Industry

Ηχησαν τα τύμπανα του πολέμου. Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας

στα 10

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ηθοποιών και στούντιο να έχουν χτυπήσει τοίχο, το Σωματείο Αμερικάνων Ηθοποιών (SAG) κατεβαίνει σε απεργία διαρκείας.

Ηχησαν τα τύμπανα του πολέμου. Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας

To Χόλιγουντ είναι πλέον ένα καζάνι που βράζει. Μετά τους σεναριογράφους, οι οποίοι απεργούν για πάνω από δυο μήνες, και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία διαρκείας από την Παρασκευή 14 Ιουλίου το πρωί.

Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων, μιας και τα συμβόλαιά τους με τα στούντιο έληγαν την 31 Ιουνίου (παίρνοντας μια μικρή παράταση ως και τις 12 Ιουλίου στην προσπάθεια να επιτευχθούν καλύτερες διαπραγματεύσεις) το Σωματείο Αμερικάνων Ηθοποιών (SAG), αρνούμενοι τους επαχθείς όρους που προτείνουν τα στούντιο σε σχέση, μεταξύ άλλων, με τις αποζημιώσεις και τα πνευματικά δικαιώματα στις πλατφόρμες streaming, τις εργατοώρες στις οντισιόν και την χρήση της Τ.Ν., θα συνεδριάσει την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα) για να επιβεβαίωσει την απεργία.

Θα είναι η πρώτη απεργία ηθοποιών της βιομηχανίας του κινηματογράφου και της τηλεόρασης από το 1980 και η πρώτη φορά που ηθοποιοί και σεναριογράφοι απεργούν ταυτόχρονα από το 1960, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν πρόεδρος του SAG. Η απεργία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί.

Διαβάστε ακόμα: Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ ετοιμάζονται για απεργία

sag

Η πρόεδρος του SAG Φραν Ντρέστσερ είπε σε μια δήλωσή της πως «η SAG-AFTRA διαπραγματεύτηκε καλή τη πίστη και ήταν πρόθυμη να καταλήξει σε μια συμφωνία που να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των καλλιτεχνών, αλλά οι απαντήσεις της AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) στις πιο σημαντικές προτάσεις της ένωσης ήταν προσβλητικές και ασεβείς για τη μαζική συνεισφορά μας σε αυτόν τον κλάδο. Οι εταιρείες αρνήθηκαν να εμπλακούν ουσιαστικά σε ορισμένα θέματα και σε άλλα μας απέτρεψαν εντελώς. Μέχρι να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε με ενότητα, και εκ μέρους των μελών μας, να απεργήσουμε. Το συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα σήμερα το πρωί και θα λάβει την απόφασή του».

Αυτό σημαίνει πλέον πως όλες οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές θα παγώσουν τα γυρίσματά τους, ενώ η απεργία αναμένεται να επηρεάσει και τα διάφορα επικείμενα κινηματογραφικά φεστιβάλ και τις κινηματογραφικές πρεμιέρες, μιας και οι ηθοποιοί απαγορεύεται να παραβρεθούν σε αυτά για να προωθήσουν τις ταινίες τους. Μάλιστα η σημερινή πρεμιέρα του «Oppenheimer» στο Λονδίνο έχει ήδη μεταφερθεί μια ώρα νωρίτερα έτσι ώστε οι ηθοποιοί να μπορέσουν να πάνε σε αυτήν πριν αρχίσει η απεργία.