Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Ντοκιμαντέρ

στα 10

To Flix μετράει αντίστροφα μέχρι την 96η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ, με προβλέψεις και προτιμήσεις σε κάθε κατηγορία.

Oscars 2024 | Οι Προβλέψεις του Flix: Ντοκιμαντέρ
The Eternal Memory

Οι υποψηφιότητες για το Οσκαρ Ντοκιμαντέρ φέτος είναι:

  • Bobi Wine: The People’s President των Μόουζες Μπουάγιο και Κρίστοφερ Σαρπ
  • The Eternal Memory της Μάιτε Αλμπέρντι
  • Four Daughters της Καουτέρ Μπεν Χανία
  • To Kill a Tiger της Νίσα Παχούτζα
  • 20 Days in Mariupol του Μίστισλαβ Τσερνόφ 



Χαρακτηριστικό στη φετινή πεντάδα για το Oσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ είναι πως κανένα από τα υποψήφια φιλμ δεν είναι αμιγώς αμερικάνικη παραγωγή. Για την ακρίβεια, οι ΗΠΑ, σαν συμπαραγωγός, συμμετέχουν σε ένα μόνο, το «Bobi Wine: The People’s President», που χρονογραφεί την καμπάνια ενός δημοφιλούς τραγουδιστή της Ουγκάντα για το προεδρικό αξίωμα της χώρας. Και μάλιστα μειοψηφικά, μιας και το αουτσάιντερ έχει γυριστεί κατά κύριο λόγο με βρετανικά κεφάλαια.

O δρόμος για τα Οσκαρ: Προγνωστικά, στατιστικά, ανατροπές, φαβορί και αουτσάιντερ στο ειδικό τμήμα του Flix για τα φετινά βραβεία Οσκαρ που ανανεώνεται συνεχώς

20 days in mariupol 20 Days in Mariupol

Από την άλλη, σύμφωνα με τα προγνωστικά, το παιχνίδι θα παιχτεί, όπως κάθε χρόνο, ανάμεσα σε πολυσυζητημένους τίτλους από το περυσινό Φεστιβάλ του Σάντανς: Το αυτονόητο εκ τίτλου και ιδιότητας σκηνοθέτη «20 Μέρες στη Μαριούπολη» του Ουκρανού ρεπόρτερ και πολεμικού ανταποκριτή Μίστισλαβ Τσερνόφ, κάτοχο του Βραβείου Κοινού στο Σάντανς, όπως και πρόσφατων διακρίσεων από BAFTA, Director’s Guild of America και National Board of Review, και το «Η Αιώνια Μνήμη» της Χιλιανής Μάιτε Αλμπέρντι, πάνω στη μάχη μιας φημισμένης ηθοποιού να συντηρήσει όσο το δυνατόν υγιέστερο το απειλούμενο από Αλτζχάιμερ μνημονικό του δημοσιογράφου συζύγου της, επίσης δαφνοστεφές από Σάντανς (Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής) και National Board of Review.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως και τα δύο ντοκιμαντέρ προβλήθηκαν φεστιβαλικά στην Ελλάδα στις περυσινές Νύχτες Πρεμιέρας, με την «Μαριούπολη», μάλιστα, να κερδίζει ειδική μνεία.

Κι αν από τα δύο φαβορί η «Μνήμη» ευνοείται για συγκινησιακούς της προσωπικής ιστορίας λόγους, τίποτα δεν αποκλείει την έκπληξη από τα άλλα δύο επίκαιρα statements της πεντάδας, τις βραβευμένες στις Κάνες και προβεβλημένες σε εμπορική διανομή στη χώρα μας «Τέσσερις Κόρες» από την Τυνησία, που μόλις απέσπασαν το Σεζάρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, και την καναδέζικη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο «Σκοτώνοντας έναν Τίγρη», γύρω από τον αγώνα μιας οικογένειας στην επαρχιακή Ινδία να δικαιωθεί για τον άγριο βιασμό της έφηβης κόρης τους. 


Θα κερδίσει το Οσκαρ: The Eternal Memory
Θα έπρεπε να κερδίσει: To «The Eternal Memory», γιατί ακούγεται η λιγότερο «ρεπορταζιακή» και πιο διαχρονική της… τετράδας. Το υβριδικό «Τέσσερις Κόρες», που έχει πολλά στοιχεία μυθοπλασίας, δεν το υπολογίζουμε καν.
Το Flix θα έδινε το Οσκαρ: Το «The Eternal Memory», για τους ίδιους λόγους. 


Περισσότερες προβλέψεις


O δρόμος για τα Οσκαρ: Προγνωστικά, στατιστικά, ανατροπές, φαβορί και αουτσάιντερ στο ειδικό τμήμα του Flix για τα φετινά βραβεία Οσκαρ που ανανεώνεται συνεχώς