Φεστιβάλ / Βραβεία

Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου

στα 10

Καθημερινά, για όλη τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνα, το Flix θα προτείνει επιλεγμένες προβολές. Αναζητήστε εισιτήρια της τελευταίας στιγμής.

Flix Team
Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Τι να δείτε σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Αν δεν έχετε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά σας, το Flix προτείνει επιλεγμένες προβολές για σήμερα Πέμπτη 1η Οκτωβρίου.

Διαβάστε εδώ τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης και το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

The Wolfpack 607

Κατ' Οίκον Περιορισμός (The Wolfpack) της Κριστάλ Μοζέλ (2015) / Στις 18.00 στο Δαναό 2

Eξι νεαρoί αδερφοί αναπλάθουν τη ζωή όπως τη διδάχθηκαν μέσα από το σινεμά, και μόνο μέσα από αυτό, καθώς δεν έχουν βγει ποτέ από το διαμέρισμά τους. Μέχρι που κάποια μέρα ένα από τα αγόρια δραπετεύει από το σπίτι και ολόκληρος ο κόσμος τους αλλάζει για πάντα. Ενα συναρπαστικό ταξίδι ενηλικίωσης με οδηγό την κινηματογραφική διάσταση της πραγματικότητας και τους δεσμούς μίας ασυνήθιστης οικογένειας. Αντιμέτωποι με το μεγάλο στοίχημα, να κερδίσουν την πραγματική ζωή, τα έξι αδέρφια γίνονται οι πρωταγωνιστές ενός συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς, και προξένησε μεγάλη έκπληξη στο διεθνές κοινό.

In Transit 607

Εν Κινήσει (In Transit) των Αλμπερτ Μέισλς, Λιν Τρου, Νέλσον Γουόκερ, Μπεν Γου, Ντέιβιντ Ουσούι / Στις 18.30 στο Odeon Οπερα 1

Ο Αλμπερτ Μέισλς ηγείται μιας ομάδας σκηνοθετών που επιβιβάζονται στο Empire Builder, το μεγαλύτερο τρένο των ΗΠΑ στην τριήμερη διαδρομή του από το Σικάγο στο Σιατλ. Στη διάρκεια του ταξιδιού, επιβάτες από όλες τις διαδρομές της ζωής μοιράζονται τις ιστορίες τους, άρρηκτα όλες τους συνδεδεμένες με την ιδέα της μετακίνησης, της αλλαγής, της ελπίδας. Μια μητέρα και μια κόρη αγκαλιάζονται με αγάπη ελπίζοντας πως είναι αρκετές η μία για την άλλη. Μια έγκυος γυναίκα που όλοι φοβούνται να πλησιάσουν αναπτύσσει φιλία με έναν πρώην Πεζοναύτη που την παίρνει φωτογραφίες για να έχει να δείξει στο παιδί της στο μέλλον. Ενας νεαρός άντρας ελπίζει πως θα βγάλει αρκετά λεφτά τα επόμενα χρόνια για να ζήσει για μια ζωή, την ώρα που ένας άλλος επιστρέφει στην κοπέλα του από το λύκειο μετά από 6 χρόνια απόστασης. Μια γυναίκα που έδωσε τα παιδιά της για υιοθεσία για να τα σώσει από τον βίαιο πατέρα τους, επιστρέφει από την επανένωση με την κόρη της ύστερα από 26 χρόνια. Το ταξίδι του κάθε επιβάτη κρύβει τη δική του ιστορία προσμονής ή διαφυγής ή ελπίδας, σε ένα φιλοσοφημένο κινηματογραφικό χρονολόγιο που ηγείται ένας από τους μεγαλύτερους ντοκιμαντερίστες όλων των εποχών, εδώ στην τελευταία του κινηματογραφική εξόρμηση.

Above and Below 607

Από τους Υπονόμους στο Διάστημα (Above and Below) του Νίκολας Στάινερ (2015) / Στις 19.00 στο Odeon Οπερα 2

Ενα ζευγάρι ζει σε ένα υπόγειο τούνελ του Λας Βέγκας. Ενας άντρας επιβιώνει στην έρημο της Καλιφόρνια στέλνοντας μηνύματα σε άδεια μπουκάλια στον Θεό. Μια κοπέλα ονειρεύεται να φύγει μακριά, πολύ-πολύ μακριά, να ταξιδέψει στον Αρη, και προσομοιώνει αποστολές στον κόκκινο πλανήτη σε μια έρημο της Γιούτα. Ο φακός του Νίκολας Στάινερ εντοπίζει την ομορφιά και την ανθρωπιά σε κάθε μικρή, παράξενη, ευαίσθητη στιγμή τους καθώς αναδεικνύει την κοινή γραμμή που ενώνει αυτούς τους φαινομενικά αταίριαστους χαρακτήρες μεταξύ τους καθώς αναζητούν τη θέση τους στον κόσμο σε ένα ντοκιμαντέρ που μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας.

My Friend Larry Gus 607

Ο Φίλος μου ο Larry Gus (My Friend Larry Gus) του Βασίλη Κατσούπη (2015) / Στις 20.00 στο Δαναός 1

Τον Μάιο του 2010, ο 26χρονος φοιτητής Πολυτεχνείου και «επίδοξος» μουσικός με το καλλιτεχνικό όνομα Larry Gus και το βαπτιστικό Παναγιώτης, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: να συνεχίσει τις σπουδές του ή να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική του; Τελικά, αποφασίζει να παρατήσει τα μεταπτυχιακά του στη Βαρκελώνη και ξαναγυρίζει στο παιδικό του δωμάτιο στη Βέροια για να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ. Από τη μεριά του, ο στενός του φίλος Βασίλης Κατσούπης παίρνει μια κάμερα στο χέρι και ξεκινά να απαθανατίζει πολύτιμες στιγμές, χαρούμενες αλλά και δύσκολες, του επίκοπου αγώνα του. Θα καταφέρει ο Larry να γίνει αυτό που πάντα ήθελε ή θα παραδοθεί αργά ή γρήγορα στη μοίρα του τραπεζικού υπαλλήλου; Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών που γυριζόταν τούτο το ταξιδιάρικο ντοκιμαντέρ, με σταθμούς από την Αθήνα μέχρι τη Νέα Υόρκη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο, πολλά άλλαξαν. Και, κάπως μαγικά, πολλά έμειναν ακριβώς ίδια. Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Ο Φίλος μου ο Larry Gus».

The Damned 607

The Damned: Ευχήσου να Ημασταν Νεκροί (The Damned: Don't You Wish That We Were Dead) του Γουές Ορσόσκι (2015) / Στις 20.15 στο Δαναό 2

Ηταν το πρώτο βρετανικό πανκ συγκρότημα που κατάφερε να κυκλοφορήσει δισκογραφικό σινγκλ, το αθάνατο «New Rose», το 1976. Ήταν, επίσης, οι πρώτοι της γενιάς τους που κατάφεραν να κυκλοφορήσουν ένα ολόκληρο «κανονικό» άλμπουμ, όπως και οι πρώτοι που κατάφεραν να περιοδεύσουν στις ΗΠΑ, όπου άφησαν μια μεγάλη μουσική κληρονομιά. Παρόλα αυτά, οι The Damned -αντίθετα με τους σύγχρονούς τους The Clash και Sex Pistols - δεν κεφαλαιοποιήσαν ποτέ αυτή τη σπουδαία από πολλές απόψεις πρώιμη φήμη. Κάτι που δεν έγινε απαραίτητα από την «κακή» τους τύχη. Ο Γουές Ορσόσκι, γνωστός από το ντοκιμαντέρ για τον Λέμι των Motorhead, επανέρχεται με άλλη μια σημαντική μουσική καταγραφή, εξιστορώντας μέσα από αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις και πρόσφατες εμφανίσεις την πορεία αυτού του τόσο επιδραστικού συγκροτήματος, το οποίο, εκτός από τις προηγούμενες πρωτιές, κατάφερε να γίνει και η μόνη μπάντα της γενιάς του πανκ που παρέμεινε ενεργή για πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά την παρθενική της εμφάνιση.

