Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Γιώργος Λάνθιμος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο πρώτης ταινίας, στο φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ.

στα 10

Η καινούρια του ταινία «Αλπεις», θα προβληθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ και ο ίδιος θα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής για το Ingmar Bergman International Debut Award.

Ο Γιώργος Λάνθιμος πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για το βραβείο πρώτης ταινίας, στο φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ.
Οχι, αυτός δεν είναι ο Γιώργος Λάνθιμος

Το περσινό βραβείο της επιτροπής πήγε το «Blue Valentine» του Ντέρεκ Σίανφρανς, ενώ το αντίστοιχο για ντεμπούτο από σκανδιναβική χώρα στο «Shemonkeys» της Λίσα Ασκάν. Ο Γιώργος Λάνθιμος θα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής για το διεθνές βραβείο, ενώ σε αυτή για το αντίστοιχο Σκανδιναβικό θα προεδρεύει η Τζέσικα Χάουσνερ. Στην αντίστοιχη επιτροπή για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Σκανδιναβικής χερσονήσου, βρίσκεται φέτος στην 35η διοργάνωσή του και θα λάβει χώρα από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου. Ελάχιστες ταινίες του φετινού προγράμματος έχουν ανακοινωθεί (ανάμεσα τους το «Weekend», το «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα» και οι «Απόγονοι», αλλά το κεντρικό αφιέρωμα του μοιάζει από μόνο του απόλυτα επίκαιρο κι ενδιαφέρον. Ταινίες από τον Αραβόφωνο κόσμο, μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στα συν και το φρεσκάρισμα του δράκου, σήμα κατατεθέν του φεστιβάλ που ξεκίνησε ως έμβρυο στην περσινή αφίσα του, και φέτος όπως βλέπετε στη φωτογραφία, έχει μεγαλώσει σε ένα γλυκύτατο κόκκινο δρακάκι.