Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρεμιέρα στο Σαν Σεμπαστιάν για το ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε για τον Τζορτζ Χάρισον

στα 10

Στο τμήμα Zabaltegi - Specials του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν θα κάνει την πρεμιέρα του το «George Harrison: Living in the Material World» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Πρεμιέρα στο Σαν Σεμπαστιάν για το ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε για τον Τζορτζ Χάρισον

Γυρισμένο στα διαλείμματα του «Shutter Island», το «George Harrison: Living in the Material World» αποτελεί την άτυπη συνέχεια της ιστορίας του ροκ, όπως εδώ και χρόνια την αφηγείται ο Μάρτιν Σκορσέζε ξεκινώντας από το «The Last Waltz» για τους The Band του 1978 και συνεχίζοντας με τα «No Direction Home» για τον Μπομπ Ντίλαν το 2005 και το «Shine A Light» για τους Rolling Stones το 2008.

To φιλμ, παραγωγής του HBO, αφηγείται τη ζωή και το έργο του Τζορτζ Χάρισον ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια στο Λιβερπουλ, την επιτυχία που γνώρισε με τους Beatles, τα ταξίδια του στην Ινδία, την επιρροή της ινδικής κουλτούρας στη μουσική του και όλα αυτά μέσα από ανέκδοτο οπτικοακουστικό υλικό και συνεντεύξεις με τους Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Ρίνγκο Σταρ, Ερικ Κλάπτον, Γιόκο Ονο, Ερικ Αϊντλ, Φιλ Σπέκτορ, Τομ Πέτι κ.ά,

Μετά το θάνατο του Χάρισον, το 2001, πολλοί ήταν αυτοί που προσέγγισαν την σύζυγο του, Ολίβια, για ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, αλλά αυτή αρνήθηκε υπακούοντας στην επιθυμία του Χάρισον να διηγηθεί ο ίδιος τη ζωή του μέσω του οπτικοακουστικού του αρχείου. Οταν, όμως, συναντήθηκε με τον Σκορσέζε, του έδωσε τις ευλογίες της και κράτησε τη θέση του παραγωγού, γνωρίζοντας πως στα χέρια του μεγάλου σκηνοθέτη η μνήμη του συζύγου της βρισκόταν σε καλά χέρια.

Οσο για τον τίτλο του ντοκιμαντέρ, που θα κάνει την πρεμιέρα του στα πλαίσια του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, αυτός βασίζεται στον τίτλο του ομώνυμου άλμπουμ του Χάρισον από το 1973 αλλά και στην ομώνυμη συλλογή από φωτογραφικό και άλλο ανέκδοτο υλικό που κυκλοφόρησε φέτος σε επιμέλεια της Ολίβια Γουάιλντ και εισαγωγή από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

«Eίναι ένα θέμα που με απασχολούσε πάντοτε...», δηλώνει ο Σκορσέζε, «Οσο περισσότερο βρίσκεσαι στον υλικό κόσμο, τόσο προσπαθείς να βρεις την ηρεμία και να μην αποσπάσαι από τα φυσικά στοιχεία που βρίσκονται γύρω σου. Η μουσική του Τζορτζ ήταν πολύ σημαντική για μένα και γι'αυτό ενδιαφέρθηκα για να διηγηθώ το ταξίδι του ως καλλιτέχνη. Η ταινία είναι μια εξερεύνηση» .