Industry

Ο Ιθαν Κοέν και η «Μέρα που θα Τελειώσει ο Κόσμος»

στα 10

Ο Ιθαν Κοέν, υπεύθυνος για κάποια από τα ωραιότερα κινηματογραφικά σενάρια των τελευταίων δεκαετιών και, μαζί με τον αδελφό του, Τζόελ, κάποιες από τις σπουδαιότερες ταινίες του σύγχρονου σινεμά, έχει κάτι να πει για το μέλλον του κόσμου. Με ρίμα!

Ο Ιθαν Κοέν και η «Μέρα που θα Τελειώσει ο Κόσμος»

Ο Ιθαν Κοέν κυκλοφόρησε την άνοιξη το νέο του βιβλίο - μόλις 130 σελίδες, κάθε σελίδα κι ένα σύντομο ποίημα, που τοποθετεί τον ίδιο, ή τον ήρωά του, την ημέρα που θα τελειώσει ο κόσμος. Ή που θα τελειώσει ο δικός του κόσμος.

Η ποίηση του Ιθαν Κοέν είναι όπως και τα σενάριά του: πολύ απλή, με το πρόσχημα της αφέλειας, αστεία με μια υπαρξιακή πικρία, αθυρόστομη και κυνική. Συνδυάζοντας την προκλητικότητα με την ανθρωπιά και την τρυφερότητα, ο Κοέν αφήνει για λίγο στο πλάι το σινεμά και αποτυπώνει στο χαρτί - και μόνο στο χαρτί - την αντίληψή του για έναν άνθρωπο στα όρια της λογικής, της θλίψης και της ευτυχίας, έναν μέσο άνθρωπο που προσπαθεί να ξεμπερδέψει το μυαλό και τις πράξεις του. Οπως, άλλωστε, και όλοι οι ήρωες των ταινιών του. Μέσα σε 57 ποιήματα, ο Κοέν μιλά για τα πράγματα που τον απασχολούν προσωπικά, όπως η ωδή του στον... εκτυπωτή, ή η πρώτη φορά που είδε τη Βενετία, αλλά και για μια συνολική συνείδηση που έχει σκοτεινιάσει. Με χιούμορ!

Διαβάστε παρακάτω ένα μικρό δείγμα από το ποίημα «Full Moon» και αναζητήστε την ποιητική συλλογή «The Day the World Ends», online, από τις εκδόσεις Broadway

poem