Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Ζαν-Πιερ Νταρντέν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για το Μικρού Μήκους Διαγωνιστικό και τη Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών 2012

στα 10

Κριθείτε για να κρίνετε: ο δημιουργός του «Παιδιού με το Ποδήλατο» θα αξιολογήσει φέτος στις Κάννες τις μικρού μήκους του προγράμματος.

Ο Ζαν-Πιερ Νταρντέν Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής για το Μικρού Μήκους Διαγωνιστικό και τη Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών 2012

Ο Βέλγος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, αδελφός του Λικ και συν-δημιουργός ονείρων του σύγχρονου ρεαλισμού, θα είναι ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, με υπευθυνότητα το Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους ταινιών και τη Cinefondation.

Ο Ζαν-Πιερ και ο Λικ Νταρντέν έχουν τιμηθεί στο πρόσφατο και μακρινότερο παρελθόν στις Κάννες, το 1999 με τον Χρυσό Φοίνικα για τη «Ροζέτα», ξανά το 2005 για «Το Παιδί», το 2008 με το Βραβείο Σεναρίου για τη «Σιωπή της Λόρνα» και πέρσι, το 2011, με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το «Παιδί με το Ποδήλατο».

Η τετραμελής ομάδα που θα πλαισιώνει τον Ζαν-Πιερ Νταρντέν, των μελών της Κριτικής Επιτροπής Μικρού Μήκους και Cinefondation, αποτελείται από την Καναδέζα ηθοποιό και μούσα του Ατόμ Εγκογιάν, Αρσινέ Καντζιάν, τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη και σεναριογράφο ταινιών όπως το «Love for Sale», Καρίμ Αϊνούζ, τον Γάλλο συγγραφέα, σεναριογράφο, αλλά και σκηνοθέτη του «La Moustache», Εμανουέλ Καρέρ και τον Γιου Λικ-Γουάι από το Χονγκ Κονγκ, διευθυντή φωτογραφίας, μεταξύ άλλων, του «Still Life», του Χρυσού Λέοντα της Βενετίας του 2006.

Η αποστολή της Επιτροπής είναι να επιλέξει τις τρεις καλύτερες ταινίες της Cinefondation, δουλειές, δηλαδή, που έγιναν από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών και οι οποίες θα επιβραβευτούν με χρηματικά έπαθλα των €15,000, €11,250 και €7,500.

Επιπλέον, η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους ταινίας σε ένα από τα φιλμ που θα συμμετάσχουν στο Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα.

Και τα δύο τμήματα έχουν αποκτήσει τεράστιο κύρος, μια και από τα προγράμματά τους έχουν ξεπηδήσει μεγάλες φυσιογνωμίες του σύγχρονου κινηματογράφου. Στο Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους εμφανίστηκαν πρώτη φορά σκηνοθέτες σαν την Τζέιν Κάμπιον, τον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν ή την Λιν Ράμσεϊ, ενώ με συμμετοχή στη Cinefondation ανακαλύφθηκαν δημιουργοί όπως ο Κορνήλιου Πορομπόγιου, που λίγο αργότερα με τη μεγάλου μήκους «12:08 East of Bucharest» κέρδισε, το 2006, τη Χρυσή Κάμερα, ή η Τζέσικα Χάουσνερ, που συμμετείχε στο Ενα Κάποιο Βλέμμα με το «Lovely Rita» το 2001 και με το «Hotel» το 2004.

Διαβάστε εδώ περισσότερα νέα για το 65ο Φεστιβάλ Καννών