλυπτική, αιματοβαμμένη 170λεπτη ανάγνωση του αμερικανικού ονείρου που θέλει τον Κουβανό μετανάστη Τόνι Μοντάνα να καταφθάνει στο Μαΐάμι και σταδιακά να μεταμορφώνεται σε μεγαλέμπορα μαφιόζο στη χώρα του καπιταλισμού, της βίας και της κόκας.

Η ταινία έχει μείνει μέσα στα χρόνια ως έμβλημα των crime movies, απογείωσε την δημοτικότητα του ειδώλου Αλ Πατσίνο και ξεκίνησε την καριέρα της ξανθιάς, παιδούλας τότε, Μισέλ Φάιφερ.

Σήμερα η Universal ανακοίνωσε τα σχέδιά της για «μία νέα, σύγχρονη ανάγνωση της ιστορίας». Ο Μάρτιν Μπρέγκμαν, παραγωγός και της ταινίας του 83, ξεκαθάρισε ότι το νέο φιλμ δε θα είναι ούτε remake, ούτε sequel, αλλά θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής. Το μόνο στοιχείο που θα παραμείνει ίδιο είναι αποτύπωση της διαφθοράς του αμερικανικού ονείρου - ως η άνοδος του περιθωριακού αντιήρωα στην πυραμίδα του εγκλήματος και της απόλυτης εξουσίας.

Κι ενώ ένα τεράστιο «γιατί;» ουρλιάζει μέσα μας, αναρωτιόμαστε με ανησυχία τι εθνικότητας θα είναι τώρα ο «Σημαδεμένος». Το 1932, η άνοδος της ιταλικής μαφίας, τον είχε μετατρέψει σε Αντόνιο «Τόνι» Μόντε. 1983, ο Στόουν είχε εμπνευστεί από την φρέσκια τότε απόφαση του Φιντέλ Κάστρο να επιτρέψει σε 125.000 Κουβανούς (πρώην φυλακισμένους και ψυχικά ασθενείς) να εγκαταλείψουν τον υπό περιορισμό νησί (μεγάλη μερίδα των οποίων βγήκαν παράνομα στις ακτές του Μαϊάμι).

Ελπίζουμε να μη δούμε τον νέο Τόνι με ισλαμικό τουρμπάνι...

Να θυμίσουμε ότι λίγες μέρες πριν κυκλοφόρησε η blu-ray επετειακή έκδοση του «Σημαδεμένου», για την οποία το καλοκαίρι στήθηκε στο Χόλιγουντ ένα μεγάλο πάρτι με reunion του καστ. Δείτε φωτογραφίες και video της βραδιάς.