Sleeping Giant 607

Κοιμώμενος Γίγαντας (Sleeping Giant) του Αντριου Τσιβιντίνο (2015) / Στις 20.15 στο Odeon Οπερα 1

Ο Aνταμ περνά μάλλον αδιάφορα τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί τους γονείς του, με φόντο την πλούσια φύση του Οντάριο. Τη ρουτίνα θα σπάσει η γνωριμία με τον Ράιλι και τον Νέιτ, δύο ξαδέρφια που περνούν τον καιρό τους ανάμεσα στην κραιπάλη και τις παράτολμες βουτιές από πανύψηλα βράχια στα νερά της λίμνης Σουπίριορ. Ωστόσο, η αποκάλυψη ενός οδυνηρού οικογενειακού μυστικού θα οδηγήσει τον Aνταμ και τους νέους του φίλους σε γεγονότα που, στη δίνη της εφηβικής ηλικίας, καταλήγουν να είναι χωρίς επιστροφή. O Καναδός Αντριου Τσιβιντίνο «μεγαλώνει» το ομώνυμο μικρού μήκους φιλμ του για να παραδώσει μια ιστορία ενηλικίωσης από αυτές που σου θυμίζουν τα παιδικά σου χρόνια με τρόπο κινηματογραφικό.

Prince of Broadway 607

Ο Πρίγκιπας του Μπρόντγουεϊ (Prince of Broadway) του Σον Μπέικερ (2008) / Στις 21.30 στην Ταινιοθήκη

Ο Λάκι είναι Γκανέζος που έχει μεγαλώσει στις ΗΠΑ. Βγάζει τα προς το ζην ψαρεύοντας πελάτες στους δρόμους του Μανχάταν για να τους πουλήσει επώνυμα ρούχα σε καλή τιμή. Το μαγαζί όπου τους πηγαίνει ανήκει στον Λέβον, έναν χονδρέμπορο με καταγωγή από την Αρμενία και τη Λιβύη που φυλάει το παράνομο εμπόρευμα στο πίσω δωμάτιο του καταστήματος. Η ανέμελη ζωή του πρώτου ανατρέπεται όταν μία πρώην του εμφανίζεται από το πουθενά, παρατώντας του ένα πιτσιρίκι που του παρουσιάζει για δικό του. Την ίδια στιγμή, ο Λέβον δίνει μάχη να σώσει το γάμο του.Μετασχηματίζοντας και πάλι σε προτέρημα τους περιορισμούς ενός χαμηλότατου budget, ο Μπέικερ στρέφει εκ νέου το φακό στις ζωές όσων παλεύουν καθημερινά να βγουν από το κάδρο του κοινωνικού περιθωρίου. Ολιγομελές συνεργείο, ψηφιακή κάμερα στο χέρι και ερασιτέχνες ηθοποιοί σε ρόλους που δεν απέχουν σημαντικά από τις ίδιες τις καταβολές τους (η ταινία οφείλει το όνομά της στον πρωταγωνιστή της, Prince Adu), συναπαρτίζουν ένα ιδιοφυές μες στη γλυκόπικρη απλότητά του δράμα γύρω από τις παραδοξότητες που κρύβει το κυνήγι της ευτυχίας. Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, για το φιλμ που σύστησε τον Μπέικερ στον ευρύτερο φεστιβαλικό κύκλο ως ένα από τα ταχέως ανερχόμενα ταλέντα του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά.

Tab Hunter Confidential 607

Ταμπ Χάντερ Εμπιστευτικό (Tab Hunter Confidential) του Τζέφρι Σγουόρζ (2015) / Στις 22.00 στο Ιντεάλ

Tη δεκαετία του 50', ο Ταμπ Χάντερ θεωρούταν μέγας καρδιοκατακτητής του Χόλυγουντ. Δεκάδες ταινίες και περιοδικά αποθέωναν το σεξ απίλ του και ορδές θαυμαστριών ούρλιαζαν το όνομά του. Το στάτους του ως Χρυσό Αγόρι, καταξιωμένος ηθοποιός και μουσικός, τον είχε ανάγει σε πρότυπο για πολλούς νεαρούς της εποχής. Ωστόσο, πίσω από την εικόνα του pinup boy έκρυβε ένα μυστικό: ήταν γκέι. Κι έζησε όλα τα χρόνια της φήμης του με τον φόβο ότι μια τυχόν αποκάλυψη της πραγματικής του σεξουαλικότητας θα του κατέστρεφε για πάντα την καριέρα. H ιστορία του Ταμπ Χάντερ, βασισμένη στην αυτοβιογραφία του, δεν είναι μόνο μια διεισδυτική ματιά στη βιομηχανία του θεάματος, αλλά και στην άνοδο και την πτώση ενός αγοριού που το μόνο που ήθελε ήταν να είναι ηθοποιός...

Short Fuse 607

Short Fuse των Ανδρέα Λαμπρόπουλου και Κώστα Σκύφτα (2015) / Στις 22.15 στο Odeon Οπερα 1

Ο Aρης, 30άρης πρώην ασκούμενος δικηγόρος που πάντα βρισκόταν στην σκιά του μεγαλοδικηγόρου πατέρα του, προσπαθεί να επανέλθει στο χώρο της Nομικής. Αναγκάζεται να εργαστεί ως κούριερ για τα προς το ζην και μια μέρα, κατά τη μεταφορά ενός δέματος σε ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό, δέχεται επίθεση από έναν άγνωστο και αναισθητοποιείται. Oταν συνέρχεται, βρίσκεται ζωσμένος με έναν εκρηκτικό μηχανισμό που μετράει αντίστροφα, ενώ η φωνή ενός άγνωστου ηχεί από ένα ακουστικό. Αναγκασμένος να ακολουθήσει τις οδηγίες του, πρέπει να πετύχει στις δοκιμασίες που του αναθέτει, οι οποίες όμως θα τον ωθήσουν στην αναθεώρηση των επιλογών του και όλων όσα γνωρίζει για το παρελθόν του. Μέσα σε λίγες ώρες, ο ήρωας θα βρεθεί σε μια αιματηρή μάχη για επιβίωση, έχοντας να αντιμετωπίσει αστυνόμους, εγκληματίες και τον ίδιο το χρόνο. Οι πρωτοεμφανιζόμενοι Ανδρέας Λαμπρόπουλος και Κώστας Σκύφτας επιχειρούν μια ελληνική ταινία δράσης με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Αποστόλη Τότσικα και ένα all-star cast γύρω από την «αποστολή» του.

Green Room 607

Το Πράσινο Δωμάτιο (Green Room) του Ζερεμί Σολνιέ / Στις 22.30 στο Δαναός 2

Το κλειστοφοβικό θρίλερ της χρονιάς! Σ' ένα κλαμπ όπου συχνάζουν νεοναζί γίνεται ένας φρικαλέος φόνος. Μάρτυρες, τα μέλη μιας πανκ μπάντας, που θα εγκλωβιστούν στα παρασκήνια από το σαδιστή ιδιοκτήτη και τους αδίστακτους μπράβους του. Από το δημιουργό του άκρως υποβλητικού «Τα Ερείπια Είναι Πάντα Θλιμμένα», ένα δεξιοτεχνικό ρεσιτάλ gore που θα κάνει τους φίλους του είδους να χοροπηδούν εκστασιασμένοι στα καθίσματα. Διαβάστε και δείτε εδώ περισσότερα για το «Green Room».

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαβάστε ακόμη:

Νύχτες Πρεμιέρας 2015