Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου

στα 10

Καθημερινά, για όλη τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το Flix θα προτείνει επιλεγμένες προβολές. Αναζητήστε εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Αν δεν έχετε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά σας, το Flix προτείνει επιλεγμένες προβολές για σήμερα Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε εδώ τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης και το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Elephant Song 607

Το Τραγούδι του Ελέφαντα (Elephant Song) του Σαρλ Μπιναμέ / Στις 18.00 στο Ιντεάλ

Ένας ψυχίατρος εξαφανίζεται μυστηριωδώς σε μια χιονισμένη Αμερική του '60 και μονάχα ένας διαταραγμένος ασθενής του φαίνεται να γνωρίζει που βρίσκεται, μα δεν μοιάζει διατεθειμένος να αποκαλύψει την αλήθεια στον διευθυντή της κλινικής που τον αναζητεί. Συμμέτοχοι ενός λαχανιασμένου παιχνίδιου γάτας και ποντικιού, οι δυο άνδρες παίζουν με τις αντοχές τους μοιάζοντας ευάλωτοι στις αδυναμίες τους. Ο Ξαβιέ Ντολάν πρωταγωνιστεί στο βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Νικολά Μπιλόν, που υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, στήνοντας έναν έξυπνο γρίφο που ισορροπεί ανάμεσα στα ηθικά διλήμματα και στην αποκατάσταση μιας τρομακτικής αλήθειας.

The Damned 607

The Damned: Ευχήσου να Ημασταν Νεκροί (The Damned: Don't You Wish That We Were Dead) του Γουές Ορσόσκι (2015) / Στις 18.30 στο Δαναό 1

Ηταν το πρώτο βρετανικό πανκ συγκρότημα που κατάφερε να κυκλοφορήσει δισκογραφικό σινγκλ, το αθάνατο «New Rose», το 1976. Ήταν, επίσης, οι πρώτοι της γενιάς τους που κατάφεραν να κυκλοφορήσουν ένα ολόκληρο «κανονικό» άλμπουμ, όπως και οι πρώτοι που κατάφεραν να περιοδεύσουν στις ΗΠΑ, όπου άφησαν μια μεγάλη μουσική κληρονομιά. Παρόλα αυτά, οι The Damned -αντίθετα με τους σύγχρονούς τους The Clash και Sex Pistols - δεν κεφαλαιοποιήσαν ποτέ αυτή τη σπουδαία από πολλές απόψεις πρώιμη φήμη. Κάτι που δεν έγινε απαραίτητα από την «κακή» τους τύχη. Ο Γουές Ορσόσκι, γνωστός από το ντοκιμαντέρ για τον Λέμι των Motorhead, επανέρχεται με άλλη μια σημαντική μουσική καταγραφή, εξιστορώντας μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις και πρόσφατες εμφανίσεις την πορεία αυτού του τόσο επιδραστικού συγκροτήματος, το οποίο, εκτός από τις προηγούμενες πρωτιές, κατάφερε να γίνει και η μόνη μπάντα της γενιάς του πανκ που παρέμεινε ενεργή για πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά την παρθενική της εμφάνιση.

Songs My Brother Taught Me 607

Τα Τραγούδια που μου Εμαθαν τα Αδέρφια μου (Songs my Brothers Taught Me) της Κλόε Ζάο / Στις 18.30 στο Δαναό 2

Δύο αδέρφια, ο Τζόνι και η 11χρονη Τζασόν ζουν με την μητέρα τους Λίζα σε έναν καταυλισμό στη Νότια Ντακότα. Εχουν κι έναν μεγαλύτερο αδερφό στη φυλακή, όπως και πολλά άλλα αδέρφια από έναν πατέρα που δεν γνώρισαν ποτέ, έναν καουμπόι σε ροντέο που έκανε τουλάχιστον 25 παιδιά από πολλές διαφορετικές γυναίκες. Ο Τζόνι βγάζει χρήματα παράνομα, παραδίδοντας αλκοόλ κατ'οίκον σε έναν ντόπιο επιχειρηματία, όταν μαθαίνει πως ο πατέρας του πέθανε, μεθυσμένος, σε ένα ατύχημα. Αποφασίζει να συγκεντρώσει χρήματα για να ακολουθήσει την κοπέλα του όταν αυτή πάει να σπουδάσει στο Λος Αντζελες. Η μικρή αδερφή του, μαθαίνοντας τα σχέδιά του, και μη θέλοντας να μείνει μόνη με την αλκολική μητέρα της αρχίζει μόνη της να αναζητεί ένα καλύτερο μέλλον, και γίνεται βοηθός ενός ντόπιου τατουατζή. Ο Τράβις όμως δεν είναι ακριβώς μια πατρική φιγούρα, καθώς έχει κι ο ίδιος ανάγκη βοήθειας όσο κι η 11χρονη νέα βοηθός του. Κατευθείαν από την καρδιά του Σάντανς στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, μια ξεχωριστή ιστορία ενηλικίωσης, τρυφερή και σκληρή όσο η ίδια η ζωή.

Fresh Dressed 607

Fresh Dressed του Σάκα Τζένκινς (2014) / Στις 19.00 στο Odeon Οπερα 2

Oταν οι νεαροί πρωτεργάτες της χιπ χοπ ξεμύτιζαν από τα γκέτο των μεγαλουπόλεων για να συστήσουν, στις αρχές της δεκαετίας του '80, ένα από τα πιο επαναστατικά κινήματα στην ιστορία της μουσικής, μαζί τους κουβαλούσαν και μια εντελώς αυτοσχέδια αντίληψη για τη μόδα που έμελλε να αποβεί ριζοσπαστική. Ιχνηλατώντας τη συναρπαστική πορεία των ταλαντούχων φτωχόπαιδων της χιπ χοπ από τις συνοικίες του Μπρονξ και του Κουίνς στην παγκόσμια αναγνώριση, μαζί και «ακολουθώντας» τα baggy παντελόνια, τα ζωηρόχρωμα sneakers παπούτσια και τα ζωγραφισμένα στο χέρι τζάκετ τους από τα παρακμιακά σοκάκια στις πιο ακριβές πασαρέλες του κόσμου, ο Σάκα Τζένκινς παντρεύει τη μόδα και τη μουσική και τις πληθωρικές παρουσίες του Κάνιε Γουέστ, του Φάρελ, του Νας, του Σον Κομπς και έγκριτων σχεδιαστών μόδας.

The Wolfpack 607

Κατ' Οίκον Περιορισμός (The Wolfpack) της Κριστάλ Μοζέλ (2015) / Στις 20.00 στο Ιντεάλ

Eξι νεαρoί αδερφοί αναπλάθουν τη ζωή όπως τη διδάχθηκαν μέσα από το σινεμά, και μόνο μέσα από αυτό, καθώς δεν έχουν βγει ποτέ από το διαμέρισμά τους. Μέχρι που κάποια μέρα ένα από τα αγόρια δραπετεύει από το σπίτι και ολόκληρος ο κόσμος τους αλλάζει για πάντα. Ενα συναρπαστικό ταξίδι ενηλικίωσης με οδηγό την κινηματογραφική διάσταση της πραγματικότητας και τους δεσμούς μίας ασυνήθιστης οικογένειας. Αντιμέτωποι με το μεγάλο στοίχημα, να κερδίσουν την πραγματική ζωή, τα έξι αδέρφια γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς, και προξένησε μεγάλη έκπληξη στο διεθνές κοινό.

Danny Says 607

Danny Says του Μπρένταν Τόλερ (2015) / Στις 20.30 στο Δαναός 2

Μπορεί το όνομά του να λέει κάτι μόνο στους ειδήμονες της μουσικής ιστορίας, αλλά χωρίς τον Ντάνι Φιλντς, εγκέφαλο της Elektra Records ίσως σήμερα να μην γνώριζε κανείς τους Doors, τους Stooges, τους MC5, τους Ramones. Η ιστορία του, που την αφηγείται ο ίδιος μέσα από ένα πλήρες υλικό φωτογραφιών, αναμνηστικών και μαγνητοσκοπημένων συνεντεύξεων δεν είναι μόνο μια ανασκόπηση της μουσικής κουλτούρας των 60s και των 70s, αλλά και ο βίος και η πολιτεία ενός ανοιχτά γκέι ανιχνευτή ταλέντων που διέσχισε ως party animal μια εποχή που έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στη μυθολογία του rock 'n' roll.

tale of tales 607

Το Παραμύθι των Παραμυθιών (The Tale of Tales) του Ματέο Γκαρόνε (2015) / Στις 21.30 στο Odeon Οπερα 1

Ηδυπαθείς βασιλείς και απελπισμένες βασίλισσες, περαστικές μάγισσες και μοιραίες νεράιδες, τρομακτικά τέρατα και δράκοι, αγγελιοφόροι του θανάτου, ακροβάτες και πόρνες συνθέτουν το φαντασιακό, οργασμικό σύμπαν της νέας ταινίας του Ματέο Γκαρόνε («Γόμορρα») που καταφέρνει να δώσει ζωή σε μερικές από τις περίφημες πολυδιαβασμένες ιστορίες της συλλογής του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, κύρια έμπνευση των αδερφών Γκριμ. All-star cast (από τον Βενσάν Κασέλ μέχρι τη Σάλμα Χάγιεκ και από τον Τζον Σ. Ράιλι μέχρι τον Τόμπι Τζόουνς) και επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Παραμύθι των Παραμυθιών».

life 607

Life του Αντον Κόρμπιν (2015) / Στις 22.00 στο Ιντεάλ

Eνας φωτογράφος από το περιοδικό Life αναλαμβάνει να τραβήξει φωτογραφίες του Τζέιμς Ντιν, στην ταινία του Αντον Κόρμπιν («Control», «A Most Wanted Man»), στην οποία πρωταγωνιστούν ο Ρόμπερτ Πάτινσον και ο Ντέιν ΝτεΧάαν στο ρόλο του Τζέιμς Ντιν και πραγματεύεται ένα από τα πιο άγνωστα περιστατικά στη σύντομη ζωή του θρύλου και όλα όσα κρύβονται κάτω από το κυνήγι της διασημότητας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Life».

The Republic 607

The Republic του (2015) / Στις 22.30 στο Δαναό 1

Κάπου ανάμεσα σε πολιτικούς που επιθυμούν να «αξιοποιήσουν» τον ορυκτό πλούτο της χώρας έναντι αμοιβής, θύματα σωματεμπορίας που καταλήγουν στα πορνεία της χώρας και μπάτσους που εκμεταλλεύονται μετανάστες, ξεκινά μια ιστορία εκδίκησης που θα τα ανατρέψει όλα. Ο Αχιλλέας μισθώνεται από τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις. Oταν, όμως, ο φακός του καταγράφει ένα σκηνικό που ξεπερνά την ηθική του, παραιτείται. Και όσα ακολουθούν μυρίζουν βενζίνη, φόβο και αίμα. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες ανταγωνίζονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας και τα θύματα είναι πολλά, αλλά σχεδόν ποτέ ανυπεράσπιστα. Οταν όλα γύρω καταρρέουν, η οργή είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να κρατήσει κάποιον ζωντανό. Το «The Republic» είναι ένα χρονικό εκδίκησης, μια συνεχής πάλη χαρακτήρων μέσα σε ένα σύστημα που καταρρέει. Η διαφθορά της εξουσίας, η ανάγκη για κάθαρση, η εναλλαγή των ρόλων θύματος και θύτη, η βάναυση εκμετάλλευση και η μανιώδης δράση είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του ντεμπούτου μεγάλου μήκους του Δημήτρη Τζέτζα που σκιαγραφεί μία πραγματικότητα όχι και τόσο μακριά από την αλήθεια. Με τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Τάκη Σπυριδάκη, Ερρίκο Λίτση, Αλεξάνδρα Χασάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου και Ζωή Λάσκαρη.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαβάστε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας 2015