Buzz

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ αποχωρεί από την ταινία για τον Στιβ Τζομπς

στα 10

Η Sony Pictures ψάχνει να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Φίντσερ από τη θέση σκηνοθεσίας της ταινίας για τον Στιβ Τζομπς. Το στούντιο ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις παράλογες απαιτήσεις του σκηνοθέτη.

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ αποχωρεί από την ταινία για τον Στιβ Τζομπς

Θα θυμάστε ότι ο Ντέιβιντ Φίντσερ βρισκόταν σε συζητήσεις για να σκηνοθετήσει το πολυαναμενόμενο biopic του Στιβ Τζομπς που έχει γράψει ο Ααρον Σόρκιν με τη βοήθεια του συνεργάτη του Τζομπς, Στιβ Βόσνιακ. Θα ήταν μία υπέροχη ευκαιρία για να ξανασυνεργαστεί το δίδυμο Φίντσερ-Σόρκιν και να αποδώσουν την προσωπικότητα του Τζομπς, με τον συναρπαστικό, μεστό, ανθρωποκεντρικό αλά «The Social Network» τρόπο τους. Οπως μάλιστα είχε ομολογήσει ο ίδιος ο Σόρκιν, το σενάριο του δεν είναι μια παραδοσιακή βιογραφία, αλλά στηρίζεται σε τρεις σημαδιακές χρονολογίες του Τζομπς (τα λανσαρίσματα του Mac - 1984, του NeXT - 1997 και του iPod - 2001) πάνω στις οποίες χτίζει το πορτρέτο ενός επιδραστικού επιχειρηματία της εποχής μας.

Μόνο που τώρα πρέπει να τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, το στούντιο της Sony Pictures ψάχνει άλλο σκηνοθέτη για το πρότζεκτ. Οι πηγές του Hollywood Reporter αναφέρουν ότι δεν τα βρήκαν σε θέματα αμοιβής και ελέγχου πάνω στην ταινία και την προώθησή της.

Φημολογείται λοιπόν ότι ο Φίντσερ ζητούσε 10 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολή και δεν υπέγραφε αν δεν εξασφάλιζε απόλυτο έλεγχο, όχι απλά στο final cut, αλλά και στο μάρκετινγκ της ταινίας. Οχι, ο Φίντσερ δεν ζητούσε κάτι απίστευτο: το στούντιο του είχε δώσει τον έλεγχο στο μάρκετινγκ του «Girl With the Dragon Tattoo». Δικό του ήταν το tagline «The feel bad movie of Christmas», όπως και η ιδέα να χρησιμοποιηθούν μεταλλικές αφίσες στους κινηματογράφους, οι οποίες κόστισαν εκατομμύρια δολάρια στη Sony.

Για αυτό μάλλον αποφάσισαν αυτή τη φορά να του κόψουν τη φόρα. Οι υπεύθυνοι της Sony αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ του Hollywood Reporter, ενώ το στρατόπεδο του Φίντσερ κρατά επίσης κλειστά τα χαρτιά του. Μια ανεπίσημη πηγή από το στούντιο δηλώνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο να τα βρουν οι δύο πλευρές, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι ο Φίντσερ υποχώρησε «καθώς οι απαιτήσεις του είναι σκανδαλώδεις...».

«Δεν θα κάνει τους ''Transformers'' για να ζητάει τόσα πολλά χρήματα στο promotion. Δε θα κάνει τον ''Captain America''. Θα κάνει μία ποιοτική ταινία, σίγουρα. Ομως μία τέτοια ταινία δεν μπορεί να διαθέτει κραυγαλέο blockbuster budget. Αν από την άλλη εκείνος φέρει τέτοια έσοδα, ας πληρωθεί. Οχι όμως από πριν...»

Το «Social Network» είχε φέρει 225 εκ. δολάρια στα παγκόσμια ταμεία το 2010 και είχε κερδίσει δεκάδες βραβεία, ανάμεσα στα οποία και το Οσκαρ σεναρίου.

Πόσα περισσότερα θέλει ένα στούντιο για εγγύηση; Πολλά. Ειδικά αν αυτό το στούντιο είχε ένα τόσο χάλια εμπορικό καλοκαίρι όσο η Sony: με τις παταγώδεις αποτυχίες των «After Earth» και «White House Down» δεν τους παίρνει ούτε για μία λάθος κίνηση φαίνεται.

Περισσότερος Ντέιβιντ Φίντσερ: