Industry

Η αμερικανική Ακαδημία ανοίγει τις πόρτες της στη διαφορετικότητα

στα 10

Από τον περασμένο Ιανουάριο και το σκάνδαλο των #WhiteOscars, η Ακαδημία Κινηματογράφου Αμερικής έκανε άλματα. Σήμερα υποδέχεται και την πρώτη φουρνιά νέων της μελών - ένα λιθαράκι προς τη διαφορετικότητα.

Η αμερικανική Ακαδημία ανοίγει τις πόρτες της στη διαφορετικότητα

Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές (από τον αποκλεισμό του «Selma» μέχρι τους κατάλευκους ηθοποιούς στις 4 πεντάδες), οι υποψηφιότητες των Οσκαρ ξεσκέπασαν την πραγματική μαγιά της Ακαδημίας που τα ψηφίζει: το 93% των μελών της Ακαδημίας είναι λευκοί και το 76% άνδρες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τα 63 χρόνια. Πόσο ανοιχτόμυαλα μπορούν να είναι τα Οσκαρ;

Διαβάστε αναλυτικά: Η Ακαδημία απολογείται για τις «λευκές» της οσκαρικές υποψηφιότητες

Kαι ήδη από το Γενάρη του 2016 η Πρόεδρος Σέριλ Μπουν-Αϊζακς δεσμεύθηκε για αλλαγές στη βάση του προβλήματος. «Δεν μπορώ να μη νιώθω πληγωμένη και θυμωμένη με τον αποκλεισμό της διαφορετικότητας στο σύνολο των υποχηφιοτήτων. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική συζήτηση και ήρθε η ώρα να την κάνουμε, με στόχο μεγάλες αλλαγές. Οι αλλαγές δεν είναι κάτι που η Ακαδημία δεν γνωρίζει. Στα 60ς και στα 70ς ο θεσμός άνοιξε τις πόρτες του σε νέους ανθρώπους για να μείνει ζωντανός και επίκαιρος. Το 2016 είναι υποχρεωτικό να κοιτάξουμε όλες τις θεματικές: φύλο, φυλή, εθνικότητα, σεξουαλική κατεύθυνση».

white oscars 607

Σήμερα λοιπόν, η πρώτη φουρνιά νέων μελών δείχνουν την κατεύθυνση προς αυτές τις αλλαγές: από τους 683, 46% είναι γυναίκες και 41% μη-λευκοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες κι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

Από τον νέο ήρωα του «Star Wars» franchise Τζον Μπογιέγκα, τις νέες γυναικείες φωνές Εμα Γουότσον και Αλίσια Βικάντερ, μέχρι τους μουσικούς Mary J. Blige και Will.i.am, και τους διεθνείς σκηνοθέτες, τον Βρετανό Κεν Λόουτς και τον Ιρανό Αμπάς Κιαροστάμι, η Ακαδημία καλωσόρισε νέο αίμα στις τάξεις της με την ελπίδα μίας πιο δίκαιης αποτύπωσης του ταλέντου στα Οσκαρ του 2017.

Η τάξη του 2016 καλωσόρισε επίσης 28 Οσκαρικούς νικητές και 90 υποψηφίους. Ανάμσα στα νέα μέλη, 283 δεν είναι αμερικανοί αλλά εκπροσωπούν 59 χώρες.

Για να δούμε. Θα έχουμε πιο δίκαια Οσκαρ στο μέλλον;

Διαβάστε επίσης: