Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτές είναι οι ταινίες που διαγωνίζονται στο 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

στα 10

Δώδεκα ταινίες που καταγράφουν την Ευρώπη σήμερα, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Αυτές είναι οι ταινίες που διαγωνίζονται στο 36ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ταινίες από κάθε γωνιά της Ευρώπης, συν δύο ελληνικές και δύο κυπριακές αποτελούν το φετινό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 36ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που επιστρέφε φέτος από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 6 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους Ελλη και Ανδόρα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στις σελίδες του στο Facebook, και το Instagram.

hibernate

Αν Επεφτα σε Χειμερία Νάρκη του Ζολζαργκάλ Πουρεβντάς

Μογγολία, Γαλλία, Ελβετία, Κατάρ – 2023 – Έγχρωμη – 96’ | Ενα φτωχό αλλά περήφανο έφηβο αγόρι, ο Ούλζι, αποφασίζει να κερδίσει έναν διαγωνισμό Φυσικής για μια υποτροφία, αλλά η αναλφάβητη μητέρα του βρίσκει δουλειά στην επαρχία και τον αφήνει με τα αδέρφια του στη μέση του χειμώνα. | Υποψηφιότητα για Βραβείο στο Τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, Συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάο Πάολο.

milk

Γάλα της Στέφανι Κολκ

Ολλανδία – 2023 – Έγχρωμη – 96’ | Τι γεύση έχει το μητρικό φίλτρο; Tι διάρκεια ζωής έχει η θλίψη; Ποια είναι η ημερομηνία λήξης της απώλειας; Το μωρό της Ρόμπιν πεθαίνει κατά την κύηση, αλλά η ίδια αρχίζει να παράγει γάλα ακατάσχετα. Καθώς δεν της κάνει καρδιά να το πετάξει, θα αναζητήσει τρόπους να το δωρίσει – μόνο που αυτό αποδεικνύεται πιο δύσκολο απ’ ό,τι περίμενε. Μπουκάλια γεμάτα με γάλα θα αρχίσουν να συσσωρεύονται στον καταψύκτη της, περιπλέκοντας τη ζωή της και τις σχέσεις της. | Συμμετοχή και υποψηφιότητα για βραβείο στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, της Ζυρίχης, της Βαρσοβίας και του Μπορντό.

Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα Κύρος Παπαβασιλείου

Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα του Κύρου Παπαβασιλείου

Κύπρος, Ελλάδα – 2023 – Έγχρωμη – 91’ | Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος αλλάζει αυθαίρετα, η σχέση της Πηνελόπης και του Ισίδωρου δοκιμάζεται καθώς οι ατομικές και κοινές αναμνήσεις του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος αλλάζουν αδιάκοπα. | Παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Κοινού Film Forward στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

μονοκατοικία

Μονοκατοικία του Ιωακείμ Μυλωνά

Κύπρος, Ελλάδα – 2023 – Έγχρωμη – 89’ | Ενας μικροκλέφτης μπαίνει σε ένα σπίτι χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό ανήκει σε έναν συνταξιούχο αστυνομικό. Σύντομα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι εξουσίας.

paradise is burngin

Ο Παράδεισος Φλέγεται της Μίκα Γκούσταφσον

Σουηδία, Ιταλία, Δανία, Φινλανδία – 2023 – Έγχρωμη – 108’ | Τρεις αδερφές ηλικίας 7 έως 16 ετών ζουν μόνες μετά την εξαφάνιση της μητέρας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες απαιτούν μια οικογενειακή συνάντηση, η μεγαλύτερη αδερφή Λάουρα σχεδιάζει να βρει ένα άτομο να καλύψει το κενό στη θέση της μητέρα των τριών κοριτσιών. | Δύο βραβεία στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Συμμετοχές και στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγου, του Σάο Πάολο και του Λονδίνου.

oceans

Οι Πραγματικές Ηπειροι είναι οι Ωκεανοί του Τομάσο Σανταμπρότζιο

Ιταλία, Κούβα – 2023 – Ασπρόμαυρη – 119' | Σε μια Κούβα εγκλωβισμένη στο παράδοξο πάντρεμα της ομορφιάς με τον μαρασμό, τρεις γενιές-σύμβολα του χθες, του σήμερα και του αύριο, σημαδεύονται ανεξίτηλα από το όνειρο της μετανάστευσης και το κόστος της εξορίας. Μια ηλικιωμένη διαβάζει επιστολές του νεκρού συζύγου της από τον καιρό που εκείνος πολεμούσε το ’80 στην Ανγκόλα. Ένα ερωτευμένο ζευγάρι διαπραγματεύεται τον επικείμενο αποχωρισμό όταν η κοπέλα αποκτά βίζα εργασίας για την Ευρώπη. Δύο εννιάχρονοι αχώριστοι φίλοι ονειρεύονται να παίξουν παρέα για τους Yankees της Νέας Υόρκης. | Υποψηφιότητα για το Βραβείο Giornate degli Autori στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. | Στην πρεμιέρα της ταινίας, την Δευτέρα 4/12 στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ στις 19.15 θα παραστεί ο σκηνοθέτης της ταινίας, Tommaso Santambrogio

beginners

Οι Φρουροί της Φόρμουλας του Ντράγκαν Μπζέλογκρλιτς

Σερβία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία – 2023 – Έγχρωμη – 120’ | Το 1958, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δύο επιστήμονες, δύο κόσμοι και δύο ιδεολογίες βρέθηκαν αντιμέτωποι σε έναν αγώνα επιβίωσης στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Vinca κοντά στο Βελιγράδι. | Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, και δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Συμμετοχή σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως της Λιουμπλιάνας, του Ζάγκρεμπ, του Ταλίν και του Σάο Πάολο.

beginners

Σπιτικό για Αρχάριους του Γκόραν Στολέφσκι

Βόρεια Μακεδονία, Σουηδία, Κόσοβο, Πολωνία, Σερβία, Κροατία, ΗΠΑ, Αυστραλία – 2023 – Έγχρωμη – 107’ | Το παλιό αρχοντικό σπίτι της Ντίτα στους λόφους της πόλης των Σκοπίων μετατρέπεται σε ένα απρόσμενο καταφύγιο μιας ομάδας ατίθασων queer ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ο κυκλοθυμικός φίλος της, ο Τόνι, και ο καινούργιος σύντροφός του, ο κατά πολύ νεότερος Άλι. Όταν η σύντροφός της Ντίτα διαγιγνώσκεται με μια ανίατη ασθένεια, η συναισθηματικά απόμακρη Ντίτα αναγκάζεται να υποσχεθεί στη Σουάντα ότι θα μεγαλώσει τις δύο κόρες της – την αυθάδη μικρή Μία και την κυκλοθυμική έφηβη Βανέσα, η οποία επαναστατεί κάθε μέρα και περισσότερο. Όμως η Ντίτα δεν θέλει να γίνει μητέρα και τα κορίτσια δεν θέλουν να γίνουν κόρες της. Αλλά για να σώσει αυτή την αταίριαστη οικογένεια, η Ντίτα πρέπει να δράσει γρήγορα και ενδεχομένως να χρειαστεί να παντρευτεί τον μοναδικό διαθέσιμο άντρα στα πέριξ… | Queer Λέοντας στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και Αργυρό Q-Hugo στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο.

transit

Τράνζιτ του Κάρολου Ζωναρά

Ελλάδα – 2023 – Έγχρωμη, Ασπρόμαυρη – 82’ | Μετά το δυσεπίλυτο αίνιγμα του θανάτου τους, πατέρας και γιος συναντιούνται ξανά στο Tranzit, ένα φαντασιακό «επέκεινα» που ρυθμίζεται από αφηρημένες μαθηματικές αρχές και όπου οι νεκροί καλούνται να αποφασίσουν: να αποδεχτούν τη διαδικασία εξαΰλωσης ή να παραμείνουν σε απροσδιοριστία για πάντα.

mal viver

Mal Viver του Ζοάο Κανίζο

Πορτογαλία, Γαλλία – 2023 – Έγχρωμη – 127’ | Η ιστορία της ταινίας ακολουθεί πέντε γυναίκες που παλεύουν για τη σταθερότητα ενός ξενοδοχείου που κληρονόμησαν, ζώντας μια «παλιά και άλυτη σύγκρουση», με πολλές συζητήσεις που έχουν αναβληθεί και πολλά που μένουν να ειπωθούν μέσα σε μια οικογένεια. | Αργυρή Άρκτος στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Επίσης, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λας Πάλμας.

the big father

The Big Father του Κωνσταντίνου Στραγαλινού

Ελλάδα – 2023 – Έγχρωμη – 112’ | Ο Άγγελος, σκηνοθέτης στο επάγγελμα, θέλει να πραγματοποιήσει το όραμά του για τη δημιουργία της νέας του ταινίας, συλλαμβάνοντας μια παράξενη ιδέα. Αποφασίζει να γυρίσει την ταινία του στο ίδιο του το σπίτι, τοποθετώντας τον εαυτό του, την γυναίκα του και τα παιδιά του στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Ένας διεφθαρμένος παραγωγός σε συνεργασία με έναν ανερχόμενο όμιλο επιχειρήσεων εκμεταλλεύονται την οικονομική δυσχέρεια του Άγγελου, με σκοπό την προώθηση εταιρικών προϊόντων και την τοποθέτησή τους μέσα στο έργο. Τα παιδιά μετατρέπονται σε πειραματόζωα που συνεχώς δοκιμάζουν νέα προϊόντα, υποτίθεται για τις ανάγκες της μυθοπλασίας. Ο Αγγελος αρχίζει να κινηματογραφεί αλλόκοτες σκηνές που εκθέτουν τον ίδιο και την οικογένειά του, παίρνοντας σταδιακά έναν δρόμο χωρίς επιστροφή… | Συμμετοχή σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, όπως της Σάντα Κρουζ, της Στοκχόλμης και του Σαν Φρανσίσκο.

vasil

Vasil της Αβελίνα Πρατ

Ισπανία, Βουλγαρία – 2022 – Έγχρωμη – 93’ | Ο Βάσιλ είναι ένας Βούλγαρος μετανάστης που ζει στο δρόμο στην Ισπανία. Ευφυής και χαρισματικός, έχει εκπληκτικό ταλέντο στο σκάκι και στο μπριτζ, τόσο πολύ, μάλιστα, που παρά το γεγονός ότι είναι άστεγος, καταφέρνει να κάνει όνομα σε ένα αποκλειστικό και διάσημο κλαμπ της πόλης. | Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για τον Ivan Barnev στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαγιαδολίδ, όπου η ταινία ήταν υποψήφια για την Χρυσή Ακίδα. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας, ενώ διέπρεψε στα Βραβεία Μπερλάνγκα, όπου κέρδισε συνολικά επτά βραβεία, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στις σελίδες του στο Facebook, και το Instagram.

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2023